Eşlerarası ilişkilerde ölçü
Evlenecek kişi eşine İslam’ın bakış açısı ile bakarsa huzura giden yolu bulabilir. Hz. Peygamber şöyle buyurur:
Evlenecek kişi eşine İslam’ın bakış açısı ile bakarsa huzura giden yolu bulabilir. Hz. Peygamber şöyle buyurur: Kadın dört şey için nikâhlanılır, malı güzelliği ve soyu, siz dindar olanı seçin ki, eliniz bereketlensin. Ebu Hureyre rivayet etmiştir:
Mümin Allah’a karşı takvasından sonra salim bir eşle daha hayırlı bir şeyden istifade etmemiştir. “ Hz. Peygambere kadınları hangisi daha hayırlıdır diye sorulduğunda şöyle buyurdu: Bakınca (kocasının) yüzü gülen, emrettiğinde itaat eden, namus ve malında onun razı gelmeyeceği hakaretleri yapmayan” buyurdu. Sadık bir Müslüman evlendikten sonra eşiyle yaşantısında İslam’ın emrettiği kaidelere riayet eder. İslam’ın kadın hakkındaki tavsiyeleri dikkati alır:
İslam kadına hiçbir dinden bulunmayan bir makam vermiş ve kıymetini yükseltmiştir. Resulullah bu konuda bütün erkeleri uyarır.
Rabbimiz ayetinde şöyle buyurur: “Sizlere içinizden huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi onun ayetlerindendir. Bunda düşünen akıl sahipleri için nice ibretli dersler vardır”(Rum, 21)
Hz. Peygamber doğrudan doğruya evliliği teşvik etmiştir:
“Nikâh benim yolumdur. Kim benim yolumdan ayrılırsa benden değildir”
Evlenin çoğalın zira ben kıyamet gününde diğer ümmetlere karşı ümmetimin çokluğuyla övünürüm”
Kişi evlenmekle dininin yarısını tamamlamış olur. Diğer yarısı için de Allah’tan korksun”
Dinimizde dünyadan tamamen el etek çekmek yoktur. Aksine hayat bir denge üzerine kurulmuştur. Kişi meşru şekilde evlenip yuva kurabilir, çocuklarını İslam üzere yetiştirip destekleyebilir.
Ailenin temelini kadın ve erkek oluşturur. Her iki tarafından görev ve sorumlulukları vardır. Allah katında kul olma bakımından herkes aynıdır. Bu nedenle ailede herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.
Kur’an’da evlilikle ilgili Rum süresinde üç önemli hususu şöyle belirtilmiştir: “Eşlerin birbirlerine karşı yakınlık hissetmesi ve bu ünsiyet bağlı olarak bedeni ve ruhi ihtiyaçlarının giderilmesi.
HAZRETİ PEYGAMBERDEN TAVSİYELER
“Ben sana Allah’a karşı takvalığı tavsiye ediyorum. Çünkü bu tüm işlerin başıdır. Kur’an-ı Kerim’i çokça okuman gerekir. Çünkü vücudun ana merkezi olan kalbi en yararlı hale getiren odur. Allah’ı zikret. Çünkü seni semadaki melekler arasında andıran yerde de insanlar arasında sevgi ve saygı nuruna kavuşturur. Allah’ın varlığına delil olan bu kâinatın hakkında derin derin düşünmelisin. Ancak faydalı şeyler için konuşabilirsin. Çünkü senin bu uygulaman şeytanı kendinden korumana ve dinin emirlerini yerine getirmene yardımcı olur. Allah’ın varlığına delil olan bu kâinatın hakkında derin derin düşünmelisin. Ancak faydalı şeyleri için konuşabilirsin. Çünkü senin bunu uygulaman şeytani kendinden korumana ve dinin emirlerini yerine getirmene yardımcı olur. Çok gülmekten sakının. Çünkü çok gülmek kişinin kalbinin öldürdüğü gibi yüzünden iman nurunu da söndürür. Fakirleri sevin ve onlarla oturup kalkınız. Çünkü fakirlerle oturup kalkmak kişinin kalbini merhametle doldurup yoksul kimselere karşı yardım elini uzatmaya yardımcı olur. Kaynak: Milli Gazete
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın