Başkan GÖRMEZ\'den Müftülerin yapması gereken ÖDEVLERİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
DİYANET HABER- Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy\'dan Adana’da yapılan 33. İl Müftüleri İstişare Toplantısında Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ hocamızın bizlere dikte ettirdiği olmazsa olmaz, yapmamız gereken ödevlerimiz.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr: 

Adana’da yapılan 33. İl Müftüleri İstişare Toplantısında Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ hocamızın bizlere dikte ettirdiği olmazsa olmaz, yapmamız gereken ödevlerimiz. Bunları faydalı olur düşüncesiyle sizlerle paylaşmayı uygun gördüm. Madde madde arz ediyorum.

15 Temmuz sürecini en iyi yürüten kurum, Diyanet İşleri Başkanlığımızdır. Beş bin kişi üzerine yapılan en kapsamlı ankete göre, 15 Temmuz Darbe girişimini önlemede en etkili darbe savarlar şunlardır.

  1. Hiç tartışmasız olarak birinci olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ dır.
  2. O gece okunan Salaları ile, halkı sokağa çağırmaya teşvik anonsları ile, ezan ve Kur’anlar ile Diyanet İşleri Başkanlığı en büyük darbe savar kurum olmuştur.

“Ezanların susturulduğu darbelerden, Darbeleri susturan ezanlara “ kavuştuk.

  1. Darbeden sonra görevden almalarda en titiz ve dikkatli davranan, kılı kırk yaran kurum Diyanet İşleri Başkanlığımız olmuştur. KHK ile 4100 görevlimiz ihraç edilecekti, bir gece sabaha kadar çalıştık ve bu sayıyı titiz bir çalışma ile toplamda 1518 e indirdik. KHK ile görevden ihraç edilen personelin soruşturmasını sadece bizim kurumumuz devam ettirmektedir. Hala araştırma ve incelemelerimiz titizlikle devam etmektedir. Doğrudan bağlantılı olanlarla dolaylı bağlantılı olanları ayır etmeliyiz.
  2. Halktan ve diğer kurumlardan tutuklanmalar ve görevden ihraç edilenler vardır. Bunların halkımızda bıraktığı travmalar vardır. Bu problemler de bizim kurumu bulacaktır. Toplumun derdi bizim de derdimizdir. Bana ne diyemeyiz. Onlarla da ilgilenmeliyiz.
  3. Bu yapının farklı bir dine dönüşmesinden endişe etmekteyim. Hapishanelerde riya ve yalan rüyalar kırıla gidiyor. Tek medetleri bunlar kalmış. “ Her gece bir Peygamber ziyaretlerine gidiyormuş. Bir gece Hz. Yusuf, bir gece Hz. İbrahim….”
  4. Dini yapılar ve cemaatlerin bu durumu toplumda “bize Diyanet yeter, cemaatlere ne gerek var” algısını oluşturdu. Tabii ki bu doğru değildir.  Cemaatler bu toplumun bir realitesidir. Realitelere uymamız gerekmektedir. Diyanet ve Müftülüklerimiz, Din Görevlilerimiz topluma rehberlik yapması gerektiği inancındayım. Cemaatlerin iyi hizmetlerini destekleyelim. Varsa yanlış ve kötü bir işleri onları da düzeltmeğe çalışmalıyız. İrfan geleneğimizde cemaatlerin yeri büyüktür. Biz Diyanet olarak Hayra anahtar, şerre kilit olmağa devam edeceğiz.
  5. Başkanlığımızın hazırladığı PKK raporu ve DAİŞ raporu Başkanlığımızın Sitesinde mevcuttur. Bu Raporları her görevlimiz mutlaka okuyacak, Okumalıdır. Bunu teşvik ve takip edelim.
  6. Strateji Başkanlığımız ile Müftülüklerimiz daha çok iletişim halinde olacaklardır. Müftülüklerimizin hazırlamış oldukları projelerden Strateji Başkanlığımızın haberi olacaktır. Sıkı bir diyalog kuracaklardır.  Her Müftülüğümüzün 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık stratejik Planları olmalı ve hazırlanmalıdır.
  7. Merkez ile Taşra ilişkileri arasında bir problem görüyorum. Başkanlığımızın basın açıklamalarına Müftülüklerimiz ve görevlilerimiz gerekli ilgiyi göstermiyor. Bazı konuşmalarımı basın yanlış algılıyor. Açılış konuşmamdaki çocuk istismarı konusundaki konuşmamı da yanlış algıladılar. Bizim dışımızda “Sosyal Medya” diye bir dünya var. Bunu iyi kullanamıyoruz.  DAİŞ günlük yüz canlı yayın üretiyor ve bunu yaygın olan on lisana çeviriyor ve bütün dünyaya bunu izlettiriyor. Tabii ki reklamını yapıyor. Her Müftülüğün bir sosyal medya hesabı olacaktır. Her gün yenilenecektir.
  8. Müftülerimiz şehirlerimizin manevi mimari, mürşidi durumundadır. Bu hususta eksiklerimiz vardır. Müftülerimiz, idare, evrak, inşaat işleri ile ilgilenmemelidir. Müftü olmadan da bu işler sağlıklı bir şekilde yürümelidir. Müftülerimiz irşatta olmalıdır. Ders halkaları kurmalıdır. Hadis, Tefsir, Fıkıh, İlmihal dersleri vermelidir. Müftü kürsüde, mihrapta ve minberde olmalıdır. Şehir ve şehirdeki halk Müftüsünü bilmeli ve tanımalıdır. İnsanların kalbine hitap etmeliyiz, dertleri ile ilgilenmeliyiz, yanlarında olmalıyız. Kısaca halk ile ilişkilerimiz çok iyi olmalıdır. Bu şehrin sorunları nelerdir bilmeli ve Din Görevlileri ile bu sorunları çözmek için çaba sarf etmelidir.
  9.  Aylık toplantılarımız manevi irşada dönüşmelidir. Görevlilerimizin de sık sık irşada ihtiyacı vardır.  Görevlilerimizi iyi yöneterek, verimli hizmetler almalıyız. Onlarla iyi iletişimler kurmalıyız. Ev ve sohbet ortamları ve iletişimlerimiz güzel olmalıdır. Genç bir kadro ile çalışıyoruz, onlara rehber olmalıyız.
  10.  İl ve İlçelerde ders halkalarını kurun ve sizin başkanlığınızda bu ilim sohbetleri devam etsin. Şehrin üst düzey yöneticileri Vali ve Kaymakamlar da bu sohbetler katılmalıdır. İlmin dışına çıkmayınız.
  11.  İlahiyat Fakülteleri ve İmam-Hatip Liseleri ile güzel iletişim içinde olun, sık sık ziyaret edin. Hatta az da olsa 2 saat de olsa derslere girin. Öğrenciler sizi tanısın ve bilsin.
  12.  Görev yaptığınız İlin ve İlçenin manevi sorunları nelerdir. Suç oranları nedir? İçki, kumar, uyuşturucu vs. oranlarını bilmelisiniz. TUİK bunları tespit ediyor. Oradan temin edebilirsiniz. Bu rakamalar size İrşatta ve hizmet yapmada rehber olmalıdır.
  13.  Şehrin bilimsel verilerinden de haberdar olmalısınız.  Genç nüfus oranı nedir, yaşlıların sayısı nedir? Bu verileri görmeden İrşat stratejimiz başarılı olamaz.  İntihar oranları nedir? En çok intihar Kars’ta.
  14.  Cami ve Kur’an Kursu standartları geliyor. Çeşitliliğe inşallah son vereceğiz. Çalışmalar son aşamada.
  15.   Başkanlığımızın basılı ve görsel yayınlarını takip edelim ve Din Görevlilerimize takip ettirelim. PKK Raporu ve DAİŞ Raporu okunmalıdır. Gözünüz, kulağınız Merkezde olsun.
  16.   Ülkemizde ve dünyada türeyen yeni dini akım ve söylemlerden haberdar olmalıyız, takip etmeliyiz. Alternatif fetvalar, alternatif cumalar, yeni akımlar ve uygulamaları bilmeliyiz. Ehli Sünnet bir mezhep değildir, Ehli Sünnet anayoldur.
  17.  Ülkemizde ve dünyada olup bitenlerden de haberdar olmalıyız. Arakan, Halep, Musul gibi.
  18.  Basında ve diğer ortamlarda Diyanet’e yapılan saldırılarda tüm personelimizle Kurumumuza sahip çıkmalıyız. Diyanet’i yalnız bırakmamalıyız. Aidiyet duygusunu yitirmemeliyiz,
  19.  Camilerin, Kur’an Kurslarının yönetimi Müftülüklere aittir. Cami dernekleri de Müftülüğe destek için hizmet sunmaktadır. Hizmet için kurulan dernekler Yönetime karışmamalıdırlar.
  20.  Cami inşaatlarında, Cami projelerine müdahalede bulunmalıyız. Her isteyen kişi istediği yerde istediği cami projesini uygulamamalıdır. Müftülüklerden izin ve görüş almalıdırlar.
  21.  Camilerimizin gün boyu açık tutulması konusunda taviz vermemeliyiz ve bu konudaki genelgemizi uygulamalıyız. Gereken kontrol ve denetimi yapmalıyız.
  22.  Sabah namazı buluşmaları aralıksız devam etmelidir. Bunu mahalle camilerinde de uygulayalım. Sabah namazı buluşmalarını yaygınlaştırmalıyız.
  23.  Cami derslerini ihmal etmeyelim. Namazlardan sonra Meal, Hadis ve İlmihal derslerini görevlilerimiz mutlaka yapmalıdırlar. Bu konuda da taviz vermeyelim, uygulayalım.
  24.  Engelli vatandaşlarımız ve kadınlarımıza camilerde uygun, temiz namaz kılma yeri ve imkânı sağlanmalıdır. Bu konuda çok fazla mesafe kat ettiğimiz söylenemez.
  25.  Camilerimizin ses sistemi problemlerini artık çözmeliyiz. Üç kişilik cemaate üç bin kişilik ses açılmamalı, ses gürültülü olmamalı, ses sistemi camiye ve cemaate göre ayarlanmalıdır.
  26.  Cübbe sarıklarımız temiz ve bakımlı olmalıdır. Çok süslü cübbeler yerine sade ve düz desenli cübbeler tercih edilmeli, sarıkların naylonu mutlaka sökülmelidir. Bana bu Diyanet’te yapmak istedin de neyi başaramadın diye sorarlarsa,”sarıkların naylonlarını söktüremedim” derim.  Artık sarıkların üzerindeki naylonları sökelim.
  27.  Bir camiye uğradım, minberde tabut örtüsü var ve on yıldır yıkandığı yok, tozdan rengi değişmiş. Tarihi bir minbere çivi ile örtüyü asmışlar. O tarihi esere yazık değil mi?
  28.  Merkezi ezan ve vaaz sistemimizi çözemedik. Binlerce görevlimiz Antalya da Vaaz seminerine katıldı. Bunlar neden kendileri vaaz yapmıyorlar? Madem vaaz yapmayacaklardı bu seminerler neden verildi. Bunlara vaaz yaptıralım.
  29.  Müftülük İrşat Kurulları ne derece çalışıyor.  Vaizlerin çalışması. Ezandan sonra vaaza devam edilmemelidir. Cemaat camiye gelene kadar Kur’an okusunlar. İki saatlik vaazı 20 dakikada özetleyebilirler ve bu daha faydalı olacağı inancını taşıyorum. Az amma öz sunum yapmalıdırlar. Vaazlara çok iyi hazırlanmalıdırlar.
  30.  Hutbe okuma meselesine gelince, Biz merkezden hutbe göndermeye devam edeceğiz, siz Müftülükler de hutbe hazırlamağa devam edeceksiniz. Hutbe komisyonu iki hutbeyi de incelesin, hangisi daha iyi ise onu okutabilirsiniz. Cep telefonu ile hutbe okuyan görevlilere şahit oldum. Bu çok çirkin bir görüntü. Buna izin vermeyiniz.  Telefonundan hutbe okurken telefon çalarsa, durumu bir düşünün.  Hutbe metni deriden bir dosya içerisine konularak okunabilir.
  31.  Kur’an Kursları eğitim sistemimiz çok eski, yeterli değildir. Kur’an’ın kişiliğini öğrenciye veremiyor. Çalışmalarımız devam etmektedir.
  32.  Kur’an Kurslarımızın materyal eksikleri vardır. Eğitim ve materyal desteği yapacağız.
  33.  D gurubu Kur’an Kurslarının fiziki yapıları düzeltilmelidir. Genellikle yeterli değillerdir. Bunları bir kere daha gözden geçirelim. Uygun olmayan yerlere D gurubu Kur’an Kursu açmayalım.
  34.  Cami Gençlik Gurupları oluşturulmalıdır.  Gençlik kolları da kurulmalıdır.
  35.  Kur’an Kursu Öğretici sayımız yetersizdir. Mevcutları en verimli şekilde değerlendirelim.
  36.  KYK manevi rehberlerini ve Hastanelerdeki manevi destek eğiticilerini kontrol edin ve denetleyiniz.
  37. Üniversite Öğrencilerini Öğrenci evlerini ziyaret ediniz. Diyanet Öğrenci evlerini de denetleyiniz.
  38. Üniversite Camilerine uğrayınız, kontrol ediniz.
  39. Şehit ailelerini sık sık ziyaret ediniz. Vaiz ve vaizeler, k. K. Öğreticileri ile sık sık ziyaret ediniz.
  40. Her İl de Engellilere yönelik Kur’an Kursu açılmalıdır.
  41.  Her İlimizde KAGEM kurulmalıdır.
  42.  Sokak çocukları, uyuşturucu kullanan gençlerle yakın ilgi ve iletişim kurulmalıdır.
  43.  Basılı ve görsel yayın yapan Müftülüklerimiz Merkez ile iletişim kurmalıdırlar.

 

 

Muhterem Diyanet İşleri Başkanımız genelde bu konulara değindi. Eksik ve yanlış anlatım ve ifadeler şahsıma aittir. Hocam konuşurken benim hızlı hızlı yazabildiğim ve not aldıklarım özetle bunlardır. Hata ve eksiklerden dolayı Muhterem Başkan’ımın affına sığınıyorum. Meslektaşlarıma faydalı olur düşüncesiyle paylaşmayı uygun gördüm.

Sonsuz selam ve saygılarımla dostlarıma başarılar dilerim.

DERLEYEN  : Kemalettin AKSOY / Bayburt İl Müftüsü

 

 

BAYBURT İL MÜFTÜSÜ KEMALETTİN AKSOY'un Yazılarını artık buradan takip edebilirsiniz....

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
700 yıllık Lorenz Kilisesi\'nde Kuran-ı Kerim okunduÖnceki Haber

700 yıllık Lorenz Kilisesi\'nde Kuran-ı...

Emekli ve memurların ocak ayı maaşları belli olduSonraki Haber

Emekli ve memurların ocak ayı maaşları b...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!