Soydaşlarımız köprü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Bulgaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, meslektaşı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var” dedi.
Başbakan Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından, KKTC ve Azerbaycan’dan sonra üçüncü yurtdışı ziyaretini Bulgaristan’a yapmaktan mutluluk duyduğuna işaret ederek, bunun da komşuluğun bir gereği olduğunu ifade etti. “Biz hem komşu, hem dost, hem müttefik iki ülkeyiz. Birçok konuda ortak çıkarlarımız, ortak kaderimiz, ortak vizyonumuz var” diyen Davutoğlu, yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki bu perspektifi görmekten de ayrıca mutlu olduğunu belirtti. Davutoğlu, önlerindeki 4 yıl boyunca hükümette kalacak bir iktidar olarak Bulgaristan ile ilişkileri en önemli gündem maddelerinden biri olarak gördüklerini vurguladı.

TÜRK YATIRIMLARININ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI HEDEFLENİYOR

Özellikle ulaştırma, enerji, tarım, su, Meriç başta olmak üzere ticaret ve yatırımlar alanında Bulgaristan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, “5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimizi ilk fırsatta 10 milyarlara çıkarmak bizim hedefimiz. 2 milyar dolar civarındaki yatırımımızı, Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının 5 milyar dolara çıkması yine hedefimiz. Ayrıca büyük ulaştırma projelerini birlikte gerçekleştirebiliriz. Meriç otoyolu dolayısıyla değerli dostumu tebrik ediyorum. Aynı şekilde bizim rüyamız, idealimiz İstanbul’dan Sofya’ya, Sofya’dan da Avrupa’ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek. Yine otoyollarla, ulaşım hatlarıyla Bulgaristan ile Türkiye’yi birbirine bağlamaya kararlıyız” dedi. 

Her iki ülkenin tarihi varlıklarını koruma konusunun da ortak kültürün bir gereği olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız, Türkiye ile Bulgaristan arasında bir köprüdür. Onlar Bulgaristan’ın eşit vatandaşları olarak her zaman, ki bu topraklarda, kendi topraklarında, Bulgaristan’da huzur içinde yaşamaları bağlamında da elimizden gelen her türlü çabayı birlikte göstermemiz de doğal” dedi.

Bulgar mevkidaşı Borisov’a, Avrupa Birliği konusunda, Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada verdiği destek dolayısıyla bir kez daha teşekkür etmek istediğini belirten Davutoğlu, “Türkiye için Bulgaristan Avrupa Birliği’nin kapısıdır. İnşallah Türkiye, AB’ye girdiğinde Bulgaristan ile çok daha geniş havzada birlikte hareket edeceğiz” ifadesini kullandı.

BULGAR GAZETECİYE DERS GİBİ CEVAP

Bir Bulgar gazetecinin, Türkiye’nin, 1925 Ankara Antlaşması çerçevesinde Trakya mültecilerine tazminatlarını ne zaman ödeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, karşılıklı tazminatlar ve tarihi miras konusunda dosyaların açılması durumunda, çok kapsamlı görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Bulgaristan’dan da Türkiye’ye göç eden milyonlarca soydaş bulunduğunu hatırlattı.

Davutoğlu,  “Biz bütün bu konuları ikili çerçevede, Türkiye ve Bulgaristan arasında hiçbir ön yargıya sahip olmadan, karşılıklı kültürel varlıklara saygı çerçevesinde ve insani konuları iki dost ve komşu ülkelere tartışma gerektiği düşüncesindeyiz ve bu çerçevede de her zaman Türkiye tarafında sadece Bulgaristan’a dostluk ve komşuluk perspektifi, ilişkisi ağırlık taşımıştır. Ama dediğim gibi bütün bu konular tarihi arka plan itibariyle ele alınırsa çok daha kapsamlı dosyalar haline gelir” şeklinde konuştu. 

KAÇAK GEÇİŞLER ENGELLENECEK

Bulgaristan Başbakanı Borisov ise, “Sınır aşırı kaçakçılık ve yasa dışı trafik ile ilgili yaptığımız başarılı operasyonların önemli bir bölümü, Türk meslektaşlarımızdan aldığımız bilgi ve ihbarlar üzerine gerçekleşiyor. Aslında Bulgaristan ile Türkiye arasında engel yok. Soğuk rüzgar da esmez. Sadece hava raporunda böyle sözler kullanılabilir, aramızda değil. Bizler de bir tel örgününün çekilmesine bu kadar para harcamak istemeyiz. Amacımız, kaçak geçişleri engellemek, insanları sınır kapılarına yönlendirmektir” diye konuştu.

Borisov, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine ilişkin de “Avrupa Birliği’nin belirli birtakım katılım kriterleri var. Biz zamanında bunları tek tek yerine getirerek, bugünlerde üyeliğimizi yaşıyoruz. Dilerim, Türkiye’nin de bu yolları hızlıca geçer” dedi.

Kaynak: Yeni Akit

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Camilerde Kur’an Öğretimi Kursları BaşlıyorÖnceki Haber

Camilerde Kur’an Öğretimi Kursları Başlı...

Mhp\'den Ayasofya Teklifi!Sonraki Haber

Mhp\'den Ayasofya Teklifi!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!