Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii açıldı
İstanbul Anadolu yakasında inşaatına iki yıl önce başlanan İlahiyat Fakültesi Camii tamamlandı.. İlahiyat Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle ilk Cuma namazının kılınmasının ardından hizmete girdi.
Deprem riski sebebiyle yıkılarak yeniden yapılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla ibadete açıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in cuma hutbesini okuyup, cuma namazını kıldırdığı camide Erdoğan'a, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat da eşlik etti.
Erdoğan açılışta şöyle konuştu: Bugün gerçekten Muharrem'in 10'uncu gününde, aşure gününde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle beraber bu mutluluğu yaşıyoruz, gerekse çevredeki vatandaşlarımızla hakikaten çok çok farklı bir mimarinin ortaya konması suretiyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bugün farklı bir zenginliğe kavuştu. Hayır sever kardeşimize öncelikle sizler adına gerek şahsım adına gerek milletim adına çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Tabi bu vesile ile inşallah bundan sonraki süreçte de gerçekten bu projenin içindeki etkinlik alanlarının çok farklı oluşu çok fazla oluşu inanıyorum ki ilahiyat fakültesi öğrencilerimiz için burada çok daha farklı bir onuru çok daha farklı bir gururun yaşanmasına neden olacaktır.
ESKİSİ YIKILDI YENİ HAYRAN BIRAKTI
20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan cami, Türk-İslam sanatından izler taşıyor. İki yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan caminin yeni hali görenleri kendine hayran bırakıyor.. Cami de hem Osmanlı sanatı hem de Selçuklu mimarisi görülebiliyor.
Cami klasik mimarlık geleneğinin bugünkü diliyle yorumlanmış hali. En önemli özelliği ise kainatın dönme hareketinin esas alınmış olması.
Caminin bir çok noktasında cam kullanıldı.. Amaç klasik mimaride olduğu gibi içerisi ve dışarının net bir şekilde görülebilmesini sağlamak.
Yaklaşık 500 ton çelik kullanıldı. Camlar tek tek hazırlandı ve sonra monte edildi..
Caminin her bölümünde bir anlam var.. Kubbe birlik içinde çokluk ve çokluk için birlik fikrinin en iyi temsil edildiği ahşap parçaların üst üste bindirilmesiyle oluşmuş...
Helozonik camlar var en üst noktada da alemi var bunlar şu ana kadar yapılmış birer yenilik..
Kubbenin çapı ve yüksekliği 35 metre.
Minarelerin boyu ise yaklaşık 50 metreyi buluyor.
YAŞAYAN BİR MERKEZ
Burası sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda yaşayan bir merkez. İçerisinde kafeteryalar var.
PROTOKOL CAMİİ
İlahiyat Camii İstanbul Anadolu yakasının protokol camii olacak.. Açık ve kapalı alanda 10 bin kişi ibadet edebilecek.. Kapalı alanında en az 3500 kişi ibadet edebilecek..
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın