Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinde enerji var mı?
MEDYAHabertürk yazarı Güntay Şimşek, Azerbaycan-Ermenistan arasında meydana gelen çatışmayı farklı bir pencereden yorumladı. Buna göre ortamın bir anda gerginleşmesinin altında enerji yatabilir.
DiniHaberler.com.tr: Şimşek'in yazısı:
Azerbaycan- Ermenistan arasındaki çatışmaları nasıl okumak gerekir? Enerji boyutu bu tartışmanın neresinde? Ermenistan’ın durup dururken ve üstelik işgal ettiği topraklarda varlığını devam ettirirken Azerbaycan’a saldırması doğal olarak birçok şüpheyi akla getiriyor. Ekonomisi bozuk olan Ermenistan’ın, Türkiye-Rusya arasındaki gerginliği vesile ederek Azerbaycan ile de iyi ilişkileri olan Rusya’yı daha güçlü şekilde yanına çekmek istemiş olabileceğini bir kenara not edelim.
RUSYA'NIN ROLÜ
Öte yandan Rusya’nın giderek yalnızlaştığı şu günlerde, agresif tavırlar sergileyebileceğinden de bahsedilebilir. Mesela Kırım’ın durumu Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklığa kavuşturulmadan, Rusya’nın Avrupa’ya gaz satması sıkıntılı. Rusya, Avrupa’ya Kuzey Akım II’den gaz tedariki için çaba sarf ederken AB ülkeleri de henüz “evet” demeden konuyu masaya yatırıp görüşmeler yapıyor. Ama diğer taraftan da İsrail, G.Kıbrıs ve Azerbaycan gibi alternatif enerji kaynaklarını araştırıyorlar.
TÜRK AKIMI PROJESİ
Rusya’nın her ne kadar Azerbaycan’a ayar verme gibi bir derdi yoksa da başka unsurlara da bakmak lazım. Kısa süre önce Azerbaycan gazının, Güney Gaz Koridoru’ndan AB’ye ulaştırılması için ABD dahil bütün katılımcı ülkelerle kısa süre önce toplantı yapılmış ve projeye olan destekler yenilenmişti. Rusya’nın Kuzey Akım’ına şüpheli yaklaşan AB’nin, Azerbaycan’ın Güney Gaz Koridoru’na desteği canını sıkmış olabilir mi? Ayrıca Türkiye üzerinden projelendirilen Türk Akımı’nın da şu an rafta olması Rusya açısından başka bir dezavantaj.
PUTİN'İ YAKINDAN İLGİLENDİREN 'PANAMA BELGELERİ'
Öte yandan Rusya, İsrail ve Güney Kıbrıs gazının da bu zamanlarda konuşulmasını istemiyor. G.Kıbrıs’ta Rus bankalarının ciddi parası olduğu biliniyor. Öyle ki, bu paraları çekmesi halinde Yunanistan ve G.Kıbrıs ekonomisinin zora gireceğini de tahmin etmek zor değil. Dolayısıyla Kıbrıs meselesinin de çözümünde Rusya’nın nerede durduğuna bakmak lazım. Tüm bunların üzerine bir de Rusya ve Devlet Başkanı Putin’i de yakından ilgilendiren “Panama Belgeleri” eklenince, dikkatleri çekecek her hadiseyi çeşitli şekillerde yorumlamak mümkün.
AZERBAYCAN SAVAŞ TARAFTARI DEĞİL
Toprakları çeyrek asırdır işgalde olmasına rağmen Azerbaycan ise hiçbir zaman savaşa girmek isteyen taraf olmadı. Petrol fiyatlarının düştüğü böyle bir ortamda ise hiç arzu ettiği bir şey değil. Ancak Minsk Grubu üyeleri Amerika, Rusya ve Fransa’nın ise istedikleri an çözebilecekleri Ermenistan’ın işgal meselesini, kendi aralarında pazarlık mevzusu yaptıklarını da bir kenara kaydedelim.
Acaba, ekonomisi kötü olan ve kaybedecek fazla bir şeyi olmayan Ermenistan, birileri adına hareket ederek bazı sözler almış olabilir mi?
İlginizi Çekebilir
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Irkçılar, sokak röportajı sırasında başında üşüştükleri Suriyeli çocuklara küfretti ve saldırı girişiminde bulundu.
Tesettürden vazgeçme
Genç Dergisi medyanın görmezden geldiği mütesettir kadınların hikayesini okuyucularına aktarıyor.
Metaverse “intibak” sağlanabilecek bir ortam mıdır?
Manisa İl Müftülüğü “metaverse” konusunda aceleci sonuçlara varmış!
Türkiye'yi ayağa kaldıracak gelişme! Hepsi işin içindeymiş
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, TL'ye erişmekte zorlanan Londralı bankaların, Türkiye'de iş yapan bazı şirketleri paravan olarak kullandığını, Türk şirketlerin buradan TL krediyi çekip, Londra'daki bankaya taşıdıklarını ya da dolar hesaplarını TL'ye çevirtip, Londra'da mevduat hesabı açtıklarını hatırlattı. "Londra'da bire 10 faizi alan bizim şirketler bu alışverişten memnundu. Fakat Londra'ya ulaştırdıkları TL'ler sonra Türkiye'de spekülatif işlemlerde kullanılıyordu" diyen Güngör, "Yine mi Brütüsler!" başlıklı yazısında, "Son dönemde bizim Brütüs'lerin (yine aynı isimler) o çetelere her an kullanacakları TL'yi park etmeye başladığını duyuyorum. Hem de öyle az buz rakamlar değil… Şirketler arasında Türkiye'nin dev holdinglerini mi ararsınız, gıdacılarını mı, limancılarını mı, inşaatçılarını mı… Büyükler 500'er milyon TL'nin üzerinde parayı göndermişler. Biraz daha küçükler 250'şer milyon TL" ifadelerini kullandı.
Yazarlarımızdan Abdullatif Acar'ın Yeni Kitabı Çıktı
Huzur ve saadete ulaşmak her insanın en öncelikli hedeflerindendir. Ancak her nedense bunu hep yanlış yerlerde arıyoruz. Nefsimizin doyumsuz arzuları, şeytanın telkinleri, heva ve hevesimiz bizi yanıltıyor. Anlık düşünüyor ve karar veriyoruz.
Robert Kolej’den Boğaziçi’ne .... -II
Boğaziçi tartışmalarından yola çıkılarak kültürel iktidarın serencamını görmek mümkün…