Market ve kurumların kurban kesimlerine katılmak caiz mi?
FETVALARÖnceden alınan hayvanın hissedarları belirlenmeden kesilmesi caiz değil...
Din İşleri Yüksek Kurulu vatandaşlardan gelen bir soru üzerine kurban kesimi için vekalet verilen market veya kasapların daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden kesmelerinin caiz olmadığını açıkladı.
Fetvada, hisseleri belirlendikten sonra kesilen kurbanlık etlerinin ortakların rızaları doğrultusunda karıştırılıp kemikli veya kemiksiz olarak hisselere ayrılmasında bir sakınca olmadığı vurgulandı.
Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan her birinin yalnız bir kişi adına, deve veya sığır gibi büyükbaş hayvanların bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebileceği hatırlatılan fetvada, "Hissenin tek sayı veya çift sayı olması arasında bir fark yoktur. Ancak bu ortakların hepsi Müslüman olup, her birinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.
Koyun veya keçinin, iki kişi adına kurban olarak kesilmesi caiz değildir" uyarısı yapıldı. Kurban için vekil tayin edilen kişi veya kurumların aldığı vekaletin gereğini yerine getirmesi gerektiği belirtildi.
İlginizi Çekebilir
Piyango kumardır harama bulaşmayın
Milli Piyango çekilişine sayılı günler kala, gazete ve televizyon reklamları ile vatandaşlar kumar bataklığına çekilmeye çalışılırken, ilahiyatçılardan “Harama bulaşmayın” uyarısı geldi.
Otel banyolarında kullandığımız fazla şampuanları almak caiz mi?
Son dönemde otellere turizm anlamında büyük ilgi var. Peki otellerde kullandığımız diş macunu, sabun, şampuan vb. şeylerden artanları hediye, hatıra veya daha sonra kullanmak üzere yanımıza alabilir miyiz? İşte cevabı...
Sihirin hakikati var mıdır?
Bu işlerle uğraşanların dinî bakımdan durumları nedir?
Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası, Haramdır
Kripto paraların atası Bitcoin yeniden yükseliş trendine girerek popülerliğini sürdürürken kripto para piyasası ile ilgili tartışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir
Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "faizli işlem" uyarısı.