Özbek imamın katil zanlısı İsveç'e iade edildi
DÜNYARusya, İsveç'te Özbek bir imamı öldürmekten aranan Yuri Jukovski'yi iade etti
İsveç’te 2012 yılının Şubat ayında Özbek imam Obid Nazarov’a suikast düzenlediği iddiasıyla hakkında dava açılan Yuri Jukovski bu ülkeye iade edildi.
“Ozodlik” radyosunun haberine göre, Rus asıllı Özbekistan vatandaşı olan Yuri Jukovski’nin 25 Ağustos'ta İsveç’e teslim edildiğini cinayeti soruşturan savcı Krister Petersson doğruladı.
Özbek İmam Obid Nazarov, 22 Şubat 2012 tarihinde İsveç’in kuzeyindeki Stromsund şehrinde yaşadığı apartman dairesinde kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateş sonucu başından ağır yaralanmıştı.
Peterson, “Şüpheli 3 Nisan 1978 yıl Özbekistan doğumlu Yuri Jukovski'dir. Cinayet işlendiği zaman onun elinde Özbek pasaportu bulunuyordu ve bu pasaportun süresi hala geçerli. 25 Ağustos akşam saatlerinde bu şüpheli İsveç’e getirildi” dedi.
Özbek imama yapılan suikast cinayetinde Yuri Jukovski'nin adı şüpheli olarak ilk kez 2012 yılındaki mahkeme duruşmasında geçmişti. Savcıların delil olarak sundukları dosyada Yuri Jukovski'nin İsveç’teki bir otelde ve Özbek imamın yaşadığı şehirdeki dükkanların güvenlik kameraları tarafından çekilen fotoğrafları da bulunuyordu.
“Ozodlik” radyosu o zaman Jukovski'nin suikasti işledikten sonra Rusya'ya kaçtığını ve bu ülkede saklandığını haber vermişti. Daha sonra Yuri Jukovski'nin Rusya'nın gözaltında tutulduğu bildirildi.
İsveçli savcı Peterson şüphelinin 2015 yıl Ocak ayından bu yana Rusya'da tutuklu bulunduğunu söyledi. Savcı “2012 yılında İsveç Mahkemesi bu adamın Özbek imam suikastiyle alakası olduğuna dair yeterli kanıt olduğu sonucuna varmıştı. O zaman Yuri Jukovski İsveç’te olmadığı için Mahkeme gıyaben tutuklama kararı aldı. Şüpheli yeniden sorgulanacak ve cinayet işinin yeniden mahkemede görülmeye başlaması için iki aylık hazırlık çalışmalar gerekli” dedi.
2006 yılandan beri İsveç’te yaşayan Kermov rejimin en güçlü muhaliflerinden İslam alimi Obid Nazarov’a suikastta Yuri Jukovski’ye yardım gerekçesiyle 2012 yılında Özbek asıllı karı- koca Bahodir Polatov ve Nadira Aminova İsveç’te tutuklanmış ve mahkemeye çıkarılmıştı. Ancak delil yetersizliğinden dolayı onlar daha sonra serbest bırakılmışlardı.
Özbekistan’daki İslam Kerimov rejiminin sadece ülkesinde değil, yurt dışında da muhalifleri takip ettiği ve onlara suikast düzenlediği biliniyor. Son olarak yine bir Özbek İmam Abdullah Buhari 2014 yılı Aralık ayında İstanbul’da bir silahlı saldırıda öldürülmüştü.
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir
Mescid-i Aksa’da 100 bin kişinin katılımıyla Kur’an-ı Kerim hatim edildi
28 Mart Cuma günü 100 binden fazla Filistinli Mescid-i Aksa’da yatsı ve teravih namazlarını kılarak Kur’an hatim ettiler.
Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Gazze fetvası
Dünya Müslüman Alimler Birliği’ne bağlı İçtihat ve Fetva Komitesi, “İslam ülkeleri yönetimlerinin Gazze’deki savaşa ilişkin yükümlülükleriyle ilgili fetvası” başlığıyla açıklama yayımladı.
Filistinli kadınlar benzeri görülmemiş İsrail şiddetine maruz kalıyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının yükünü Filistinli kadınlar çekmektedir: 12.000'den fazla kişi öldürülmüş, binlerce kişi yerinden edilmiş ve gözaltında yaygın kötü muamele rapor edilmiştir.
Mahmud Abbas Yönetimi'nin Cenin'deki son kumarı nasıl sonunu getirebilir?
Filistin Yönetimi, diğer Filistinlileri öldürerek halka işgalle işbirliği yaptığını da göstermiş oluyor.
Asya ülkesinden Türkiye'ye olay savunma sanayi teklifi, Siz teknolojinin liderisiniz
Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Muhammed Yunus, Türkiye'den savunma sanayii alanında destek istedi.
Soğuktan donarak ölmek
Gazze'de açlık kol gezerken ve çocuklar hava koşullarından korunamazken, zaten fiziksel olarak zayıf düşmüş durumdalar; bu da onları hipotermiyle mücadele edemez hale getiriyor.