Gözleri Kabe\'de, kalpleri para\'da
Her gün sayısı artan tur firmaları kutsal ibadeti iyice ticarete döktü. Özel şirketlerle hacca gitmenin bedeli kişi başı 17 bin ile 22 bin 500 dolar arasında değişiyor. Bu ücreti ödeyenler Kâbe’ye 150 metre mesafedeki lüks otellerde kalıp, Arafat’ta klimalı çadırda konaklıyor.
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
DiniHaberler.com.tr: Şule ALTINEL
Kutsal topraklara tur düzenleyen firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Talep artıkça firmalar lüks paketlerle işi iyice ticarete döküyor. Bu tür VIP turların bedeli dudak uçuklatacak rakamlara ulaştı.
17 ile 22 bin dolar ödeyerek bu turları satın alabiliyorsunuz. Ancak Kâbe manzaralı bir oda için rakam 35 bin doları bulabiliyor. Mekke’de Kâbe’nin avlusuna bitişik oteller turların ilk sunduğu hizmetler arasında. Otelden çıkınca direk Kâbe’nin dış avlusuna ayak basılıyor. Medine’de ise Mescidi Nebevi’ye bitişik ya da 75 metre mesafeli olarak konaklama imkânı sunuluyor.
Firmaların hac ve umre turlarını pazarlarken ilk söyledikleri şeyler internet ve VIP yolculuk. 3 öğün açık büfe yemek olan otellerde, sınırsız internet de bulunuyor. Ayrıca o kadar paraya karşılık ibadet etmeye giden insanlara VIP araçlarla transferler sağlanıyor. Tüm bunların bedeli ise en az 17 bin 500 dolar.
‘İŞİNİZİ ŞANSA BIRAKMAYIN’
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 1 milyon 760 bin 751 kişinin katıldığı 2016 yılı hac kuraları çekildi. Bu yıl Diyanet aracılığıyla 59 bin 200 kişi hacca gidecek. Lüks tur şirketleri ise uçuk rakamlar karşılığında ekstra kontenjanlı vize ile yüzde 99 gidebileceğinizi vaat ediyor. Firmalar tarafından müşterilere ‘Diyanete başvurduğunuzda kuraya tabisiniz, yani nasip meselesi. Fakat buraya müracaat ederseniz, kura sırasını beklemeyip, işinizi şansa bırakmamış oluyorsunuz. Sizin işlemleriniz hemen başlatılır” deniliyor. 1 ay içinde geri dönüş sağlanacağı bilgisi verilerek telefon ve adres bilgileriniz alınıyor.
KâBE MANZARASI 35 BİN $
Hacca gidip Mekke’de Swiss, Medine’de Hilton otelde kalmak, iki kişilik odalarda kişi başı 17 bin 500 dolara mal oluyor. Tur yöneticilerine Kâbe manzaralı oda talep edildiğinde başlangıçta, ‘Hac ibadetinde Kâbe manzaralı diye bir şey yoktur. Otel size hangi odayı tahsis ederse ona geçersiniz. Şansınıza belki Kâbe manzaralı çıkabilir’ diye karşılık veriliyor. Fakat sonra, ‘İlla Kâbe manzaralı istiyorsanız garanti altına almanız lazım’ diyerek 2 katı para isteniyor. Bu rakam da yaklaşık 35 bin dolardan başlıyor.
150 DOLARA DAYI TAHSİS EDİLİYOR
RAMAZAN’DA Umre’ye gitmek Kâbe manzaralı 10 günlük otel programı kişi başı 3 bin 200 dolar. Suudi Arabistan 45 yaş altı kadınları yanında erkek yoksa Hac ve Umre için kabul etmiyor. Fakat lüks umre hizmeti veren firmalar bunun için çözümü çoktan bulmuş durumda. Bunun bedeli ise 150 dolar. Bu ücreti ödeyenlere grupta yer alan erkekler kadınların dayısı olarak gösteriliyor. Bu şekilde tur tarafından yanlarından bir erkek var gibi görünmesi sağlanıyor.
GÖZÜ KABE’DE, KALBİ PARADA
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İslam Hukuku öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Acar Kâbe manzaralı odaların iki katı fiyatına satılmasını, “Gözleri Kâbe’yi görüyor fakat kalbi de parayı” diyerek eleştirdi. Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişi sadece lüks hac turuna kontenjan bulamadığı için zorunluluktan yazılabilir. Fakat kişi, ‘Ben amelelerle, ağzı, ayağı kokanlarla kalamam lüks bir adamım’ diyorsa dinen sorun var demektir. Hac işi dünyayı terk etmektir, kefeni giymektir. Bunlar haccın ruhuna aykırıdır. Tonlarca para verip lüks içinde kutsal topraklara gidenler, vazifesini yapmış olurlar fakat haccın ruhu o kişide tecessüm etmez.”
DEVLET EL ATMALI
Abdullah Acar, devletin bu konuda önlem alması gerektiğini de savundu. Acar, “Lüks otel anlayışı haccın ruhunu kaybediyor. Bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Devlet, Suudi Arabistan ile temasa geçerek bu meseleye el atmalı” dedi.
Kaynak: Gazete Vahdet
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın