Ustün zekalı çocuklar keşfedilmeyi bekliyor
DİYANET HABERCoşkun, üstün zekalıların diğer çocuklarla birlikte eğitimden geçirilmesi, dahilerin ise farklı kurumlarda eğitim alması gerektiğini ifade etti.
Coşkun, üstün zekalıların diğer çocuklarla birlikte eğitimden geçirilmesi, dahilerin ise farklı kurumlarda eğitim alması gerektiğini ifade etti.
Araştırmalara göre dünya çocuk nüfusunun yaklaşık yüzde 2’si üstün zekalı. Türkiye’de tahmini 648 bin üstün zekalı çocuk bulunuyor. Bu çocukların tespiti ve uygun eğitim süreçlerinden geçirilmesi ise en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Tunahan Coşkun, “üstün zekalılık” kavramı ve üstün zekalı çocukların tespiti konusunda açıklamalarda bulundu.
İslam medeniyetinin insan odaklılığının zaman içerisinde yok olduğunu anlatan Coşkun, özellikle Osmanlı’da enderun mekteplerinin yetiştirme tekniğinin önemini vurguladı. Mimar Sinan’ın da aynı yolla keşfedildiğini ve insanlığa kazandırıldığını kaydeden Coşkun, üstün zekalı insanların eğitiminin bir plan dahilinde olması gerektiğine işaret etti. Coşkun, Türkiye’de üstün zekalı çocukların tespitinin bir politika haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Devletin üstün zekalı öğrenciler için iki okul açma projesinin olduğu ve çocukların bu okullara 5. sınıftan itibaren kabul edileceği bilgisini veren Coşkun, bu yaş grubunun çocuklar için çok geç olacağını dile getirdi. Coşkun, “Bize gelen zeka testi sonuçlarına göre, okuldaki sınıf seviyesi arttıkça zeka seviyesi azalıyor. Maalesef çocukları kalıba sokuyoruz. Orta okula geçen bir çocuk için çok geç kalıyoruz. Üstün zekalıların eğitimi için kritik dönem 4-12 yaş aralığıdır. Buraya ne kadar çok yatırım yapılırsa o derece sonuç alınır. Bu noktada ciddi bir eksiklik var. Devletin 3 yaştan itibaren çalışmalara başlaması gerekir, orta okuldan sonra ise çocuğun ilgili alanlara yoğunlaşması gerekir” diye konuştu.
Almanya ve İsrail başta olmak üzere birçok ülkenin 4 yaştan itibaren çocukları takibe aldıklarını belirten Coşkun, şunları kaydetti:
“Devlet her doğan çocuğun aşılarını takip ediyor. Kendi çocuğumda gözlemledim, defalarca aradılar beni. Keşke ‘Çocuğunuzun 3 yaşında zeka testini yaptırın” deseler. Çünkü en önemli şeyi atlıyoruz. Devlet bunu politika haline getirmeli, her çocuğunu taramalı. Belki Diyarbakır’ın, Niğde’nin bir ilçesinde bir dahi vardır. Devlet bunları tespit etmeli, çünkü en önemli aşama bu. Ölçemediğiniz bir şeyi nasıl geliştirebilirsiniz?”
Kaynak Yeni Akit [ Okunma Sayısı: 165 ]
İlginizi Çekebilir
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.
30.03.20225 Tarihli Bayram Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30.03.20225 Tarihli ve "RAMAZAN’A VEDA EDERKEN" konulu Bayram hutbesi yayınlandı.
Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığının Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı.
2025 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
03.01.20224 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Ocak 2024 tarihli ve "MÜMİNİN HAYATINDA UMUTSUZLUĞA YER YOKTUR" konulu cuma hutbesi yayınlandı.
Umre Ödüllü 'Gençlik Bilgi Yarışması' başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvurularının başladığını duyurdu.