Namaz kıldığı için Kovuldu
Fransa'da iş yerinde namaz kıldığı için kovulan Müslüman bir sürücü, Charles de Gaulle Havalimanı'nda 16 yıl çalıştıktan sonra kovuldu ve mahkemenin ne karar vereceğini bekliyor.
Fransız bir Müslüman, kuzey Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda otobüs şoförü olarak çalışıyor işyerinde namaz kıldığı için işinden kovuldu . Davasının incelenmesini bekliyor.
Şoförün avukatı Sevin Joyce, müvekkilinin davasının ilerlemesiyle ilgili güvenlik nedenleriyle Anis takma adını kullandığını ve duruşma sırasında basın toplantısı yapamadığını söyledi.
Davanın koşullarıyla ilgili olarak Joyce, müvekkilinin Air France personelini Charles de Gaulle Havaalanına götürmek için kullanılan otobüslerde uzun süredir şoför olarak çalıştığını açıkladı.
Müvekkilinin 24 Ocak 2017'de boş otobüste namaz kıldığını ve Air France çalışanları otobüse binmek üzereyken otobüs kapılarının kapalı olduğunu fark ettiler ve onun namazını bitirmesini beklediler.
Fransız avukat şöyle söyledi: Çalışanlardan biri, Anis'in namazını bitirmesini beklediği için sinirlenir ve onun aleyhine polis departmanına şikayette bulunur. Polis departmanı da havaalanı çalışanı olarak çalışma iznini askıya alır. Bölge polis şefi daha sonra Anis'in 2018'de havaalanında çalışma kimlik belgelerini uzattı, ardından 27 Ekim 2020'de Fransa'da Samuel Petit adında bir Fransız felsefe öğretmeninin ölüdürülmesi Fransa'daki Müslümanları hedef alan bir kampanya başlatırken, 27 Ekim 2020'de bir kez daha işten uzaklaştırıldı.
Ayrıca müvekkilinin dört çocuk babası olduğunu ve Charles de Gaulle Havalimanı'nda 16 yıllık deneyime sahip olduğunu söyledi.
Joyce, Polis şefinin Anis'in güvenlik için bir tehdit olduğu iddiasının aksine, meslektaşları havaalanı çalışanları arasında onun dini görevlerini yerine getiren sıradan bir Müslüman olduğunu ve bir tehdit olarak görülmediğini söyledi.
Fransız avukat, mahkemenin Anis hakkındaki nihai kararını 25 Mart'ta açıklayacağını söyledi.
Joyce'un söylediğine göre, polis şefi, dini bir görev olan günlük olarak namaz kılmanın dini bir görev olduğunu İslam’ı İslamofobinin açık bir işareti olan terörizme bağlamanın yanı sıra halk sağlığı için de tehdit oluşturduğunu iddia ediyor.
Bunun İslam dini hakkında bilgisizlikten ve ırkçı tutumların benimsenmesinden kaynaklanabileceğini söyleyen avukat, Fransa'daki idari kurumların Müslümanların genel halk için bir tehdit olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.
Joyce, "Anis'in otobüsün kapısını kilitlememesi ve içinde namaz kılmaması gerektiği doğrudur, ancak bu nedenle bunca yıllık emeğinin geçersiz olması doğal değildir.’’ dedi.
Fransız avukat şöyle devam etti: Kutsal Ramazan ayı yakında başlayacak, bu yüzden müvekkilim yemek yemiyorsa, bu halk sağlığı için bir tehdit olduğu anlamına mı geliyor ve iş geçmişini yok mu saymalıyız?!. Bu doğal olmayan bir mesele ve şüphesiz adalet müvekkilimin kötü muameleye maruz kaldığını kabul edecek ve müvekkilim işine dönebilecek.
Fransa'da, çoğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık altı milyon Müslüman yaşıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2 Ekim 2020'de İslami ayrılıkçılık olarak adlandırdığı ve daha sonra adını Fransız Cumhuriyeti yasalarına saygıyı teşvik etme ilkeleri olarak değiştirdiği bir yasa tasarısından bu yana Fransa'daki Müslümanlar üzerindeki baskı yoğunlaştı.
İslam ve Müslümanlar üzerindeki baskı, 16 Ekim 2020'de bir Fransız öğretmenin, Peygamber Efendimize (sav) hakaret ettiği ve Paris'in dışındaki bir okulda öğrencilere hakaret içeren karikatürler gösterdiği için öldürüldüğü 16 Ekim 2020'den bu yana Fransız hükümetinin gündeminin en üst sıralarında yer alıyor. Sivil toplum örgütleri ve hayır kurumları, aşırılık yanlısı faaliyetlerde bulunma bahanesiyle kapatıldı.
Aynı zamanda Fransa'da çok sayıda İslami şahsiyet adalet önüne çıkarıldı ve Fransız medyasında siyasetçilerin ve görünüşte eğitimli Fransız şahsiyetlerin İslam karşıtı söylemleri arttı.
Öte yandan İslam karşıtı ayrılıkçı yasa tasarısı, Birleşmiş Milletler, uluslararası toplum ve insan hakları savunucularının eleştirilerine rağmen Müslümanlara saldırmak amacıyla Fransız parlamentosunda geçirilecek ve Fransız Senatosunun Mart ayında oy kullanması bekleniyor.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Kaynak:İqna
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın