© Dini Haberler 2020

Diyanet-Sen\'in Sınavsız İlitam ve Rotasyon Yalanı

“İlitama Sınavsız Geçişi Hallettik Müjde ve Rotasyonu Çözdük Müjde gibi sözlerle görevlileri oyalamak, kandırmak hiç yakışmıyor” ifadelerini kullanan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüş, rotasyon ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüş Yaptığı Basın Açıklamasında,Diyanet İşleri Başkanlığı, Din görevlileri ile ilgili zorunlu yer değişikliği “Rotasyon” uygulamasına 2009 yılında Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki değişiklikle başlamıştır.

Diyanette (ROTASYON) ilk defa 2005 yılında Ekim-2005 KİK görüşmelerinde DİYANET-SEN tarafından gündeme getirilmiştir. Mevzuat değiştirilip uygulamaya geçince ve din görevlileri mağdur olmaya başlayınca sanki Rotasyonu kendileri teklif etmemiş gibi, Rotasyonu kaldırdık diyerek, Din Görevlilerine yalan söyleyerek, “Müjde” diyerek hala yalan ve yanlış bilgi vermenin peşindeler.

Diyanet-Sen Genel Başkanı sayın Mehmet Bayraktutar, 28 Kasım 2015 tarihinde Vahdet gazetesinde“Din Görevlilerine Rotasyon Müjdesi” başlıklı açıklamasında Din Görevlilerine yanlış bilgiler vermeye devam etmektedir.

Diyanet camiasında bilgi kirliliği yapan ve yalan-yanlış konuşmalarla Din Görevlilerini oyalayan Diyanet-Sen Genel Başkanı sayın Bayraktutar’a bilmediği konularda açıklama yapmaması için, doğru bilgilendirme ihtiyacı hissettim;

1- Devlet dili resmidir. Kurumlar, Anayasa, Kanun, Tüzük, Yönetmelik vs. gibi kanuni mevzuatlarla yönetilir. Şuan itibariyle DİB AYD Yönetmeliği değişmemiş ve Rotasyon ile ilgili maddeler hala yönetmelikte bulunmaktadır. Değiştirilmeyen yönetmelik için neyin müjdesini veriyor?

2- Görev yerinde sıkıntısı olan görevlilerin rotasyona tabi olmasını istiyoruz, adaletli rotasyon istiyoruz diyerek, şark kurnazlığı yapıyorlar. Mevzuat bilgileri o kadar sığ ki AYD’nin 36. Maddesini “Hizmet gereği görev veya yer değiştirme” bilmiyorlar veya ne anlama geldiğinin farkında bile değiller. DİB kurulduğu günden bu yana görev yaptığı yerde sıkıntısı olan din görevlisi rotasyon olmadan 2009 yılına kadar nasıl tayin oluyordu? Bu durumdaki görevlilerin yer değişikliği için rotasyona mı ihtiyaçları var? 

3- Kurumları birbirlerine şikâyet ederek, Diyanet İşleri Başkanlığının itibarını zedeleyerek ve rotasyonu çözmüş gibi açıklama yapmak tam manasıyla -“Dengenin ucu bir kaçtı mı, söylenen ya da yapılan her şey dengesiz olur.” sözü bu davranışı özetlemektedir.

4- Rotasyonu DİB Başkanı çözmedi, izin alarak konuyu başbakana götürdük, görüştük denilmektedir. 
Sayın Başkan; Sayın Başbakan ile nerede, ne zaman, hangi saatte görüştün? tam olarak konuşulan nedir?, Eğer görüşme gerçek ise Yönetmelik hala neden yürürlükte, iptal edilmedi? Sizden bu sorulara din görevlileri cevap bekliyor.

5- Rotasyonu Ekim-2005 KİK toplantısında gündeme getiren sizsiniz. Bu bilgiyi Diyanet camiasından neden saklamaktasınız? “Yanlıştan dönmek erdemliliktir” O zaman yanlış yaptık fakat şimdi doğrunun peşindeyiz neden diyemiyorsunuz? Neden bu güne kadar ve hala Din Görevlisini aldatmak için ikircikli ve ikiyüzlü davranmaktasınız.

6- “Müjde” ifadesi, güzel ve hayırlı bir işin sonucunda söylenir. Ancak sayın başkan, Diyanet camiasının aklı ile dalga geçiyor, alaya alıyor.

Aslı-astarı olmayan; “İlitama sınavsız geçişi hallettik MÜJDE”, “Rotasyonu çözdük MÜJDE” gibi haberlerle görevlileri oyalamak, kandırmak yakışmıyor.

Türk Diyanet Vakıf-Sen camiası olarak, rotasyon uygulamasını gündeme geldiğinden beri eleştirdik. Bu uygulamanın Din Görevlisi arkadaşlarımızın hizmet kalitesini arttırmayacağını ve bilakis çalışma aşk ve şevkini kıracağını her platformda dile getirdik.

Rotasyonda Görevlinin; Kıdemi, liyakati, eş durumları, sağlık ve çocuklarının eğitim mazeret durumları nasıl değerlendirilecektir? Rotasyondan beklenti hizmeti etkin kılmak mıdır? Görevliyi cezalandırmak mıdır? Yoksa Görevliyi bezdirip emekli etmek midir? Bu sorulara doğru ve gerçekçi bir şekilde cevap bulunmadığı sürece rotasyon uygulaması hizmet değil, hezimettir.

Çalışanına; itibar etmeyen, değer vermeyen ve onu dinlemeyen, yetiştirilmesi ve kazanılmasını önemsemeyen, talep ve beklentilerine farklı ve ayrıştırıcı işlem tesis eden,  moral ve motivasyon verme yerine cezalandırmayı hizmet sanan anlayıştaki yöneticilere sahip olan kurumların başarılı hizmet verme şansı yoktur.

Sendikamızca: Başarılı ve etkin Din Hizmetini önemsiyoruz. Bunun için insan odaklı bir yaklaşımı benimsiyoruz. ROTASYON değil, görevlinin başarısı ve kıdemi, sağlık ve eş durumu mazeretleri, çocuklarının eğitim durumlarının puanlandığı, en az 3, en çok 5 tercih yapabileceği talebi dikkate alınarak sınav eziyetinin (MBSTS) kaldırılarak, teşkilat mensuplarınca tartışılıp istişare edildikten sonra hazırlanacak ve adaletli bir şekilde uygulanacak yeni bir Yer Değiştirme – Atanma düzenlemesine destek vereceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 01.12.2015

Ahmet GÜMÜŞ
Türk Diyanet Vakıf-Sen
Genel Başkan Yardımcısı

İlginizi Çekebilir

Hocamızın yanındayız!

ÇEDES programı kapsamında okullarda ‘manevi danışmanlık’ yapan din görevlilerinin sistematik bir şekilde hedef alınmasına Mil-Diyanet Sen’den sert tepki geldi.

BİR MÜFTÜYE İFTİRA ATMAK BU KADAR KOLAY OLMAMALI

Bir okulda din derslerine giren Şanlıurfa’nın Akçakale ilçe Müftüsü, çirkin bir iftiraya maruz kalarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Siz hangi milletten hangi dindensiniz

Diyanet-Sen Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Akif Gerboğa, KKTC' de Din Görevlisi Ahmet İşçi'nin yaz Kur’an Kursu’nda çocuklara Kur’an öğrettiği için polis tarafından tutuklanmasını ve yapılan hukuk dışı uygulamayı şiddetle kınadığını belirterek “49 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı ile Türk askeri, adayı Yunan işgalinden kurtardı ancak bir kesimi Milletine ve İslama düşmanlıktan kurtaramadık” dedi.

İHL’DEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KAMPANYASI

6 Şubat tarihinde Türkiye yüzyılın felaketiyle sarsıldı.  Aziz Türk Milleti bu yaraları hız bir şekilde sarmak adına yoğun bir çabanın içerisindedir. Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu’da bu kapsamda önemli bir kampanya başlatarak deprem bölgesine yardım etmeyi amaçlıyor.

Menzil Cemaati kapılarını depremzedelere açtı!

Menzil Cemaati, Adıyaman'daki depremzedeler, Menzil Köyü'nde bulunan Buhara Evleri'nin kapılarını açtı. Depremzedeler tam kapasite ile evlerde misafir edilmeye başlandı.

Kur'an'ı yakan kafir cezasız mı kalacak?

Mil-Diyanet Sen Giresun Şubesi Başkanı Celalettin Ocak, İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i 'ifade özgürlüğü' bahanesine sığınarak yakan Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan’a tepki gösterdi. 

TÜM HABERLER