Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli maddeler orucu bozar mı?
FETVALARSigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler orucu bozar mı? Uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler orucu bozar mı? Din İşleri Yüksek Kurulu tek tek açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, sigara, nargile gibi keyif verici ve tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturu ve tiryakilik yapan maddelerin orucu bozup boozmayacağı yönündeki açıklamasını resmi internet sayfasından paylaştı.
Kurul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Orucun temel unsurunun, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğunu vurguladı.
Oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışların orucu bozacağının altını çizen Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklamayı yaptı:
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da sigarayı bırakma çağrısı yapmış, haram demişti.
Sadece ülkemizde bir günde 300'ü aşkın, dünyada bir günde 20 bini aşkın kişiyi öldüren sigara virüsüyle topyekün ne zaman mücadele edeceğiz?
Sigara kullanan herkese sigarayı bırakma çağrısında bulunuyorum.@DIBAliErbas #SigarasızRamazan #SigarasızManisa #SigarayıBırakıyorum pic.twitter.com/ArPFMpM6aG
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Piyango kumardır harama bulaşmayın
Milli Piyango çekilişine sayılı günler kala, gazete ve televizyon reklamları ile vatandaşlar kumar bataklığına çekilmeye çalışılırken, ilahiyatçılardan “Harama bulaşmayın” uyarısı geldi.
Otel banyolarında kullandığımız fazla şampuanları almak caiz mi?
Son dönemde otellere turizm anlamında büyük ilgi var. Peki otellerde kullandığımız diş macunu, sabun, şampuan vb. şeylerden artanları hediye, hatıra veya daha sonra kullanmak üzere yanımıza alabilir miyiz? İşte cevabı...
Sihirin hakikati var mıdır?
Bu işlerle uğraşanların dinî bakımdan durumları nedir?
Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası, Haramdır
Kripto paraların atası Bitcoin yeniden yükseliş trendine girerek popülerliğini sürdürürken kripto para piyasası ile ilgili tartışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir
Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "faizli işlem" uyarısı.