Şeref ŞEN

Şeref ŞEN

Mail: serefsen4848@gmail.com

Üniversiteli Gençlerimize Bazı Tavsiyeler

Üniversiteli Gençlerimize Bazı Tavsiyeler

Eğitim; ”Çocukların ve gençlerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine okul içinde veya dışında, doğrudan veya dolaylı yardım etme faaliyeti”  olarak tanımlanır. Öğretim de “Belli bir amaca göre gereken bilgileri verme işi, tedris, tedrisat, talim.”dir.  (http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.5ce79fed81eef7.66768197)

Ülkemizde 12 yıl zorunlu ve ücretsiz eğitim veriliyor. 2020 verilerine göre vakıf ve devlet olmak üzere toplam 203 üniversitemiz var. (https://blog.youthall.com/turkiyedeki-universiteler-listesi/) Üniversite olmayan ilimiz yok, bazı illerimizde birden fazla üniversite mevcut. Liseyi bitiren öğrencilerin de çoğunluğu üniversiteli oluyor. Nüfusu bize yakın olan Almanya’da 3 milyon kadar üniversitede okuyan öğrenci var iken,  ülkemizde 8 milyon gencimiz üniversitelerde eğitim alıyor. Üniversite eğitimi birçok ülkede ücretli olmasına karşın ülkemizde ücretsiz olmasının yanı sıra, devlet her isteyen üniversite öğrencisine barınma,  burs ya da kredi desteği de veriyor. Yani, devletimiz anaokulundan üniversite sona kadar bütün gençlerimizin okuması için teşvik ediyor, hatırı sayılır bütçeler ayırıyor, harcamalar yapıyor, okumak isteyen tüm gençlere fırsat sunuyor.

Peki, üniversite bitince sorunlar çözülüyor mu? Üniversite mezunlarının iş bulma durumu nasıl?

Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de üniversiteyi bitirenler iş garantisi verilmiyor. Devlet (okuma, barınma, kredi-burs vs.) imkânlar sunuyor sadece. Gerisi gencin çalışmasına, kendini yetiştirmesine, geliştirmesine bağlı.  

Bazı şeyler mutlak kaderdir, ailemizi, milliyetimizi, fiziki görünümümüzü değiştiremeyiz mesela. Ancak asıl olan bunlar değil, keyfiyetimizdir, niteliğimizdir ve bu tamamen kişinin emeğine, çalışmasına, çabasına bağlıdır. Özellikle eğitim sürecini “hakkıyla” değerlendirmek, okuduğu bölümü dereceyle bitirmek, 2. 3. yabancı dili öğrenmek, Türk ve Dünya klasiklerini tekrar tekrar okuyarak, kültürel gelişimini bir seviyeye getirmek, Türk tarihini tetkik ederek, Türk olmaktan haklı olarak gurur duymak, dinimizin temel mesajlarının yanında, tarihi süreçteki doğru uygulamalarını da öğrenip özümseyerek “doğru din” algısına sahip olmak vb. meziyetler hep bize bağlıdır. Bunları yapabilen kişi “her şeyin uzmanı” olmaz ama temayüz eder, birçok konuda söyleyecek sözü olur.

Eğitim hayatını gezmelerle, eğlencelerle geçiren, sınav haftalarının dışında kitap yüzü görmeyen, kafelerde, barlarda, diskolarda vs. sabahlayan, eğitimini vasat olarak tamamlayan, hedefi olmaksızın “bitirmiş olmak için” diploma sahibi olan gencin kariyer yarışında maalesef işi çok zor. Asgari ücretle iş bulabilirse kendisini şanslı hissetmeli.  Eğitim sürecini dolu dolu geçirmiş, mesleki ve kültürel donanımını tamamlamış, lisanını öğrenmiş hedef sahibi gençlerimizin iş bulma sorunu olur mu?

Yetişkinlere ve ebeveynlere düşen en büyük görev, yönlendirme ve tavsiyelerle gençlerimizin enerjilerini doğru tarafa kanalize etmek olmalıdır.

Bu bağlamda gençlerimize bazı tavsiyeler sunabiliriz;

1.Sağlığına dikkat et, sağlıklı beslen, sağlığını bozacak her türlü (ortamlardan, gıdalardan, sigara-alkol vb.) faktörlerden uzak dur. Zira "sağlam kafa sağlam vücutta bulunur."

2.Zaman, telafisi olmayan en değerli hazinedir. Zamanını çok iyi değerlendir, bir saniyeni bile boşa harcama.

3.Hangi bölümü okursan oku, okulunu ilk 3'te bitirmeyi hedefle.

4.Eğitim hayatın boyunca, klasikleri oku, okuduğun bölümün tarihini, Türk tarihini, İslam Tarihini, Kültür ve Medeniyetler tarihini genel hatlarıyla öğren.

5.Alanınla ilgili konferans, kurs, seminer vb. etkinlikleri asla kaçırma.

6.Bir batı, bir de doğu olmak üzere en az iki lisanı iyi derecede öğren.

7.Hedeflerinden biri de, mutlaka alanında Doktora yapmak olsun.

8. Sık sık, ülkemizde ve dünyada, temayüz etmiş, çok başarılı olmuş kişilerin biyografilerini oku, ibret al.

9.Türkçemizin imla kurallarını iyi öğren, zira üniversite mezunu birinin yazım yanlışları asla hoş karşılanmaz.

10.”Üzüm üzüme baka baka kararır” demiş atalarımız, arkadaşlarına dikkat et, hedefi olmayan, tembel, boş muhabbetli kişilerden uzak dur. Kötü alışkanlıkları olmayan, ilim- irfan sahibi, ahlaklı, dürüst, çalışkan kişilerle dost-arkadaş ol.

11.Yüzlerce yıl atalarımızın kullandığı, cahillerce müstakil bir dilmiş gibi “Osmanlıca” denilen, Arap harfleriyle yazılan Türkçemize aşina ol ki dünyada sayılı imparatorluklardan olan “Osmanlı” nın birikimlerinden istifade edebilesin.

12.Farklı alanlarda bilgi sahibi olmaya çalış ama bir alanda uzman ol ve sadece uzman olduğun alanla ilgili konularda konuş ve yaz.

 

Genç adam! Hiç bir başarı tesadüfi değildir. Biraz zahmetli de olsa bu tavsiyelere uyarsan, milyonlarca üniversite mezununun asgari ücretle iş bulmakta zorlandığı günümüzde, bütün kariyer kapıları senin önüne kırmızı halılarla açılacağını asla unutma.

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Facebook Yorum

Yorum Yazın