Neden Rüku Bir, Secde İki Kere?
FETVALARNamaz kılarken her rekatta bir rüku ve iki secde yapmaktayız. Bunun sebebi nedir?
Kur’an-ı Kerim Allahu Teala tarafından mucize olarak indirilmiş ve İslamın ana kalıpları çizilmiştir. Bu kalıplar içinde nasıl amel edilmesi gerektiğini Peygamberimize bırakmıştır. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ibadet şekli bizim de ibadet ederken izleyeceğimiz yol olacaktır.
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de bu ibadet şeklini bazen ilham yoluyla bazen de Cebrail (Aleyhisselam)ın göstermesiyle almıştır. Bu itibarla yapılan her harekete bir mana yüklemeye ihtiyaç yoktur.
Ancak Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurmuştur ki: “O iki secde Şeytan’a karşı tavır içindir.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, III/87; Müslim, Mesacid 88, İbn-i Mace, Ebu Davud, Nesai, İbni Hibban)
Denilmiştir ki; Secdeler Şeytan’a olan muhalefet, ve karşı tavrı onun burnunu sürtecek şekilde ortaya koymak için ikidir. Ona secde etmesi emredildi, o etmedi. Biz onun bu tavrına karşılık iki defa secde ediyoruz.
Bazı alimler de şöyle yorumlamıştır: secde eden kimse birinci secdeyle topraktan yaratıldığına, ikinci secdeyle de tekrar toprağa döneceğine işaret eder. Nitekim Allahu Teala:
“… Sizi topraktan yarattık, yine sizi ona döndüreceğiz.” (Taha 55) buyurmuştur.
İlginizi Çekebilir
Piyango kumardır harama bulaşmayın
Milli Piyango çekilişine sayılı günler kala, gazete ve televizyon reklamları ile vatandaşlar kumar bataklığına çekilmeye çalışılırken, ilahiyatçılardan “Harama bulaşmayın” uyarısı geldi.
Otel banyolarında kullandığımız fazla şampuanları almak caiz mi?
Son dönemde otellere turizm anlamında büyük ilgi var. Peki otellerde kullandığımız diş macunu, sabun, şampuan vb. şeylerden artanları hediye, hatıra veya daha sonra kullanmak üzere yanımıza alabilir miyiz? İşte cevabı...
Sihirin hakikati var mıdır?
Bu işlerle uğraşanların dinî bakımdan durumları nedir?
Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası, Haramdır
Kripto paraların atası Bitcoin yeniden yükseliş trendine girerek popülerliğini sürdürürken kripto para piyasası ile ilgili tartışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir
Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "faizli işlem" uyarısı.