Myanmar'da muhalif gruplar aynı partide birleşti
DÜNYAMyanmar'da 1988'deki gösterilerin önemli liderleri muhalif Aung San Suu Çii’nin partisinde buluştu
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Myanmar’da 1988'de dikta rejimine karşı düzenlenen gösterilerin önde gelen isimleri, kasım ayında yapılacak seçimlerde yarışmak için Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif Aung San Suu Çii’nin partisine katılma kararı aldı.
"88 Kuşağı Barış ve Açık Toplum Derneği" sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada gösteri liderlerinden Ko Ko Gyi'nin de aralarında bulunduğu en az 15 kişinin 8 Kasım'daki seçimde Aung San Suu Çii'nin liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nden (NLD) aday olacağını belirtti.
NLD'ye katılacak diğer kişiler hakkında bilgi vermeyen sözcü, "İsimler üzerinde hala konuşuluyor. Sürekli toplantı yapıyoruz" dedi.
Yıllarca hapis yatan eylemci Ko Ko Gyi'nin seçime girme kararının NLD'ye güç kazandıracağına inanılıyor.
Yaklaşık 26 yıl iktidarda kalan Ne Win'in dikta rejimine karşı ayaklanan öğrenciler tarafından kurulan 88 Kuşağı Barış ve Açık Toplum Derneği, kısa süre önce de anayasa reformu için NLD'ye destek vermişti.
Myanmar’da 8 Ağustos 1988'de öğrencilerin askeri cuntaya karşı başlattığı ayaklanma, tarihe "8888 Ayaklanması" olarak geçmişti. Ayaklanmaya öğrencilerin yanı sıra öğretmenler, Budist rahipler ve memurlar başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden insanlar katılmıştı. Devlet Kanun ve Düzeni Sağlama Konseyi'nin (SLORC) 18 Eylül 1988'de düzenlediği askeri darbeyle sona eren gösteriler sırasında 3 bin kişinin öldüğü sanılıyor. Myanmar hükümeti ise gösterilerde sadece 350 kişinin öldüğünü ileri sürüyor.
NLD, 1990 yılından bu yana ilk kez seçime girecek. Parti, 1990'daki seçimi ezici çoğunlukla kazanmasına rağmen dönemin askeri cuntasının girişimleri sonucu iktidara gelememişti. NLD, Devlet Başkanı Thein Sein'in kazandığı 2010 seçimini de hile karıştırıldığı gerekçesiyle boykot etmişti.
NLD'nin lideri Aung San Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı için aday olamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları başka ülke vatandaşı olanların devlet başkanı olmasını yasaklıyor. NLD, devlet başkanı adayını henüz açıklamadı.
Myanmar'da 50 yıllık askeri cuntanın ardından 2011'de iktidara gelen Devlet Başkanı Thein Sein, birçok alanda reform yapmış ve basın özgürlüğünü genişletmişti. Demokrasi ve insan hakları için verdiği mücadele nedeniyle 1991'de Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen, ancak askeri cunta yönetimi tarafından yıllarca ev hapsinde tutulduğu için ödülünü alamayan Aung San Suu Çii de söz konusu reformlar kapsamında 2012'de milletvekili seçilmişti.
İlginizi Çekebilir
Mescid-i Aksa’da 100 bin kişinin katılımıyla Kur’an-ı Kerim hatim edildi
28 Mart Cuma günü 100 binden fazla Filistinli Mescid-i Aksa’da yatsı ve teravih namazlarını kılarak Kur’an hatim ettiler.
Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Gazze fetvası
Dünya Müslüman Alimler Birliği’ne bağlı İçtihat ve Fetva Komitesi, “İslam ülkeleri yönetimlerinin Gazze’deki savaşa ilişkin yükümlülükleriyle ilgili fetvası” başlığıyla açıklama yayımladı.
Filistinli kadınlar benzeri görülmemiş İsrail şiddetine maruz kalıyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının yükünü Filistinli kadınlar çekmektedir: 12.000'den fazla kişi öldürülmüş, binlerce kişi yerinden edilmiş ve gözaltında yaygın kötü muamele rapor edilmiştir.
Mahmud Abbas Yönetimi'nin Cenin'deki son kumarı nasıl sonunu getirebilir?
Filistin Yönetimi, diğer Filistinlileri öldürerek halka işgalle işbirliği yaptığını da göstermiş oluyor.
Asya ülkesinden Türkiye'ye olay savunma sanayi teklifi, Siz teknolojinin liderisiniz
Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Muhammed Yunus, Türkiye'den savunma sanayii alanında destek istedi.
Soğuktan donarak ölmek
Gazze'de açlık kol gezerken ve çocuklar hava koşullarından korunamazken, zaten fiziksel olarak zayıf düşmüş durumdalar; bu da onları hipotermiyle mücadele edemez hale getiriyor.