Bir Müslüman Kadın Nasıl Olmalı?
DİYANET HABERSeyyide Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sare Tamgüney Ziyansız, Müslüman kadınların başka kültürlere ve yaşam şekillerine muhabbet duymaması gerektiğini söyledi.
Seyyide Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sare Tamgüney Ziyansız, Müslüman kadınların başka kültürlere ve yaşam şekillerine muhabbet duymaması gerektiğini söyledi.
Ziyansız,“Bizler kendi kimliklerimize ve özümüze sahip çıkmalıyız. Hayatlarımızı amaçsız bir şekilde ve boşluklarla tüketmemeliyiz.” diye konuştu.
islamvemedya.com’a yaptığı açıklamada, bazı muhafazakar kadın dergilerinin popüler kültürün temsilcisi olduğu ve seküler bir yaşamı lanse ettiği şeklinde eleştirileri değerlendiren Ziyansız, şöyle konuştu:
“Biz çok iyiyiz diğerleri çok kötü” demekten Allah’a sığınırız. Hatalarımız olabilir; ancak doğruyu da tavsiye etmek gerekir ki hatalardan dönülebilsin. Bizler bu ümmetin ve milletin kadınları olarak alelade olmamalı, başka kültürler ve yaşama şekillerine muhabbet duymamalı, kendi kimliklerimize ve özümüze sahip çıkmalıyız. Hayatlarımızı amaçsız bir şekilde ve boşluklarla tüketmemeliyiz. Bu toplumun kadınları olarak bizlerin yüreğimiz imanla, zihinlerimiz bilgiyle dolu olmalı, kültürlü ve edepli olmalıyız. Kadınsı duygularla ömür tüketmeden kendimiz, ailemiz ve toplumuz için hayırlı ve güzel şeyler yapmalıyız.”
“KADININ DÜNYASI, ELİŞİ, YEMEK, DİYET VE MAGAZİNDEN İBARET DEĞİL”
Genel Yayın Yöneteni Ziyansız, yalnızca hanımların oluşan kadrolarıyla önemli bir işe imza attıklarını belirtti. Geçmişte kadın dergilerinin sadece elişi, yemek, diyet ve magazin gibi içeriklere sahip olduğunu kaydederek, “Kadının dünyası sadece bunlardan ibaret gösteriliyordu ve bizce böyle olmamalı” diyen Ziyansız şöyle devam etti:
“Çünkü kadınlar toplumun temel taşları olan aileyi oluşturan, yetiştiren, topluma kazandıran yegâne şahıslar, ilk öğretmenlerdir. Böylesi değerli bir topluluk nasıl da meşgul ediliyor ve gerçek manada ihmal ediliyordu. Bundan 6 sene önce gayesi Yüce Allah’ın rızası olan, hanımlara yönelik, sadece hanımlardan oluşan samimi bir kadronun hazırladığı, içerisinde her konudan bir şeyler bulup faydalanabilecekleri bir dergi çıkarmayı hedefledik.”
“HANIMLAR, İNCE ELEYİP SIK DOKUYOR”
Yazar ve teknik kadronun hanımlardan oluşuyor olmasını avantajlı bir durum olarak değerlendiren Ziyansız, rahat bir çalışma ortamına sahip olduklarını kaydetti. Hanımların yaptıkları işlerde biraz daha titiz davrandığını kaydeden Ziyansız şöyle devam etti:
“Hanımlar yaptıkları işlerde biraz daha titiz oluyor. Tabiri caizse ince eliyor sık dokuyor, beklide bu sebeple “en titiz dergi ekibi ödülü” TÜRDEB tarafından ekibimize verildi. Böyle bir ekiple canla başla Allah rızası için çalışmak gerçekten onur verici.”
“FEMİNİZMDEN UZAĞIZ”
Ziyansız ayrıca feminizmin kadını hakir gören bir kültürün ürünü olduğuna da işaret etti. İslam kültüründeyse durumun çok daha farklı olduğunu vurgulayan Ziyansız, konu hakkında şunları kaydetti:
“İlk kadın haklarını savunan Peygamber Efendimizdir (sas). İslamiyet’le birlikte kadına verilen değer artmış, veda hutbesinde buyrulduğu gibi hakları koruma altına alınmıştır. Hanımlar ezilmemiş, hor görülmemiş ve sosyal hayattan tecrit edilmemişlerdir. Hz. Hatice’de tüccar bir hanım modeli, Hz. Aişe’de âlim bir hanım modeli, Hz. Zeynep’te yardımsever bir hanım modeli görüyoruz. Bu hanımlar bizzat hayatın içinde ve değerlidir. Bizlerin bu konuda günümüz için söyleyebileceğimiz tek şey feminizmdeki gibi kadının üstünlüğü değil kadına karşı “adaletin” korunmasıdır.”
“GENÇ HANIMLAR SOSYAL MEDYAYI BİLİNÇLİ KULLANMALI”
Ziyansız, sosyal medya konusunda genç hanımlara mesaj da verdi. Gençlere, doğru kanalları kullanarak bilgiye ulaşmalarını tavsiye eden Ziyansız, sosyal medyanın beraberinde getirdiği büyük sıkıntılar bulunduğuna temas ederek şöyle konuştu:
“Özellikle genç hanımlara sosyal medyayla ilgili ince ayrıntıları bilmeden sosyal medyayı aktif olarak kullanmalarını tavsiye edemiyoruz. Bu hususta duyulan bilinçlendirme ihtiyacından dolayı hanım kardeşlerimiz için son sayılarımızda sosyal medya kullanımına dair bir yazı dizisi hazırladık. Sosyal medya kullanımına dair pek çok noktada bu yazılardan istifade edebileceklerini düşünüyoruz.”
Kaynak Haber Vaktim [ Okunma Sayısı: 243 ]
İlginizi Çekebilir
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.
30.03.20225 Tarihli Bayram Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30.03.20225 Tarihli ve "RAMAZAN’A VEDA EDERKEN" konulu Bayram hutbesi yayınlandı.
Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığının Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı.
2025 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
03.01.20224 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Ocak 2024 tarihli ve "MÜMİNİN HAYATINDA UMUTSUZLUĞA YER YOKTUR" konulu cuma hutbesi yayınlandı.
Umre Ödüllü 'Gençlik Bilgi Yarışması' başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvurularının başladığını duyurdu.