Tarihte bugün: İstanbul-Ankara Demiryolu açıldı
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İstanbul-Ankara demiryolunun açılması, Hindistan bayrağının ilk kez açılması, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gensoru ile hükümet düşürülmesi, Seyit Ahmet Arvasi’nin vefatı var…
Dünya Bülteni / Tarih Dosyası
GÜNÜN OLAYI
Cumhuriyet Tarihinde İlk Kez Gensoru İle Hükümet Düşürüldü (1977)
CHP 1977 seçimlerinde birinci parti çıkmasına rağmen hükümeti kuramadı. Bunun üzerine Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Selamet Partisi arasında Süleyman Demirel başbakanlığında ikinci Milliyetçi cephe olarak adlandırılan hükümet kuruldu. Ancak bu hükümetten 11 milletvekilinin istifası hükümetin yeterli çoğunluğu kaybetmesine neden oldu. Sonuçta CHP’nin öncülüğünde hükümetin karşısındaki cephe birleşerek gensoru ile ikinci milliyetçi cephe hükümetini 31 Aralık 1977’de düşürdüler.
GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
İstanbul-Ankara Demiryolu Açıldı (1892)
İstanbul- Ankara demiryolu yapımı 1880’lerde başlamıştı. Sonunda 1892 yılında tamamlanan demiryolu 31 aralık 1892 tarihinde tamamlanarak resmi tören ile hizmete açıldı. Demiryolu Almanlar tarafından tamamlanmıştır.
Osmanlı Devleti Ermeniler İçin Islahat Çalışmalarını İptal Etti (1914)
Rusya’nın isteği doğrultusunda 1878 Berlin Antlaşmasında imzası olan devletler Doğu Anadolu’da Ermeniler için yapılacak ıslahat projesini görüşmek üzere bir toplantı yapıldı. Sonuçta Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri için iki yabancı müfettişin görevlendirilmesine karar verildi. Ancak I. Dünya Savaşının başlaması ile müfettişler göreve başlayamadılar. Osmanlı Devleti de 31 Aralık 1914’te aldığı bir karar ile müfettişlerin görevlerine son verdi.
Lahor’da Hindistan Bayrağı Açıldı (1929)
İngilizlerin Hindistan’a atadıkları anayasa komisyonunda Hintlilere hiç yer vermemeleri Hindistan’da ki tepkileri arttırdı. Gandhi 1928’de Kalküta’da yapılan toplantıda Hindistan’a İngiliz milletler Topluluğu içerisinde kendisini yönetme hakkı verilmesini istedi. Aksi durumda bağımsızlık ilan edeceklerini bunun için İngiltere’ye bir yıl süre verdiklerini bildirdi. İngilizlerin herhangi bir girişimde bulunmamaları üzerine 31 Aralık 1929’da Lahor’da Hindistan bayrağı açıldı. Böylece bağımsızlık mücadelesi yolundaki ilk ciddi adım atılmış oldu.
Ünlü Fikir Adamlarından Ahmet Arvasi Vefat Etti (1988)
Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümü mezunudur. Eserlerin de çoğunlukla milli ve manevi değerleri konu olarak almıştır. Mütefekkir ve eğitimci yazar Seyyit Ahmet Arvasi 31 Aralık 1988’de İstanbul’da vefat etti.
Rusya Federasyon’u Başkanı Boris Yeltsin Görevi Bıraktığını Açıkladı (1999)
Rusya Federasyon’u başkanı Boris Yeltsin 31 Aralık 1999 akşamı Rus televizyonlarından görevini başbakan Viladimir Putin’e devrettiğini açıkladı. Boris Yeltsin 1991 yılından beri Rusya Federasyonu başkanlığını yürütüyordu. Döneminin en önemli olayları BDT’nin kurulması ve Çeçenistan’a yaptığı müdahaledir. Son zamanlarda kamuoyu desteğini iyice yitirmiş ve akrabalarının karıştığı yolsuzluk olayları iyice onu zor durumda bırakmıştı.
GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI
1609- İstanbul’da, Sultanahmet Camii’nin temeli atıldı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa olan cami 8 yılda tamamlandı.
1879- Edison, ilk elektrik lambasının kullanımını gündelik hayata soktu.
1892- Deutche Bank’ın bulunduğu grubun yaptığı demiryolu Ankara’ya ulaştı.
1921- Mustafa Kemal, Çerkes Ethem güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığı’na talimat verdi.
1961- Eski DP’li bakanlardan ve Yassıada’da mahkum edilenlerden Tevfik İleri, Ankara’da 50 yaşında öldü.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın