Kurbanlıklar pazara indi! İşte ilk fiyatları
DİYANET HABERKurban Bayramı’na sayılı günler kala yurdun doğusundan batı illerine hayvan sevkiyatı başladı.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala yurdun doğusundan batı illerine hayvan sevkiyatı başladı.
Kurulan kurban pazarlarında alıcılarını bekleyen kurbanlık fiyatları geçen seneyle aynı. Üreticiler ise girdi fiyatlarının artmasına rağmen kurbanlık fiyatının yerinde saymasından şikayetçi.
Bursa’nın Osmangazi İlçesi Panayır Mahallesi’nde kurulan pazara Kars başta olmak üzere doğu illerinden kurbanlıklar getirilmeye başlandı. Yaklaşık 30 saatlik yoldan gelip pazardaki yerlerini alan üreticiler memnun değil. Yer kirası için 2 bin ulaşım içinde 4 bin lira verdiklerini belirten hayvan sahipleri emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor.
DANALAR 5’DEN BAŞLAYIP 12’YE KADAR ÇIKIYOR
Kars Akyaka Sulakbahça köyünden gelen Efkan Çiçek, pazar yerinde ki yaşam şartlarından şikayetçi. Efkan Çiçek, “Belediye yeri verip parasını peşin aldı ama ne tuvaleti var, ne suyu var, ne banyo var. Vatandaşa hizmet için bizler böyle yerlerde hayvanlarla birlikte yatıp kalkıyoruz. Bu zorluklarda bu işi yapıyoruz. Yiyeceği de kendimiz burada tüpte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Sadece burada yere, toprağa iki bin lira veriyoruz. Çadıra 2 bin lira, araba 4 bin lira, yiyecek saman 500, yemin çuvalı 50. Bunlar hep sıkıntı.” şeklinde yakındı. Pazara geleli 3 gün olduğunu dile getiren Çiçek, “Satışlar daha yeni yeni canlanıyor. Ortalama boğalar 5’den 7’ye kadar gidiyor.” dedi.
PAZARIN AĞASI ALİŞ
Kars’tan gelen besici Arif Kurtbaş, pazarın ağasının 1 tonluk dana ‘Aliş’ olarak belirlendiğini kaydetti. Kurtbaş, “Şimdilik pazarın ağası bu seçildi. İsmine ise Aliş diyoruz, kendisi üç yaşında, Yaklaşık 1 ton ağırlığında. Fiyatını ise 12 bin lira olarak belirledik. Vatandaşlar çok soruyor. 10 bin lira verenler oldu ama vermedik. Diğer danalar ise 5,5’tan başlayıp 8'e, 9’a kadar çıkıyor. Düveler ise 2,5’tan başlayıp 3,5 gibi gidiyor.” şeklinde konuştu.
Kars Arpaçay’dan gelen ve ismini vermeyen bir besici de, pazardan memnun olmadıklarına işaret ederken şöyle konuştu: “Şu anda pazarda pek gelip giden yok. Biz 4-5 tane sattık ama hayvanlar da yeni geliyor. Kars’ta fiyatlar daha yüksekti. Şu anda danalar 6 bine, düveler 3 bin, 3 bin 500’e gidiyor, 4 bine gidiyor. Danalar canlı ağırlık 700 kilo gelen bir dana 6,5 bilemedik 7,5 milyara gidiyor. Normalde Kars fiyatlarına göre burada daha ucuz. Canlı olarak 300 kilo gelen düve ise şu anda 3,5, 4 bin liraya kadar gidiyor. 8 bin lira denen hayvan şu anda 800 kilo gelir. Kars’ta satsam buradan daha uygundu.”
Çadır yerlerini 2 bin TL’ye tuttuklarını anlatan besiciler, “Burada su yok, hayvanlara su veremiyoruz. Tuvalet yok, banyo yok, elektrik yok, hizmet sıfır. Şu anda burada 215 çadır var. Çadır başı iki kişi gelse burada 400-500 kişi var ama banyo yapacak yerimiz yok. Benim evim yok nerede yapayım? sokakta mı kalayım ben.” şeklinde yakındı.
Kaynak Haber7/Yeni Akit [ Okunma Sayısı: 191 ]
İlginizi Çekebilir
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.
30.03.20225 Tarihli Bayram Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30.03.20225 Tarihli ve "RAMAZAN’A VEDA EDERKEN" konulu Bayram hutbesi yayınlandı.
Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığının Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı.
2025 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
03.01.20224 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Ocak 2024 tarihli ve "MÜMİNİN HAYATINDA UMUTSUZLUĞA YER YOKTUR" konulu cuma hutbesi yayınlandı.
Umre Ödüllü 'Gençlik Bilgi Yarışması' başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvurularının başladığını duyurdu.