Kardeş kıskançlığı ile baş etme yolları
Bir Ayet: Andolsun ki vaktiyle Lokmân’a şu hikmeti vermiştik: “Allah’a şükret, O’na şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur; nankörlük eden de bilmelidir ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, O her türlü övgüye lâyıktır. (Lokmân, 31/12)
Çocukların kardeşlerini kıskanabilecekleri unutulmamalıdır. Bunun olumlu yöne çevrildiği durumlar da olabilir. Mesela, kardeşini kıskanan çocuk; rekabet etmeyi öğrenirken, anne babanın sevgisini kazanmak için daha uyumlu olacak,
başkalarının haklarını fark etme ve buna saygı duyma, paylaşma gibi davranışları kazanacaktır. Peki, ya işin içinden çıkılmaz bir kıskançlık sorunuyla karşı karşıya kalırsanız, ne yapacaksınız? İşte cevabı:
Kardeş doğmadan önce, çocuk ile anlayabileceği tarzda konuşulabilir. Yeni kardeş ile hayatlarının biraz değişeceği, bebeğin bakıma ihtiyacı olduğu ve bu yüzden kendisiyle eskisi kadar zaman geçirilemeyeceği ama bunun geçici bir durum olduğu anlatılabilir.
Bebek ile ilgili bazı işlerde sorumluluk verilebilir. Onun için kıyafet ve isim seçme, odasını düzenleme gibi… Çocuğun, bu sürecin içine dahil edilmesi, kardeşini kabullenmesini kolaylaştıracaktır.
Anne, bebek ile ilgilenirken baba veya ailenin diğer bireyleri de büyük çocukla ilgilenmelidir. Böylece muhtemel bir kıskançlık krizinin önüne geçilebilir.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın