Ramazan ayında beslenmeye dikkat
DİYANET HABERTekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç, Ramazan ayında sahur ve iftarlarda yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyeti
Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç, Ramazan ayında sahur ve iftarlarda yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ramazan ayında öğün düzeninin bozulmasının vücutta yağ depolanmasına sebep olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, "Her gün hamur işleri, hamur tatlıları, ağır yağlı yemekler yenmezken, Ramazan ayında sofraların daha özenli ve çeşitli hazırlanması nedeniyle bu düzen bozulur. Bütün günün yükü bir öğüne sığdırılmaya çalışılır.
Bunun yanın da sahura kalkılmadan oruç tutmak, kişinin hazmını zorlaştırır ve belli bir saatten sonra metabolizma daha da yavaşladığı için bütün yenilen besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur" dedi.
"YAPILMASI GEREKENLER ZOR DEĞİL" Güç, sahur ve iftarda tüketilmesi gereken yiyecekleri ise, "Ramazan'da beslenmenin temel prensibi, sahur ve iftarda doğru beslenebilip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden uzak kalarak atlatabilmesidir. Bunun için yapılması gereken şeyler aslında çok da zor değil.
Tek yapmanız gereken; sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda ise, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. İlk olarak 1 kase çorba, yanında birkaç zeytin, hurma, 1 dilim ekmekle açıp en az 15-20 dakikalık bir ara verin.
Daha sonrasında ana yemeğinizi, salatanızı, yoğurt, ekmek veya pilav, makarnanızı alabilirsiniz.Tatlı olarak ağır hamur tatlılarını değil, sütlü tatlıları tercih ediniz. Sütlü tatlıların sindirimi diğer ağır hamur tatlılarına göre daha kolaydır.
Yemeğin hemen arkasına değil en az yarım saat bir saat geçmiş olmasına dikkat edin. Sahurda ayrıca basit karbonhidrat dediğimiz tatlılar, hamur işleri tercih edilmemelidir. Bu besinlerin özelliği kan şekerini çok hızlı yükseltip daha sonrasında ise şiddetli açlık nöbetlerinin açığa çıkmasına neden olmasıdır.
Bu da iftarın çok yoğun geçmesine hatta kilo artışına neden olabilir" şeklinde açıkladı.
"AÇLIK NEDENİYLE SIVI İHTİYACI ARTIYOR" Gün boyunca süren açlık nedeniyle sıvı ihtiyacının da artacağını belirten diyetisyen Meryem Güç, bu nedenle günlük en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerektiğinin altını çizdi. Güç, “Oruç tutarken sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de kişilerin uzun süren açlık nedeniyle fazla hareket etmekten, yorulmaktan tedirgin olmasıdır.
Kişiler eğer yukarıda anlatılanlara dikkat ederse yorgunluk ve ağırlık hisleri azalmaya başlayacaktır ve kişi oruç tuttuğu süre boyunca kendini daha rahat ve huzurlu hissedecektir" dedi.
Kaynak: İHA.
Kaynak [ Okunma Sayısı: 142 ]
İlginizi Çekebilir
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.
30.03.20225 Tarihli Bayram Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30.03.20225 Tarihli ve "RAMAZAN’A VEDA EDERKEN" konulu Bayram hutbesi yayınlandı.
Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığının Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı.
2025 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
03.01.20224 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Ocak 2024 tarihli ve "MÜMİNİN HAYATINDA UMUTSUZLUĞA YER YOKTUR" konulu cuma hutbesi yayınlandı.
Umre Ödüllü 'Gençlik Bilgi Yarışması' başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvurularının başladığını duyurdu.