Sinsi sahtekârlık, Bankalarda da mı var?
5510 No.’lu SGK kanunun 93. Maddesi ve 5838 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince, emekli maaşlarına haciz konulamaz.
Aşağıda arz ettiğim yasa gereği; “Emekli maaşlarına haciz konulamaz”.
Şöyle ki: İleri yaştaki emeklilerin mağduriyetlerini önlemek amacıyla bu kutsal maaşlar, yasalarla koruma altına alınmıştır. İşte, 5510 No.’lu SGK kanunun 93. Maddesi ve 5838 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince, emekli maaşlarına haciz konulamaz. Ancak burada SGK’lının kendi imzasıyla “Emekli maaşımdan kesilsin” şeklindeki muvafakati şartı konulmuştur. Bu da %25’i geçmemek şartıyladır…
Ancak bu yasa, bazı kanun boşlukları kullanılarak, bankalar tarafından HİLE ile cebren delinmekte ve yaşlı emeklilere çok ciddi mağduriyetler yaşatılmaktadır.
Özellikle de bankalar, emeklilere kredi verirken, en başta yaşlı emeklinin gözlükle bile okuyamayacağı minicik yazılarla, 20 küsur sayfalık sözleşmeye “taksitimi ödeyememe durumunda, emekli emekli maaşımın tamamına el konulsun” muvafakatini gizlice sıkıştırmışlar. Bu 20 küsur sayfalık küçücük yazıları okumaktan âciz olan emekliye de, bu ek muvafakati şifahî olarak hatırlatmadan, sözde izin alınmış olunmakta ve bu yasa da gizlice ve sinsice çiğnenmektedir.
Yıllarca ağır şartlarda çalıştıktan sonra, bekledikleri emeklilik günleri gelen ve emekli olan vatandaşlar için, en önemli ve boğaz tokluğuna geçim kaynağı, elbette emekli maaşlarıdır. İşte böylesine kutsal hakları olan emekli maaşları, yukarıda arz edildiği gibi bankalar tarafından, bazı kanun boşluklarından yararlanarak emeklinin ellerinden alınıyor ve emeklileri, sadaka ve zekât almaya, hatta avuç açmaya mecbur bırakıp, çevresine veya açlığa mahkûm hale sürükleniyor.
“Başta verilen bu (sözde) izinden (muvafakatten) borçlu her zaman vazgeçebilir” hükmü de BANKAYA DÂVÂ AÇMAK şartına bağlandığı için, emeklinin eli-kolu bağlanmakta ve zorunlu mağduriyetlere mahkûm edilmektedir. Böylesine köşeye sıkışmış olan yaşlı bir emekli,koskoca bir bankaya nasıl dava açabilir ki?..
- Bunca başka önemli konular varken, ben bugün niçin bu konuya girdim?
Hemen arz edeyim:
Ben 1989’un Kasım ayında Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalarının TEKNİK CAM fabrikasından emekli oldum. 1990 Yılının ocak ayında Öz Emek Tic. adı altında Spor Giyim ve Spor malzemeleri mağazamı açtım. Birkaç sene içinde bu mağazama, OUTLET mağazasını da ekledim. Ancak 2004 yılında ileri derecede SİROZ hastalığına yakalandım. 29.08.2005 günü Karaciğer Nakil operasyonum nedeniyle, mağazalarımın işletmesini Noter tasdikli vekâletle Oğlum Ahmet Öztürk’e devrettim. 10 Aydan fazla süren nekâhet döneminde, oğlum bu mağazaları benden daha iyi yönettiği için, ben tekrar ticarete dönmedim ve 1973 yılından beri sürdürdüğüm köşe yazılarıma, kitap çalışmalarıma, seminerlere, konferanslara ve birçok sosyal kurumlardaki hizmetlerime ağırlık verdim.
Emekli maaşım bana yettiği için, böylece geçinip gidiyordum. Tâ ki mâlum Pandemi sebebiyle oğlumun işleri tökezleyinceye kadar. Esnafa nefes aldırmak için devletimiz KGF adı altında destek kredisi veriyordu. Bu kredinin oğluma verilmesi için, benim de sözleşmeyi imzalamam gerekiyordu. Normal olarak oğlumla birlikte, o 20 küsur sayfalık ve gözlükle bile okunamayacak kadar minicik yazılı sayfaları, herkes gibi ben de okuyamadan imzalamak zorunda kaldım.
Mağazaların, Pandemi tedbirleri için zorunlu kapalı tutulmalar sebebiyle, oğlum bu kredi ödemesinden birini geciktirdiği için, benim emekli maaşımın TÜMÜ kesildi ve ben bu süreçte borç almak zorunda kaldım. Bu arada bankayı “bundan sonra bu durum tekerrür etmesin” diye de Avukatımızla birlikte ikaz ettik.
23.05.2021 Maaşımı çekmek için ATM’ye gittiğimde, daha önce iki kez ikaz ettiğimiz halde, 3. Kez yine maaşımın tamamının kesildiğini gördüm ve âdetâ yıkıldım. Yine bankaya müracaat ettiğimde, sonuç olarak “Genel Müdürlüğe yazı yazdık, talep kabul edilmedi. Elimizden bir şey gelmiyor” denildi ve reddedildi.
Sadece kendimi kurtarmak için bankaya dava açmak yerine, bu gibi nedenlerle benim gibi mağduriyet yaşayan tüm emekliler adına, bu gün bu köşe yazıma taşıdım ve ayrıca CİMER’E de müracaat edeceğim…
NOT: Benim sorun yaşadığım banka ile tüm bankalarda da aynı sistemin geçerli olduğunu öğrendiğim için, bu bankanın adını ve şubesini şimdilik ifşâ etmiyorum. Ancak RESMİ KURUMLAR talep ettiklerinde, resmî belgeleriyle birlikte takdim edeceğim... Saygılarımla arz ediyorum…
A. Raif Öztürk
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Kaynak:Dini Haberler
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın