Kur’an Kursu Öğreticileri umutla bekliyor!
Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlığa bağlı resmi bir kurum. Ancak bu kurumdaki bazı uygulamalar, diğer kurumlardan oldukça farklı. Meselâ M.E.B. da eğitimciler “öğretmen” olarak tanımlanırken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda “öğretici” olarak tanımlanıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakanlığa bağlı resmi bir kurum. Ancak bu kurumdaki bazı uygulamalar, diğer kurumlardan oldukça farklı. Meselâ M.E.B. da eğitimciler “öğretmen” olarak tanımlanırken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda “öğretici” olarak tanımlanıyor. Bu görev tanımlaması bile Kur’an Kursu Öğreticilerini rencide ederken, özlük hakları da birbirinden farklı.
Konuyu, yazılı basın açıklaması ile kamuoyuna ve D.İ.B. Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’in dikkatine sunan Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Kur’an Kursu Öğreticisi olarak görev yapanlarla, M.E.B. da çalışan öğretmenlerin unvan ve özlük hakları bakımından birbiriyle çelişen uygulamaları Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır, dedi.
Özdemir açıklamasında şunları söyledi: “Kur’an Kursu Öğreticilerinden yoğun şikâyet var. Mağdur olduklarını ve bu mağduriyetin giderilmesini istediklerini belirtiyorlar. Bu nedenle yaşanan bu mağduriyeti Sayın Başkan’ın dikkatine sunmak istiyoruz. M.E.B. başta olmak üzere D.İ.B. Polis Teşkilatı, T.S.K. gibi eğitim ve öğretim faaliyeti yapılan kurumlar arasında mağduriyet yaşayan sadece Kur’an Kursu Öğreticileridir. Diğer kurumlarla D.İ.B. eğitim ve öğretim hizmetleri kıyaslandığında Kur’an Kursu Öğreticilerine adeta üvey evlat muamelesi yapılıyor. Nitekim eğitim ve öğretim hizmeti verilen diğer kurum görevlileri “öğretmen”, D.İ.B. daki görevliler “öğretici” olarak vasıflandırılıyor.”
Eğitim-Öğretim hizmeti veren M.E.B. Polis Teşkilatı ve T.S.K gibi kurumlar ile D.İ.B. nı kıyasladığımız zaman ortaya çıkan adaletsizlik vicdanları yaralıyor, diyen Özdemir, yaşanan adaletsizliği şöyle sıraladı:
1. Diyanet'teki eğitimcilerin maaşı diğer kurumlardaki öğretmenlerden 300-400 lira kadar düşük.
2. Diğer kurumlardaki eğitimciler Belediyelerin toplu ulaşımlarından indirimli olarak yararlanırken, Diyanet'in eğitimcileri yararlanamıyor.
3. Diğer kurumlardaki eğitimcilerin yaz tatili hakkı varken, Diyanet'teki eğitimcilerin yok.
4. Diğer kurumlardaki eğitimciler” eğitim-öğretim tazminatı” alırken, Diyanet'tekiler alamıyor.
5. Diğer kurumlardaki eğitimcilerin haftalık çalışma saatleri bellidir, (haftada maaş karşılığı +ücretli azami 30 saat) Diyanet'te gece 23.00’e kadar haftada 40 saat görev verilebilir.
6. Ek ders ücreti ödemelerinde de büyük haksızlıklar mevcut;
Diğer kurumlardaki eğitimcilere; görevli, izinli olması hallerinde ve resmi toplantı, kutlamalar, resmi bayramlardan dolayı zorunlu eğitime ara verilmesi, sosyal etkinlik, kurs–seminer vb. durumlarda ek ders ücretleri ödenirken, fahri öğreticilere ödenmiyor.
Diğer kurumlardaki eğitimcilere ödenen her 10 saat ders için bir saat eğitime hazırlık ücreti ödenirken, Diyanet'teki öğreticilere ödenmiyor.
Diğer kurumlardaki eğitimcilere ödenen haftada+2 saat rehberlik ücreti Diyanet'te çalışan öğreticilere ödenmiyor.
Özdemir, yaşanan adaletsizliğin kurs öğreticilerini perişan ettiğini, kuruma olan güven duygusunun zedelendiğini ifade ederek, devletin aynı işi yapan farklı kurumlarındaki eğitimcilerinin özlük hakları arasında bu denli farklı adaletsiz uygulama olması ne kadar doğrudur, bunu Sayın Başkanımızın dikkatine sunarak bu adaletsizliğin giderilmesini bekliyoruz, dedi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın