Üniversiteli işsizler çoğalıyor

Üniversiteli işsizler çoğalıyor

Ülkemizde üniversite sayısı her geçen gün artarken üniversiteli işsiz sayısı da aynı oranda yükseliyor. 2000 yılında yüzde 3,9 olan üniversiteli işsiz sayısı 14 yılda iki kattan fazla artarak yüzde 8,2 oldu.

Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından hazırlanan '2015 Eğitim Değerlendirme Raporu' yayınlandı. Raporun, 'Uluslararası Alanda Türkiye' başlıklı bölümünde ülkemizdeki üniversiteli işsizlere dikkat çekildi. Söz konusu araştırmada üniversitelerin ve üniversite mezunu sayısının artmasına rağmen aynı oranda istihdam sağlanmadığı için üniversiteli işsizlerin oranının son 14 yılda iki katından daha fazla arttığı vurgulandı. 

GENÇLERDE ORAN YÜZDE 11,4 

OECD ülkeleri içinde üniversiteli işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığının belirtildiği raporda bu oranının son yıllarda hızla arttığı kaydedildi. Söz konusu raporda, "25-64 yaş arası nüfusa bakıldığında, 2000 yılında yüzde 3,9 olan üniversite mezunlarının işsizlik oranı, 2014 yılında yüzde 8,2’ye yükselmiştir. OECD için aynı dönemdeki farklılaşma, yüzde 3,5’ten yüzde 5,1’e çıktığı saptanmıştır. Genç yetişkin olarak kabul edilen 25-34 yaş aralığındaki üniversite mezunu işsizlerin oranı, yüzde 11,4 ile daha yüksektir" denildi. 

'NÜFUSTAN YARARLANILMIYOR'

Bu verilere ilişkin raporda yapılan değerlendirme ve önerilerde, "Üniversite mezunu işsizlerin oranı, istihdam piyasasının etkinliği hakkında ciddi soru işaretleri oluşmaktadır. 2000-2014 yılları arasında yüksek öğrenimini tamamlayan ancak istihdama katılamayan nüfus oranının yüzde 3,9’dan yüzde 8,2’ye yükselmesi, üzerinde dikkatle durulması gereken bir veridir. Türkiye ekonomisi için üniversite mezunu nüfusun yüzde 8,2’sinin istihdam dışı kalması önemli bir kayıptır. Özellikle 20-24 yaş aralığında olup eğitim ve istihdam dışı kalmış gençlerin OECD ülkeleri içindeki en yüksek oranı oluşturması, genç nüfusun yarattığı dinamizmden, inovasyon ve ar-ge faaliyetlerinde kolektif zekâdan ve ülke birikiminden yararlanamama gibi birçok dezavantajı doğurmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

İlginizi Çekebilir

Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?

Irkçılar, sokak röportajı sırasında başında üşüştükleri Suriyeli çocuklara küfretti ve saldırı girişiminde bulundu.

Tesettürden vazgeçme

Genç Dergisi medyanın görmezden geldiği mütesettir kadınların hikayesini okuyucularına aktarıyor.

Metaverse “intibak” sağlanabilecek bir ortam mıdır?

Manisa İl Müftülüğü “metaverse” konusunda aceleci sonuçlara varmış!

Türkiye'yi ayağa kaldıracak gelişme! Hepsi işin içindeymiş

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, TL'ye erişmekte zorlanan Londralı bankaların, Türkiye'de iş yapan bazı şirketleri paravan olarak kullandığını, Türk şirketlerin buradan TL krediyi çekip, Londra'daki bankaya taşıdıklarını ya da dolar hesaplarını TL'ye çevirtip, Londra'da mevduat hesabı açtıklarını hatırlattı. "Londra'da bire 10 faizi alan bizim şirketler bu alışverişten memnundu. Fakat Londra'ya ulaştırdıkları TL'ler sonra Türkiye'de spekülatif işlemlerde kullanılıyordu" diyen Güngör, "Yine mi Brütüsler!" başlıklı yazısında, "Son dönemde bizim Brütüs'lerin (yine aynı isimler) o çetelere her an kullanacakları TL'yi park etmeye başladığını duyuyorum. Hem de öyle az buz rakamlar değil… Şirketler arasında Türkiye'nin dev holdinglerini mi ararsınız, gıdacılarını mı, limancılarını mı, inşaatçılarını mı… Büyükler 500'er milyon TL'nin üzerinde parayı göndermişler. Biraz daha küçükler 250'şer milyon TL" ifadelerini kullandı.

Yazarlarımızdan Abdullatif Acar'ın Yeni Kitabı Çıktı

Huzur ve saadete ulaşmak her insanın en öncelikli hedeflerindendir. Ancak her nedense bunu hep yanlış yerlerde arıyoruz. Nefsimizin doyumsuz arzuları, şeytanın telkinleri, heva ve hevesimiz bizi yanıltıyor. Anlık düşünüyor ve karar veriyoruz.

Robert Kolej’den Boğaziçi’ne .... -II

Boğaziçi tartışmalarından yola çıkılarak kültürel iktidarın serencamını görmek mümkün…

TÜM HABERLER