İSLÂM'IN OKUMAYA VERMİŞ OLDUĞU DEĞER!..
" Bakın Biz gökleri , yeri ve bu ikisi arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık." ( Duhân sûresi, âyet 38)
" Bakın bunları , başka değil sadece gerçek bir amaç uğruna yarattık; ne var ki onların çoğu bunu kavramıyor. " ( Duhân sûresi, âyet 39)
Kısa bir yorum:
" Âhireti inkâr, bu kâinat misafirhanesinin ve onun şerefli konuğu insanın yaratılışının anlamsız ve amaçsız olduğunu iddia etmek demektir. Böyle bir akıl, hayatı oyun, dünyayı lunapark olarak algılar. Böyle bir algı sahibi kendisine " oyun çocuğu" rolü biçiyor demektir. Oysa hayat bir sınav , dünya bir sınav alanıdır. " ( Kur'an-Meal-Tefsir)
" Yahut ( Allah) rızkınızı keserse , size rızık sağlayacak birileri mi varmış? Ama hayır, onlar küstahça bu kibir ve nefret içinde debelenmekteler." ( Mülk sûresi, âyet 21)
" İmdi Biz, gökleri ve yeri ve o ikisi arasındakileri başka değil, sadece mutlak hakikate atıf olsunlar için yarattık. Şu da bir gerçek ki, Son Saat kesinlikle gelecektir. Şu hâlde ( onlara) hoşgörüyle karşılık ver." ( Hicr sûresi, âyet 85)
Malum olduğu üzere, aziz İslâm, ilim ve irfan dinidir. Öğrenmeye, tahsil etmeye, öğretmeye, tetkik etmek ve araştırmaya büyük önem vermiştir. Yüce dinimiz İslâm, her hükmü insanın yapısına, yaşam düzenine uygun olan, dünyevi uhrevi mutluluğunu temin etmek için gönderilmiş ilahi ve son dindir.
Aziz İslam, tek ifadeyle okumak, tahsil etmek, öğrenmek ve buna göre yaşamak için gönderilmiş ilâhi bir nizamdır. İslam, tek kelimeyle , hayatta okumak, öğrenmek ve buna göre yaşamak sistemidir.
Allah Teâlâ. " OKU yaratan Rabbin adına, O insanı sevgi ve alâkadan yarattı. Oku! Zira Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O insana bilmediklerini öğretti." ( Alak sûresi, ayet 1,2,3,4,5) ferman buyurmuştur.
Zikredilen bu ayeti kerime meallerinden anlıyoruz ki, insanın daima arayış içerisinde olması gerektiğini, eğitim ve öğretimle her an, her dem iç içe olması gerektiğini belirtmiştir.
Rasulullah (sav): " İlim öğrenmek için gayret sarf etmek, kadın-erkek her Müslüman'a farzdır. " buyurmuştur. Yeryüzünde hiç bir sistem, fikriyat, ideoloji , din, aziz İslam dini kadar tahsile, okumaya, öğrenmeye , tahsile önem vermemiştir.
Ne acı ki, ilk emri " tahsil yap", " Oku" olan İslam'ın mensupları, yani Müslümanlar günümüz dünyasında yeteri kadar okumaya, fikriyata önem vermemektedirler. Bendeniz de dahil, kütüphanemin dolu dolu olmasına rağmen, her an uğradığım, gittiğim yerde kitapla haşir neşir olmama rağmen kendimi, okumamı yeterli bulmamaktayım.
Hele öğretmen kesimleri millete örnek olması gerekirken, ( istisnai kaideler hariç) beni bağışlasınlar, kahvelerde, öğretmen evlerinde sigaralarını tüttürerek iskambil oynamaları, pişti ile meşgul olmaları benim hödüğüme, diğer bir ifadeyle gücüme gitmektedir.
Batılı insan, yaşlı, genç herkes metodlu şekilde okurken, beyin jimnastiği yaparken, envai fikir kitaplarını, yazarları takip ederken , bizim hacımız, hocamız, öğretmenimiz, hangi eserleri devirmekte, tarih kitaplarını okumakta, ister Osmanlı, ister Selçuklu ister Asr-ı Saadet dönemi, ister Batı menşeli kitaplar okumaktadır?
Örnek olsun diye arzedeyim: Afşin Külliye camiinin altında büyük bir kütüphane bulunmaktadır. Bulunmakta ama, gelin görün ki, içerisinde üç beş tane genç kız veya genç erkek bulunmaktadır.. Afşin Haber Merkezinde bulunan kütüphanede dikkatimi çekmektedir. Maalesef, var olmasına rağmen, milletin bu tür değerli, kıymetli yerlere omuz vermesi, beklenilen, arzu edilen bir özlemdir.
Gönlümüz istiyor ki, elde çeşitli eserler, camiler birer kütüphane manzarasında olsun, camiye gelen her Müslüman birey camiyi, mescidi kütüphaneye döndürmüş olsun!.
Netice olarak;
Gençlerimizin mutlaka yabancı bir dile sahip olmaları, ister Arapça, ister İngilizce, ister Fransızca olsun bilmesi, talim etmesi bir zorunluluktur.
Merhum Akif'in Safahatı, İslam'ın fikir boyutunu öğreten eserler, Envarül Kur'an isimli meşhur tefsir. sahih hadisleri ifade eden muteber hadis kitapları ele alınmalı, okunmalı, İslam'ı, çağımıza taşıyan fikri boyutlu eserleri kol açan etmeliyiz.
İslam iktisadını belleten, öğreten değerli kitapları temin ederek, çağımıza kendimizi hazırlamalıyız. Galaksiyi öğreten, Ay'ın hareketini inceleyen, Güneşin ulaşılmaz olması bir yana insanlık onun nimetlerinden ne derece istifade eder, etmeli hususlarını belirten kitapları temin ederek bol bol okumalıyız.
Gençliğimiz Akif'i, devlet büyüklerini tanımalı, şairleri öğrenmeli, Osmanlıyı Selçukluyu, Abbasileri, Emevileri ve fikir yapılarını, niçin sona erdiklerini bilmelidir. Pantürkizm idealini, Panislamizm gerçeğini aziz Kur'an'dan talim etmeliyiz.
Rabbimiz!.. Neslimize mutlu yarınlar ihsan buyursun!.. Selam ve dua ile...
Şerafettin Özdemir
Facebook Yorum
Yorum Yazın