Şeytanın Hz. Adem\'e secde etmemesinin 5 nedeni
DİNİ HABERLERKur’ân-ı Kerîm’de İblis’in Hazret-i Âdem -aleyhisselâm-’a secde etmemesi, bir çok yerde tekrar edilir. Ancak bu tekrarların her birinde, İblis’in secde etmemesinin farklı sebepleri anlatılır, buna bağlı olarak onun hîle ve tuzaklarından birine dikkat çekilir.
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
DiniHaberler.com.tr: Â’râf Sûresinin 11 ve 12. Âyetlerinde,
daha önce melekler arasında bulunan ve bir çok nimete kavuşan şeytanın, bu nimetlere şükredeceği yerde nankörlük ettiği, bunu bir üstünlük ittihaz ederek ilâhî emre karşı çıktığı ve bu sebeple Âdem’e secde etmediği anlatılır.
Tâha Sûresinin 116. Âyetinde,
Âdem -aleyhisselâm- ve Havva vâlidemize düşman olan şeytanın, mü’minlerin de düşmanı olduğu, Hazret-i Âdem’in şeytana uyması sonucunda cennet ve içindeki nimetlerden mahrum kalarak sıkıntı, ızdırap ve meşakkat yurdu olan dünyaya gönderildiği anlatılır. Aynı şekilde dünya hayâtında şeytana uyanların da bir çok sıkıntı ızdırap ve pişmanlıklarla karşılaşacağına ve aynı hataya düşmemesi için âdemoğluna bir tenbih vardır.
İsrâ Sûresinin 61. Âyetinde,
Şeytanın Âdem’e secde etmekle imtihan edilmesi hâdisesinde, onun küfür ve azgınlığının arttığına dikkat çekilmiştir. Çünkü şeytanın Cenâb-ı Hakk’a meydan okuyarak isyan ve küfründe inat etmesi, ona tevbe kapısının kapanmasına sebep olmuştur. Hâlbuki Âdem aleyhisselâm’ın, cennetten tard edildikten sonra işlediği günahı kendisine isnâd edip hemen tevbe kapısına yönelmesi, onun bağışlanmasına neden olmuştu.
Kehf Sûresinin 50. Âyetinde,
Allah Teâlâ, insanların önüne iki tercih koymaktadır. Bunlardan biri Rabbine itaat eden meleklerin, diğeri de Rabbine isyan eden ve cinlerden bir varlık olan şeytan ile onun zürriyetinden gelenlerin yoludur. Cenâb-ı Hak ise bizden, dostun yoluyla düşmanın yolu arasında bir ayırım yaparak dostun yolunu tercih etmemizi istemektedir.
Bakara Suresinin 34. Âyetinde
Şeytanın gururlanıp her şeyi hakkıyla bilen Allah Teâlâ’nın ilmini hiçe sayarak inat, cehâlet ve inkâr bataklığına düştüğü anlatılmaktadır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş/ Nebiler Silsilesi – 1
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.