Atama II Daire Başkanı ASAR'dan Müjdeli Haber
DİYANET HABER- Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Buca Müftülüğü Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Atama II Daire Başkanı Doç. Dr. Muhammet Ali ASAR'ı personeli ile buluşturdu.
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Buca Müftülüğü Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Atama II Daire Başkanı Doç. Dr. Muhammet Ali ASAR'ı personeli ile buluşturdu.
Programa ilçe müftüsü Muharrem Gül, İl Müftü Yardımcısı Mehmet TÜFEKCİOĞLU'nu yanısıra, İlçe Müftüleri, İmam Hatipler, Müezzin kayyımlar, Kur'an kursu öğreticileri ve emekli Din gönüllüleri iştirak ettiler.
Avni Limboz Camii İmam hatibi Abdülkadir Arıcı'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İlçe Müftüsü Muharrem GÜL'ün açılış konuşması ile devam etti. Müftü Gül "İçerisinde bulunduğumuz Muharrem ayı münasebetiyle Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin Efendimiz başta olmak üzere 10 Muharrem şehitlerini ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şâd olsun!"
cami merkezli bir medeniyet
İslam, hayatın merkezine mabet ve mescidi yerleştirerek, cami merkezli bir medeniyet kurmuştur. İslam Medeniyeti denilince de öncelikle faziletler ve mabetler akla gelir. Bunlar bizim toplumsal birlikteliğimizi pekiştiren önemli unsurlardır.
Camilerin maddeten ve manen imarı konusu ciddi bir problemdir.
“Cami, Şehir ve Medeniyet” biri diğerini hatırlatan üç önemli kavramdır. Günümüzde Camilerin maddeten ve manen imarı konusu ciddi bir problemdir. Camilerimizin fiziki imarında sorunlar olduğu gibi manevi imarında da sıkıntılar mevcuttur. Bugün insanların sadece camilerin fiziki mekânlarından mabet ve dinî eğitim için yararlanmaları, caminin tekrar hayatın merkezinde yer alabilmesi için yeterli değildir. Başka sosyal hizmetler için de cami ve müştemilatlarından yararlanmaları gerekir ki cami hayatın merkezine yerleşebilsin. Bu bakımdan çocuk, genç, kadın,
yaşlı, emekli ve engellilerin camilerde kullanabilecekleri farklı alanlara ihtiyaç vardır. Bu durum şehir mimarimizle birlikte cami mimarisinin de fonksiyonellik ve estetik açısından yeniden ele alınmasını zaruri kılmaktadır. Bunun için de kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç vardır.
Camilerin harap olmasına izin vermemeliyiz.
Camilerde fiziki olarak ibadeti engellemek ne kadar büyük zulümse, camilerin cemaatsiz kalması ya da cemaatsiz bırakılması da aynı oranda zulümdür. Âyet açıktır: “Allah’ın mescitlerinde O’nun adının anılmasını yasaklayan ve onların harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır?”
Namazlarınızı camide kılarak camilerin manevi imarını gerçekleştirebilirsiniz!
Hadis-i Şerif’te hiçbir gölgenin bulunmadığı o günde Allah’ın gölgesinde gölgelenecek yedi sınıftan birisi de “kalbi mescitlere bağlı” bulunan gençlerdir. Bu müjdeye nail olmak için elinizde büyük bir fırsat var. Bunu iyi değerlendiriniz!
Bu vesileyle tüm din görevlilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hafta boyunca yapılacak etkinliklerin şehrimizde ve toplumumuzda yeni bir bilinç ve farkındalık oluşturmasını diliyorum. Yine bu vesileyle Camilerimize hizmeti geçmiş ve dâr-ı bekâya irtihal etmiş bütün kardeşlerimize Yüce Rabbimizden rahmet, hayatta olanlara sağlık ve huzur diliyorum. Rabbimiz gönüllerimizi, zihinlerimizi, bedenlerimizi camiden ayırmasın. Şehadetleri dinin temeli olan ezandan bizleri mahrum bırakmasın!
Atama II Daire Başkanımız Muhammet Ali ASAR konuşmasında;
Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşlundan bu yana Din görevlilerin yaşadığı zorluklara değinerek karşımıza çıkacak engellere göğüs germemiz gerektiğini dile getirdi.
Kadrosu 5 binden 8 kişiye düştü
Cumhuriyetin ilanıyla da 3 Mart 1924'te Diyanet İşleri Nezareti kuruldu. 1930'dan sonra, Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin İslam dinine ve dindarlara yaklaşımı değişince Diyanet'in de istikameti değiştirildi. 1946'ya gelindiğinde koskoca kurum 8-10 kişiden ibaret kaldı. Diyanet İşleri Başkan'ın yardımcısı bile yoktu. 30'lu yıllarda sayıları 5 bin olan personel vakıflara bağlanarak Diyanet fiili olarak devre dışı bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı var, Diyant İşleri Başkanı var ama personeli yok.
Rıfat Börekçi'nin Türkçe ezana direnişi
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı oldu. Kurumun ilk başkanı olan Rıfat Börekçi'nin kadrosunda namaz kıldıracak imam bırakılmamıştı. Kurulmasına ön ayak olduğu Cumhuriyet'in dine ve dindarlara savaş açmasının da karşısında durdu. Börekçi, Konya’da Türkçe ezan okuyup, Türkçe namaz kıldıran imamı görevden alarak devletin ibadeti Türkçeleştirme girişimine karşı tavrını ortaya koymuştur.
Ömer Nasuhi Bilmen’in Onurlu İstifası
Hükümet yetkilileri Ömer Nasuhi Bilmen’den Menderes ve arkadaşlarının idamıyla ilgili 'katledilmelerinin dinen de caiz olduğu hatta vacip olduğu' şeklinde bir hutbe okumasını isterler. Bunu kabul etmez ve onurlu bir şekilde istifa eder."
“Diyanet İşleri Başkanı'nı tutuklayın!"
Bu tarihin can yakıcı ayrıntılarından biri de 1924 ile 1965 yılları arasında hiçbir Diyanet İşleri Başkanının resmi bir ziyaret amacıyla, Hac vazifesi dâhil olmak üzere yurtdışına çıkamamış olmasıdır. Yurtdışı ziyareti gerçekleştirebilen ilk başkan olarak tarihe geçen İbrahim Bedrettin Elmalı, görevden alınan ilk başkandı aynı zamanda. Bu ziyarete cesaret etmesi görevinin sonu olmuştu. 1965 yılında Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'dan davet alan Başkan Elmalı, dönemin basınının ve kamuoyunun olumsuz tutumuna rağmen Tunus'a gitmek ister. Bakanlar Kurulu'nda, “sarığı, cübbesi ile gidebilir mi diye" tartışma çıkar. Sonunda 'kerhen' de olsa izin verilir ve Elmalı, Roma üzerinden Tunus'a gitmek için yola koyulur. Fakat basın o daha yoldayken çok ağır yayınlar yapınca “git" izni veren devlet, Elmalılı Hoca'yı Roma'da aktarma yaptığı sırada geri çağırtır. Hoca bu çağrıya uymaz ve “senelik iznimi kullanıyorum" diyerek Tunus'a uçar. Burada çok iyi karşılanır ve ziyareti bitince önce Bingazi'ye geçip, yurda oradan dönmek ister. Bu isteği bardağı taşıran son damla olur ve dönemin Dışişleri Bakanı, Libya Büyükelçiliği'ne Diyanet İşleri Başkanı'nın “gerekirse derdest edilerek Türkiye'ye gönderilmesi" şeklinde nota çeker. Başkan Elmalılı planladığı programı yarıda keserek Türkiye'ye döner ve istifa etmesi için kendisine baskı yapılır. Direnir ve görevinden ayrılmaz. Devlet kararlıdır, iki ay sonra Bakanlar Kurulu kararıyla görevine son verilen ilk başkan olur İbrahim Bedrettin Elmalı.
Başkan Yardımcısı Albay
12 Mart 1971 darbesinden sonra muvazzaf bir Albay Diyanet'e başkan yardımcısı yapılır. Cunta yönetimi, halkın dini inançlarını merkezinden kontrol etmek istemiştir. Öyle ki bu dönemde fetvalara da müdahale ederek, Diyanet'e “futbol milli bir ibadettir" dedirtmişlerdir.
28 Şubat ve aranan adam: Mehmet Nuri Yılmaz
Emekli Albay Oğuz Kalelioğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'a danışman yapılmıştı. Albay Kalelioğlu, Yılmaz'ın odasının karşısındaki odaya kurulmuş ve din hizmetlerini denetlemeye başlamıştı. Albay Kalelioğlu, müftüleri toplayıp onlara çeşitli telkinlerde bulunup talimatlar veriyordu.
Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun başkanlığı ile Mehmet Nuri Yılmaz dönemindeki 28 şubat izleri silinmeye başlandı ve Diyanet yeni bir sürece girdi. Daha sonra Sabık başkan Porf. Dr. Mehmet Görmez ile bu Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye ve dünya çapındaki himetleri hız kazandı. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı 135 Ülke’de 260 bin kurban kesti ve dağıttı. Böyle bir kurum şuan dünya’da başka bir ülke’de yok. Bizler bu yönden çok şanslıyız. Sizleri böyle bir kuruma hizmet ettiğiniz için kutluyorum, teşekkür ediyorum.
Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Atama II Daire Başkanı Doç. Dr. Muhammet Ali ASAR'a daha sonra Fahrilerin özlük haklarının iyileştirilmesi, kadroya alınması ve yeni personel alımları ile ilgili sorular soruldu.
Başkan ASAR, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın devlet yetkililerine şuan teşkilatımız için 11 bin personele ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Ayrıca Camilerimizde yeni kadro tahsislerine ihtiyaç var. Kadrosu olup görevliye ihtiyacı olan camilerimiz var. Bunun için 2500 müezzin kadrosunun çıkması için çalışıyoruz. Ümid ediyorum en kısa sürede boş olan kadrolarımızı dolduracağız.
Okunan hatmi şerifler ve yapılan ikramlar için Şube Müdürü Rıfat Buran'ın yaptığı dua ile program son buldu...
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberilern tüm hakları kaynak gösterilen siteye, köşe yazıları yazar sahibine veya web sitemizin özel haberi ise Dinihaberler.com.tr'ye aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip uygulanacaktır.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın