Bayburt 43 Hafızıyla Taçlandı
Bayburt İl Müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarında hafızlığını tamamlayan 43 öğrenci için hafızlık icazet merasimi düzenlendi.
43 hafız Kur'an-ı Kerim'i gönüllerine yazdı
Bayburt İl Müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarında hafızlığını tamamlayan 43 öğrenci için “Hafızlık İcazet Merasimi” düzenlendi.
Bayburt Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen programa halk yoğun ilgi gösterdi.
İstiklal Marşı ve hafızlık öğrencisi Abdulmüttalip Gülsün’ün Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, İl Müftülüğü İlahi Korosu'nun seslendirdiği ilahiler, sela dinletisi ve protokol konuşmaları ile devam etti.
Programda hafızlara ve ailelerine hitap eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu şunları kaydetti:
“Hicretin ilk yıllarında Kur'an-ı Kerim eğitimi hepimizin bildiği gibi mescitte başladı. Sadece Medine'de Mescid-i Nebevi'nin dışında 30 mescidin Kur’an eğitimi verdiğini biliyoruz. Kur'an muallimlerimizin bazıları evlerini bu işe tahsis ettiler. Zamanla İslam coğrafyası genişledikçe Kur’an ilminin verildiği bazı merkezler ihdas edildi. Dârülkurrâ, dârülhuffaz, darülhadis gibi özellikle hem Kur’an-ı Kerim'in öğretildiği hem de Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hadis-i şeriflerinin talim edildiği merkezlerde bu eğitim faaliyetleri devam etti.
Ünlü Kıraat ve Hadis Âlimi İbnü'l Cezeri’nin Sultan Yıldırım Bayezid zamanında Bursa'ya gelmesi ile beraber Anadolu’da özellikle İstanbul’da ve Bursa’da kıraat ilmi süratli bir şekilde gelişme gösterdi. Bu süreçte binlerce hafız yetişti. Evliya Çelebi'nin kaydettiğine göre İstanbul'da bu dönemde hafızlık eğitimi alan 9 bin öğrenci vardı ve bunların 3 bini kadınlardan oluşmaktaydı.
Bugün gelinen nokta itibarıyla hafızlık temel programında 19 bin 908, hafızlık programında 39 bin 124, hafızlık tekrar ve talim programında 835 öğrenci hafızlık eğitimine devam etmektedir. Başkanlığımızın Türkiye geneli Kur'an kursu faaliyetleri kapsamında 28 bin 482 kursta, 41 bin 923 derslikte, 44 bin 52 öğretici ile toplam 934 bin 206 öğrenciye Kur'an eğitimi verilmektedir. Sadece 2018 yılında hafızlık belgesi almaya hak kazananların sayısı 5 bin 684'tür. Bu rakamlar, milletimizin Kur'an eğitimine vermiş olduğu önemi ve nereden nereye gelindiğini göstermesi bakımından dikkat çekicidir.
"Kur'an'ın rahmetinden uzak kalmış hane ve gönüller, manen çöküntü içerisindedir"
Dünyada iyiliğin, güzelliğin, huzurun ve mutluluğun egemenliği için Kur'an ile daha çok meşgul olmak gerekir. Kur'an'dan yüz çevirmek, sıkıntı ve darlık sebebidir. Kur'an'ın rahmetinden uzak kalmış hane ve gönüller, manen çöküntü içerisindedir. Nitekim Peygamber Efendimiz, 'Kalbinde Kur'an'dan bir şey bulunmayan kimse harap olmuş bir ev gibidir.' buyurmuştur. Bu anlamda aziz milletimiz, yaşadığı yurdun harap olmaması, kalplerin ve hanelerin canlılığını muhafaza için iman ettiği kitabına her zaman hizmet etmeyi en yüce görev ve şeref kabul etmiştir. Kur'an'dan kopmayı, can damarının kesilmesi gibi büyük bir tehlike görmüş, samimi ve canhıraş gayretlerle Kur'an hizmetini hiçbir zaman kesintiye uğratmamıştır."
İl Müftüsü Hasan Başoğlu ise şunları söyledi:
"Hafızlığın şükrü; onu unutmamak, yaşamak ve hayatı onunla güzelleştirmektir"
“Kalplerini Kur’an ile ziynetlendiren hafızlarımızı can-ı gönülden kutluyorum. Anne-babalarını tebrik ediyorum. Hocalarınıza teşekkür ediyorum. Hamdolsun ülkemizde Kur’an-ı Kerim’i okuma azmi ve heyecanı her gün artmaktadır. Bir zamanlar yanlış ve akıl dışı uygulamalarla Kur’an öğrenimine sekte vurulmaya çalışılsa da günümüzde 4 yaşından son nefesimize kadar Kur’an öğrenmeye hiçbir engel kalmamıştır. Kur’an-ı Kerim, okullarımızda seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Kıymetli hafız ve hafize kardeşlerim! Ezberlediğiniz, kalbinize nakşettiğiniz Kur’an-ı Kerim’in hayat veren mesajlarını anlamaya çalışacaksınız. Onun üstün hakikatlerini öğrendikçe, onun ahlakıyla ve ahkâmıyla hayatınızı güzelleştireceksiniz. Kur’an’ı yaşayarak topluma örnek olacaksınız. Hafızlık, bir kitabı öylesine ezberlemek değildir. Kur’an-ı Kerim'i akla ve kalbe yerleştirmek, hayata ve ahlaka kılavuz yapmak, anlayarak aydınlattığı yoldan yürümektir. Hıfzınızı asla unutmayacaksınız. Sahip olduğunuz bu hazineyi kaybetmeyeceksiniz. Hafızlık büyük bir nimettir. Her nimetin şükrü kendi cinsinden eda edilir. Hafızlığın şükrü, onu unutmamak, yaşamak ve hayatı onunla güzelleştirmektir.”
İcazet merasimi, hafızlara diplomaları ve hediye takdim edilmesi ile sona erdi.
İcazet merasimine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Garnizon Komutanı Albay Davut Delibaşa, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, Demirözü Kaymakamı Ömer Çoşkun, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın