Annesi hakkını helâl etmeyince can veremedi!
DİNİ HABERLERPeygamber Efendimiz’in (s.a.v.) döneminde yaşayan Alkame ismindeki gencin başından geçenler anne hakkını anlatan ibretlik hadiselerden biridir. İşte Alkame’nin gerçek hikâyesi…
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
DiniHaberler.com.tr: Devr-i seadette Alkame isminde gayet çalışkan ve sehâvetli bir genç vardı. Hastalandı ve rahatsızlığı şiddetlendi. Karısı vaziyeti Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- efendimize bildirdi:
Ya Rasûlallah, kocam çok hasta, ölüm halinde,
Rasûl-i Ekrem, vaziyeti öğrenmek için Bilâl Habeşî, Ali, Selman ve Ammar -radıyallahu anhüm- hazeratını, Alkame’nin evine gönderdi. Gittiler, Alkame ağır hasta idi. La ilahe illallah, Muhammedün Rasûlullah demesini söylediler. Bir türlü söyleyemedi. Üzüldüler. Vaziyeti bildirmesi için Bilâl’i -radıyallahu anh- Rasûl-i Ekrem efendimize gönderdiler, Rasûl-i Ekrem efendimiz ana ve babasının hayatta olup, olmadıklarını sordu. Babasının öldüğünü, ihtiyar anasının hayatta olduğunu öğrendiler.
Rasûl-i Ekrem efendimiz, ihtiyar kadına oğlu ile vaziyetinin nasıl olduğunu sorduklarında, ihtiyar kadın: O hep karısını dinliyor, hep beni tersliyor, hiç bir dileğimi yerine getirmiyor, cevabını verdi.
Rasûl-i Ekrem, Bilâl-i Habeşî’ye: “Git bir yığın odun topla, onu ateşle yakayım”
Bu sözleri duyan Alkame’nin annesi: “Ya Rasûlallah. O benim oğlum ve gönlümün Onu benim gözlerimin önünde yakacak mısın? Buna yüreğim nasıl dayanır” dedi.
Rasûl-i Ekrem efendimiz şöyle buyurdu: “Ey Alkame’nin annesi, Allah’ın azabı daha şiddetli ve daha devamlıdır. Sen içinden Allah’ın onu mağfiret etmesini O halde ona kırgın olmadığını açıkla. Hakkınıhelâl et. Varlığım kudret elinde olan Allah’a yeminle söylerim ki, sen ona kırgın oldukça, onun ne namazı, ne orucu ne de diğer iyilikleri kendisine fayda vermez.”
Alkame’nin annesi ellerini göğe kaldırdı ve: Ya Rasûlallah! Allah’ı, seni ve burada bulunanları şahid tutuyorum ki, ben Alkame’den razıyım, ona haklarımı helâl ettim.
Rasûl-i Ekrem efendimiz: Ya Bilâl! Git Alkame “La ilahe illallah” diyebiliyor mu? bir bak.
Bilâl hemen gitti. Alkame’nin evine vardı. Daha kapıdan girerken onun, “La ilahe ilallah, Muhammedün Rasûlullah” demekte olduğunu işitti. Aynı gün Alkame vefat etti. Yıkandı, kefenlendi.
Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- namazını kıldırdı. Ve defnedildi. Definden sonra Fahr-i Kâinat efendimiz kabrin başında durarak halka şunları söyledi:
– “Ey Muhacirler! Ey Ensar! Kim karısını annesinden daha üstün tutarsa Allah’ın laneti onun üzerinedir. Onun diğer ibâdet ve iyiliklerinin de kendisine bir faidesi yoktur, kabul olunmaz.”
Kaynak: Sadık Dânâ, Aile Saadeti, Erkam Yayınları
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.