© Dini Haberler 2020

İş Kanunu değişiyor! İsteyen 4 gün çalışacak

İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu ardından Bakan Mahinur Göktaş'ın ipuçlarını verdiği esnek çalışma düzenlemesinin detayları belli olmaya başladı.

Türkiye’de iş gücü piyasasında esnek çalışma modellerine uyum sağlamak amacıyla İş Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Çalışma hayatına yönelik bu düzenlemeler, uzaktan, kısmi ve vardiyalı çalışma gibi yeni nesil çalışma biçimlerini yasal bir çerçeveye kavuşturmayı hedefliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuk sahibi kadınların istihdamını kolaylaştıracak esnek çalışma modeline ilişkin detayları yakında açıklayacaklarını belirtti. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AK Parti Grubu ile birlikte sosyal güvenlik mevzuatını bu modellerle uyumlu hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ GELİYOR

Pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve vardiyalı çalışma gibi uygulamaların yanı sıra, kamuda da yeni modeller devreye alınacak.

Öne çıkan modeller arasında şunlar bulunuyor:

Dönüşümlü iş paylaşımı: İş saatlerinin paylaştırılarak daha fazla çalışana istihdam sağlanması,

Dağıtılmış iş gücü modeli: Çalışanların farklı mekânlarda işlerini yürütebilmesi,

Ödünç iş ilişkisi: Bir çalışanın, rızası alınarak, geçici bir süreyle başka bir işverene devredilmesi,

Yıllık iş süreleri modeli: Esnek çalışma saatleriyle yıllık çalışma süresinin tamamlanması.

ÇALIŞANLARIN TERCİHLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK

OECD ülkeleri ve Avrupa’da yaygın olan esnek çalışma modelleri, kamu kurumlarında da hayata geçirilecek. Çalışanların iş-yaşam dengesi göz önünde bulundurularak, aile yaşamlarına, eğitim programlarına ve sosyal faaliyetlere daha fazla zaman ayırabilmeleri sağlanacak.

Bu kapsamda çalışanlara çalışma saatlerini belirleme esnekliği tanınacak. Örneğin:

Çalışanlar bir günü boş bırakmak için haftanın diğer günlerinde 10’ar saatlik mesai yapabilecek.

40 saatlik haftalık çalışma süresi, günlere farklı şekilde dağıtılabilecek.

EŞİTLİK İLKESİ GÜVENCE ALTINDA

Sendikaların eleştirdiği güvence sorunlarını gidermek için yasal düzenlemeler yapılacak. Esnek çalışanların prim gün sayısı, analık yardımı ve diğer sosyal haklara erişiminde esnek koşullar sağlanacak. Esnek çalışanlar tam zamanlı çalışanlardan farklı bir işleme tabi tutulamayacak.

Ayrıca, “emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz” hükmüne aykırı uygulamalara karşı denetimler artırılacak. İş müfettişlerine yönelik rehberlik eğitimleri düzenlenerek, denetim mekanizmalarının etkinliği artırılacak.

GÜVENCELİ ESNEKLİK ANLAYIŞI

Hükümet, işçi ve işverenlerin hak ve yükümlülüklerini koruyan “güvenceli esneklik” anlayışını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu çerçevede farkındalık artırma çalışmaları ve sosyal diyalog mekanizmaları devreye alınacak.

Özellikle dezavantajlı gruplar için prim gün sayısı ve sosyal güvenlik haklarında esnek koşullar oluşturulacak. İş gruplarına göre esnek çalışma modellerine yönelik tanımlamalar yapılacak ve esnek çalışmanın hangi mesleklerde uygulanabileceği netleştirilecek.

ESNEK ÇALIŞMA DİJİTAL VE İMALAT SEKTÖRLERİNE YAYILACAK

Yeni düzenlemelerin imalat, tekstil, yazılım ve dijital sektörlerde uygulanması planlanıyor. Dönüşümlü iş paylaşımı ve ödünç iş ilişkisi gibi modeller, bu sektörlerde yaygınlaşacak. Esnek çalışmaya yönelik bir veri tabanı oluşturularak çalışanların mesleki eğitimlerden daha fazla yararlanması sağlanacak.

Bu kapsamda yapılacak düzenlemelerin hem çalışanların sosyal yaşamlarını hem de işverenlerin verimliliğini artırması bekleniyor.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİ

Memurların ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltilmesi için dikkatler Meclis'e çevrildi. 3600 ek gösterge düzenlemesi, özellikle birinci dereceye yükselmiş ve meslekte 25 yılını tamamlamış olan kamu çalışanları için dört gözle bekleniyor. İşte memurların beklediği düzenleme 3600 ek göstergede son durum.

Asgari ücret belli oldu

Milyonların merakla beklediği 2025 asgari ücreti belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 asgari ücretinin 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyonun 44.81, 6 aylık enflasyonun yüzde 16. 09 olması öngörülüyor.

1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira belirlemiş bulunmaktayız” dedi.

Memur ve emekli maaşına yapılacak zam oranı netleşti

SGK emekli zammı, memur maaş zammı için 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. TÜİK'in Kasım ayı enflasyon oranının açıklamasıyla refah payı hariç Ocak emekli zammı büyük oranda netleşti. Rakamlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında da yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, milyonlarca emekliye 5 bin lira ikramiye müjdesi!

Milyonlarca emeklinin beklediği müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası verdi. Erdoğan emeklilere 5 bin TL ödeme yapılacağını duyurdu. Peki emekliye 5 bin lira ikramiye ne zaman ödenecek? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Memur emekli zammı ne kadar?

TÜM HABERLER