Hacı Abdullah Halife (Sarı Halife) Yağlıdere'de Dualarla Anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Yağlıdere İlçesine Bağlı Tuğlacık ve Tekke Köylerinde 03 EKİM 2015 Cumartesi Günü Hacı Abdullah Halife (Sarı Halife) yi Anma Programı Düzenlendi

Trabzon Valisi Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Selim dönemlerinde Giresun’da yaşayan Hacı Abdullah Halife, Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun adına Giresun’un Yağlıdere İlçesi’nde oluşturulan vakfın yönetimini yürüttü. Hacı Abdullah Halife hakkında yazılı ve sözlü kaynaklarda Allah dostu olarak bahsedilmektedir. Tüm hayatı boyunca bölge insanına hizmet eden Hacı Abdullah Halife’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Müslümanlığın yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı bilinmektedir. Hacı Abdullah Halife 1544 tarihinde vefat etmiş, Mezarı üzerine sonradan yığma taştan bir türbe inşa edilmiştir.

İlçe Müftüsü Murat MUTLU Hacı Abdullah Halife Hakkında şunları söylediler. ”İnsanlar vardır memleketleri ile milletleri ile övünürler. İnsanlar vardır, memleketleri, şehirleri ve milletleri onlarla övünür. Hacı Abdullah Halife bunlardan biridir. İnsanlar vardır kandil gibidirler etraflarına ışık saçarlar. İnsanlar vardır bahri ummanlar gibi mana denizinde inci mercan çıkarırlar. Hayatını gönül fütuhatına adamış Hacı Abdullah Halife Hazretleri de bu coğrafyanın yetiştirdiği çok önemli mutasavvıflardan birisidir. Bu toprakların mayasını sevgi, aşk ve muhabbetle yoğuran gönül erenlerinden birisidir Hacı Abdullah Halife Hazretleri. Hacı Abdullah Halife Hazretleri hala Yağlıdere ve Giresun semalarında bir kandil gibi yolumuzu aydınlatmaktadır. Bu, anmadan anlamaya ve anlamadan örnek almaya geçişi sağlamaya yönelik programda emeği geçen tüm kardeşlerime can u gönülden teşekkür ediyorum.”
 
Hacı Abdullah Halife (Sarı Halife) yi anma Programına CHP Giresun Milletvekili Bülent BEKTAŞOĞLU, Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI, Giresun Özel İdare Kültür Müdürü Mehmet FATSA, Giresun İl Müftü Yardımcısı İbrahim MEMİŞ, Yağlıdere  Kaymakamı Hasan GÜNAYDIN, Yağlıdere Belediye Başkanı Abdurrahman KIRHASANOĞLU, Yağlıdere Müftüsü Murat MUTLU, Yağlıdere Vaizi Muhammet BULUTOĞLU, Bulancak Emekli Kur'an Kursu Öğreticisi Nuri GENÇ, din görevlileri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
 
 Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. Açılış Kur'an-ı Kerim tilavetini Bulancak Sarayburnu Camii İmam-Hatibi Metin AKTAŞ okudu. Selamlama konuşmasını Tekke Köyü Dernek Başkanı Abdurrahman ŞEN yaptı. Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI “ Ahilik Teşkilatı ve Karadeniz Bölgesindeki Yansımalarını ” Giresun Özel İdare Kültür Müdürü Mehmet FATSA “Hacı Abdullah Halife ve Tarihi Kişiliği” hakkında konuşma yaptılar. Karadeniz Türk Tasavvuf Musiki Korosu ilahi sunumundan sonra Hafız Mehmet Ali ALSAL ve Bulancak Merkez Orta Camii İmam-Hatibi Osman ÖZTÜRK Kur’an-ı Kerim Tilaveti yaptılar. Program son olarak Bulancak Emekli Kur'an Kursu Öğreticisi Nuri GENÇ hocamızın sohbet ve duası ve İkramlardan sonra Hacı Abdullah Halife’nin kendi el yazmalarıyla kendisi adına gönderilen fermanlardan kurulan Müzesini, İkametgâhı, Değirmeni ve Türbe ziyaretinde Kur’an-ı Kerim okunması ve dua ile son buldu.

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sınavsız Dikey Geçiş ile Lisans Tamamlamak İsteyenlere Önemli DuyuruÖnceki Haber

Sınavsız Dikey Geçiş ile Lisans Tamamlam...

Tarihte bugün: İstanbul işgalden kurtulduSonraki Haber

Tarihte bugün: İstanbul işgalden kurtuld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!