İmamlar Namaz kıldırma memuru mu? İmam mı olsun!
DİYANET HABER- Ahmet Taş\'ın Kayseri Gündem Gazetesindeki Köşesinden güzel bir yazı.... İmamlar Namaz kıldırma memuru mu? İmam mı olsun!
Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Hepimizin az çok bildiği gibi İMAM önde olan, takip edilen, önder insan anlamlarına gelir.
Bu yüzden Hz. Ali için İMAM Ali. Hz. Hüseyin için İMAM Hüseyin tabirleri kullanılır. Bugün ülkemizde cami ve mescitlerde devletin memuru olarak namaz kıldırmakla görevli olanlara daha çok İmam-Hatip halk tabiriyle de İMAM denir. Camilerde İmam-Hatiplik yapan görevlilerden mahalle toplumunun beklentisi oldukça fazladır. Cenazelerin yıkanması, namazının kıldırılıp defnedilmesi, mahallenin çocuklarına dini eğitim verilmesi, cami cemaatine vaaz verilip din konusunda irşat faaliyetlerinin yürütülmesi, namaz vakitleri öncesi cemaate Kur'an’ı Kerim, hadisler, siyer ve ilmihal okuyup izahatlarının yapılması hep beklentiler içindedir.
Rahmetli Mehmet Akif Ersoy Safahat Adlı eserinde Köse İmam diye birinden bahseder. Ve şöyle tanımlar, “İlmi az, görgüsü çok, fıtratı yüksek bir İMAM tanırım ki sağlığıda tanıtmıştı babam”. Bahsedilen Köse İmam Akif’in bahsettiği mahallenin akil insanıdır da. Aile problemlerinden hastaların haline, yoksulluk çekenlerden, sarhoşlara kadar mahalledeki her türlü olumsuzluk ve bunların çözümünden Köse İmam sorumludur. Hiçbirine karşı neme lazım, banane, benim görevim değil demez. Bugün özellikle mahalle ve köy camilerinde görev yapan İMAM-HATİP arkadaşlara baktığımızda istisnaları bir kenara bırakır isek, büyük çoğunluğu “NAMAZ KILDIRMA MEMURU” olan arkadaşlarımız kardeşlerimizdir. Namazdan 5-10 dakika önce camiyi açarlar abdestini alıp namaza hazırlanırlar. Az da olsa bir kısmı çoğunlukla içinden 1-2 sayfa Kuran’ı Kerim hadis gibi dini kitaplar okurlar. Bu arada namaz vakti geldiği için cemaattin birinin müezzinliğinde namazı kıldırırlar. Haklarını yemeyelim namazdan sonra kısa da olsa izahını yapmamak şartıyla Kuran’ı Kerim okuyup dua ile namazı tamamlarlar. İşteNAMAZ KILDIRMA MEMURU tabiri bu arkadaşlar için kullanılıyor olsa gerek.
Ne yazık ki! Özellikle mahalle camilerinin istisnalar dışında büyük bir bölümünde camilerin çevresi toz pis işçinde olup, mezbelelik halindedir. İmam-Hatip kardeşimiz mahalleyi teşvik edip onlarında desteği ve katılımı ile en az haftada bir cami etrafını nezih hale getirip buyur burada namaz kılabilirsin şeklinde albenili hale getirmeyi düşünemez. Acaba diyorum! görevli arkadaşlar bu benim görevim değil bunu da belediye ya da muhtar yapsın mı diyorlar bilemiyorum.
Müftülükler ve imamlarla ilgili bağlı oldukları sendikalar keşke! düzenleyecekleri hizmet içi seminerlerle bunları da ilgili arkadaşlarımıza anlatsalar. Ani ve habersiz yapacakları denetimlerle karşılığında maaş aldıkları, görevli oldukları camilerin iç ve dış temizliği ile ilgili ihmali görülenlere caydırıcı cezalar verseler sanırım güzel sonuçlar alınır.
Diyanet İşleri Başkanlığının Camiler gün boyu açık olacak ve İmamlar Camilerde bulunacaklar yaklaşımını gönülden destekliyorum. Keşke diyorum! İmam-Hatipler namaz kıldırma memurluğundan vazgeçip İMAM olmayı düşünebilseler. İlmi donanımları ile, giyim kuşamları ile, hal ve hareketleri ile gıpta edilecek örnek alınacak şahsiyetler olarak kendilerini yenileyebilseler de! vatandaşlar günün her saatinde İmamları camilerde bulup günlük hayatlarıyla ilgili dini öğretileri onlarla paylaşıp öğrenebilseler.
Bir zamanlar televizyonlarda bir reklam vardı. Sabah erkenden çantasını sırtlayıp okulun yolunu tutan minik bir öğrenci şöyle diyordu, “ÇOOOOK ÇALIŞMAM LAZIM ANNE ÇOKKKK”. Sanırım namaz kıldırma memurluğundan imamlığa geçmek içinde ilgili arkadaşların çok çalışması ve her türlü denetime hazır olgun bir şahsiyete ulaşmaları gerekiyor.
Yıllar önce Kurban Bayramı vesilesiyle KIRIM’a yaptığım seyahatte GÖZLEVE şehrinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan tarihi bir camiyi ziyaret etmiştim. Müştemilantıyla birlikte tarihi temiz ve bakımlı bir cami idi. Girişte İmam odası diye hazırlanan bölümde Cami imamıyla tanışmış muhabbet etmiştim. İmam arkadaş gün boyu burada kaldığını camiyi ziyarete gelen her insana ister Müslüman ister gayrimüslim olsun cami hakkında bilgi verdiğini İslam dini ve ibadetleri konusunda irşat faaliyetinde bulunduğunu söylemişti.
Eğer alınacak sıkı tedbirler ve verilecek hizmet içi eğitimlerle İmam Hatiplerimiz İmamlığa terfi ettirilebilir, camilerimiz gün boyu açık bulundurulur, İmamlığa terfi eden arkadaşlarımızda başka işlerle uğraşmayıp mahallenin her türlü probleminin danışıldığı ve çözümü için tedbirler üreten bir olgunluğa gelebilir ise (Bunlar devletin ve toplumun sağlayacağı imkanlarla desteklenerek) sanırım camilerimiz ve mahallelerimiz namaz kıldırma memurlarından değil İmamlardan sorulur hale gelir. Eğer bunları başarabilirsek camilerimiz ve imamlarımız 15 Temmuz kanlı darbe döneminde olduğu gibi Milli ve Dini direnişinde merkezi haline gelmiş olur.
Selam ve dua ile…
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın