PEHLİVAN TOPAL ALİ
PEHLİVAN TOPAL ALİ'NİN VE PEHLİVAN HACI ÖMER'İN GÜREŞ TUTMALARI !..
Merhum Mahzuni Baba; " Gel bizim Afşin İline" der. Hakikaten Afşin İline gelmek, ziyaret etmek, insanları ile tanışmak, pehlivanlarının güreş hikayelerini dinlemek bir tat, bir zevk ve unutulmaz bir anı olacaktır!..
Afşin İlçesinin yiğitlerini, pehlivanlarını, şair ve ozanlarını, tarihi yönünü yazıya dökmek, her babayiğidin kârı değildir. Çünkü, hangi birini yazmalı, kaleme almalıyız ki?
Pehlivan Bekir Böke'yi mi, M. Yücel'imi, Hacı Soyer'imi, Mehmet Karahan'ı mı, şu günlerde kaybettiğimiz RAHMETLİ Hacı Ömer'imi, Ali Kemal merhumu mu, genç pehlivan Serdar Böke'yi mi, eski Lise Müdürü Mustafa Demir'imi, hoca Nurullah Demir'imi, Ahraz'ımı, Kara'yı mı, Ala'yı mı, Çapar Eşe'nin Durdu'yu mu ve benzeri Türk güreşine hizmeti geçenlerin hangisini?
Şu günlerde, ebedi aleme yolcu etmiş olduğumuz Hunu'lu Hacı Ömer pehlivanı rahmetle yad ediyor, makamının cennet olmasını niyaz ediyorum: Keza, merhum Topal Ali pehlivanı da!..
sanırım, yıl 1962-63 olsa gerektir. Karagöz-Kapılı'da bir düğün güreşi tertip edilmiştir. Unutulmaz bir düğün güreşi!.. Çevre köyler davet edilmiş, yerel ve milli güreşçilerin aşağı yukarı tamamı iştirak etmişlerdir.
Ama, Topal Ali sanki bu güreşte final yapacaktır!.. Yaşı ilerlemiş, kilo almış, güreşte sona yaklaşmış bir yiğit pehlivan!.. Oysa, Hunu'lu merhum Hacı Ömer'in, gürül gürül gürlediği, meydanları sair pehlivanlara dar ettiği bir zaman dilimi!..
Karagöz-Kapılı köyünde, yapılan güreşin son saatleri, vakit akşam olmak üzere!.. Ama, seyircilerden hiç kimse yerinden ayrılmıyor, başa kalan Topal Ali ve Hacı Ömer'in güreşini seyretmek için!..
Cazgırın, davulcuya " Kör oğlunu vur!" demesi ile, Topal Ali'nin ve Hacı Ömer'in sahaya girmeleri, peşrev yapmaları ile coşkuyu artırmış, halk arasında bir dalgalanma, bir heyecan kasırgası sarmış bulunuyordu.
Genç pehlivan Hacı Ömer, ihtiyar pehlivan Topal Ali, güreş meydanını birbirine katıyordu. Çocuk yaşta olmama rağmen, biz yaşlardaki tıfılları bile, milli heyecan sebebiyle ağlayacak, haykıracak duruma getirmişti.
Haydi bismillah!.. Topal Ali, o ağır cüssesi ile birden kuş gibi fırlayarak, Hacı Ömer pehlivanı yere düşürmesi bir oldu. Rahmetliye sanki bir kanat takılmış, Hacı Ömer'in omuzundan sıçrayarak onu yere düşürmesi, Nuri dayının da ; " Davul kes!" komutu güreşi bitirmiştir.
Güreş sona ermiş, insanlar öbek öbek köylerinin yolunu tutmaya başlamıştı. Bereket, pehlivanlar arasında, nede yakınları tarafında her hangi bir kırgınlık olmamış, herkes huzur içerisinde köylerine gitmişlerdir.
Ama, bu güreş, bu gün bile anlatılır, dilden dile, gönülden gönüle yazılır olmaktadır. Tabii ki, bu tatlı anılar, huzur dolu güreşlerimiz anlatılmaya devam edecektir!..
Sonuç olarak;
Hacı Ömer Bozdoğan pehlivanı şu günlerde kaybetmiş bulunuyoruz. Mekanı, makamı cennet olsun. Tüm yakınlarının ve güreş severlerin başı sağ olsun!..
Gönlüm arzu etmektedir ki, can çekişmekte olan Türk güreşi ölmesin, tarihten silinip gitmesin!.. Yeni yeni Hacı Ömer'ler, Topal Ali'ler, güreş meydanlarını boş bırakmasınlar!..
Milli pehlivanımız Bekir Böke, tekrar tekrar kispetini giysin, halk, onu alkışlasın, hayır dualar etsinler!.. Keza Bayram Böke'yi de!..Hayati ağabeyde " Milli pehlivanlar neredesiniz?" şiiri ile meydanlarda gürlesin!..
Gerçekten, gurbette yaşamak zor bir hadisedir!.. Sabah kalkınca, ilk işim Afşin haberlerini takip etmek, sonra da vatan genelini!.. Geçen gün, Hacı Ömer pehlivanın ölüm ilanını okuyunca, Karagöz-Kapılı köyündeki bu güreşi aklıma düştü.. Çok çok hüzünlendim ve onun ruhuna Fatiha'lar gönderdim. Dolayısıyla,
Afşin insanı, bunların güreşleri ile büyümekte, yaşamakta ve onların peşrevleri ile sanki kendileri güreşiyormuş gibi havalara girmektedirler!.. Tüm pehlivanlarımızı rahmetle anıyor, makamlarının cennet olmasını niyaz ediyorum... Selam ve dua ile..
Şerafettin Özdemir
Facebook Yorum
Yorum Yazın