Korona sonrası Alman camilerinin kalıcı olarak kapatılacağına dair uyarı
Almanya'nın Müslüman Merkez Konseyi başkanı, korona sonrası dönemde camilerin kalıcı olarak kapatılması konusunda uyarıda bulunarak ‘’ Korona krizi, Alman Müslümanların yaşamları üzerinde derin bir etki yarattı ve birçok caminin sonsuza kadar kapanmasına yol açabilir.’’ dedi.
Alman Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı İman Mazik, geçtiğimiz yıl İslami dernekler ve camilerdeki durum hakkında ‘’ Korona, Alman Müslümanların yaşamları üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Örneğin Müslüman Merkez Konseyi himayesinde faaliyet gösteren 100 İslami dernek, korona salgın hastalığı nedeniyle kapatıldı. Ayrıca Korona krizinin sona ermesiyle bir dizi başka caminin de kapanacağından endişe duyuyoruz. Ne yazık ki Korona krizi Almanya'daki camilerin geçici olarak kapatılmasına yol açtı. Doğaldır ki bu koşullarda birçok camiye maddi yardım kesilecek ve bunun sonucunda faaliyetlerine devam edemeyeceklerdir. Bu yüzden Almanya'daki camilerin kapanmasını önlemenin bir yolunu bulmalıyız.’’ açıklamasını yaptı.
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı da Ramazan ayının başlangıcına değinerek şöyle söyledi: Ramazan bir rahmet, bağışlama, Kur’an okuma ve Allah'a yaklaşma ayıdır. Dolayısıyla Müslümanlar bu ay camilerde ibadet etmeyi tercih ediyor ancak korona yaygınlığından dolayı cami toplantıları ve iftar programları oldukça sınırlı. Alman federal yasasına göre, yaklaşık 100 ila 200 metre alana sahip camilerde 20 ila 30 kişinin ibadet etmesine izin verilmektedir. İftar programları da camilerde sınırlı sayıda oruç tutmanın varlığıyla mümkün. Dediğim gibi, bu kanunlar federal hükümet tarafından çıkarılıyor ve Müslümanlar geçmişte olduğu gibi Korona kanunlarına ve kısıtlamalarına uyuyorlar.
Almanya’daki İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ateşeliğinin raporuna göre, ülkedeki Müslümanlar Ramazan'a hazırlanırken, geçen yıl olduğu gibi bazı siyasetçiler ve medya da Korona'nın patlak vermesi nedeniyle Ramazan ayinlerinin erteleneceğini öne sürdü. Şöyleki Alman Müslümanlar Merkez Konseyi başkanı böyle bir talebi mantıksız olarak nitelendirerek ‘’ Bazıları Ramazan'ın başka bir zamana ertelenmesi gerektiğini söylüyor ama bence böyle bir talep tuhaf. Bu Hristiyanlara Paskalya Bayramlarını başka bir zamanda kutlamalarını söylemek gibidir. Bence bu tür talepler mantıksız.’’ ifadesini kullandı.
Mazik, korona sırasında oruç tutma konusunda ise "İslam'da insan sağlığı bir önceliktir. Bu nedenle hasta ve yaşlılar için oruç zorunlu değildir. Dolayısıyla Korona krizi sırasında fiziksel sorunlar yaşayan Müslümanlar oruç tutmak zorunda değiller. " dedi.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Kaynak:Dini Haberler
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın