İl Müftüsü Açık, ''Urfalı Urfa'ya sahip çıksın'
İl Müftülüğü bünyesinde kurulan ‘’Alo 190 Fetva hattı’’haftanın 7 günü Vatandaşların dini konularında merak ettiği soruları cevaplıyor.
İl Müftüsü İhsan Açık'la Şanlıurfa'daki Camiler, Kur’an kursları, gençler, çocuklar, din görevlileri, sosyal medya, Alo 190 Fetva hattı,Şanlıurfalıların ücretsiz olan Alo 190 Fetva hattına en çok hangi konularda arıyor,Şanlıurfalılar dini konularda en çok neyi merak ediyor,en çok sorulan sorular neler,Din adamlarının vatandaşlarla iletişimi,din hizmetleri ve Şanlıurfa’da yaşanan son terör olayları üzerine,en çok merak edilen konular üzerine röportaj yaptık.
İşte röportajımız:
MÜFTÜ İHSAN AÇIK KİMDİR?
1970 yılında İstanbul’un Yedikule semtinde doğdum. İlkokulu Yedikule ilkokulunda okudum. İmam Hatip Lisesini Zeytinburnu İmam-Hatip Lisesinde başladı daha sonra Bursa İmam Hatip Lisesinde bitirdi. 1989 yılında Ordu ili Bayadı Kurul köyünde imam hatip olarak göreve başladı. 1991 yılında Bursa ili Osmangazi ilçesi Pınarbaşı İzzettin Bey Camiine imam hatip olarak nakil oldu.1992 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. 1997 yılında bu fakülteden mezun oldum. 2003 yılında Din Sosyolojisi Bölümünden ‘Türkiye de Liberal Düşünce ve Din teziyle yüksek lisansımı tamamladım. 2002-2005 arası Kayseri (Haseki) Eğitim Merkezi 1. İhtisas Kursunun ilk öğrencileri olarak eğitimimi tamamladım. 2005 yılında Bursa ilinin Gemlik ilçesinde Vaiz olarak göreve başladım. 2007 yılında Van ili Çaldıran ilçesinde Müftülüğüne atandım. Daha sonra Nusaybin Müftülüğüne atanarak, 2009-2011 yılları arası Nusaybin İlçe Müftülüğü görevinde bulundum. 2011-2012 yılları arası Diyanet İşleri Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı iken 03 Ocak 2013 tarihinde Şanlıurfa İl Müftüsü olarak göreve başladım. Evli ve iki çocuk babasıyım. Arapça ve İngilizce biliyorum.
ŞANLIURFA’DA KAÇ CAMİ VAR? CAMİLERİMİZ YETERLİ Mİ?
Şanlıurfa’da 1800’e yakın cami var. Bu camilerimiz 2013 yılında göreve başladığımda camii eksikliği vardı. Camiler yeterli değildi. Ancak 2013 Ocak’ta başladığım Şanlıurfa il Müftülüğünde gelen talepleri karşıladık. Allah’a şükür geldiğimizden bu yana Cami yapılması hususunda istenilen seviyeye gelmiş durumdayız.
İMAM-HATİP AÇIĞI VAR MI ŞANLIURFA’DA?
Yaklaşık 1800 camimiz var. Bu Camilerimizde görev yapan imamlarımızın üçte ikisi kadroludur. Diğer kalan imam açığımızı da vekil ve gönüllülerden karşılıyoruz. Bu konuda Elhamdülillah camilerimizi imamsız bırakmıyoruz. Aradaki açığı da bu şekilde tamamlıyoruz. Biz müftülük olarak gelişen nüfusa paralel cami ihtiyacını karşılıyoruz. Bu konuda Cami bakımından Şanlıurfa Türkiye ortalamasını yakalamış durumdadır. Allah hayırseverlerden bu konuda razı olsun. Urfalılar Cami ve hayır işlerine çok önem veriyor.
KUR’AN KURSLARIMIZIN NE DURUMDA?
Şimdi hemen hemen her semtte Kur’an kurslarımız var.Bu konuda özellikle bayanlara çok teşekkür ediyorum.Bu kurslara en çok ilgiyi bayanlar gösteriyor.sayı olarak vermek istemiyorum.Amma sadece şunun bilinmesini istiyorum.Özellikle son iki yılda mükemmel bir artış söz konusu.Bu kurslarda Din ilimi,sohbetler,Kur’an öğreniminin yanı sıra hafızlık eğitimi yapılıyor.Biz müftülük olarak bu kurslara çok önem veriyoruz.Çünkü din eğitimi öncelikle aileden başlar.Buradaki kurslarımızda da daha çok bayanlar geldiği için bu hanımlar-ablalarımız eve gittiğinde burada gördükleri eğitimi çocuklarına da öğretiyor.Dolaylı olarak bu kurslardan tüm toplum faydalanıyor.Bu açıdan çok sevinçliyiz.Onun için bu kurslara çok önem veriyoruz.
GENÇLERİ VE ÇOCUKLARI CAMİLERE ÇEKMEK İÇİN PROJELERİNİZ VAR MI?
Şanlıurfa'da görev yapan imamlarımız çocuklara hem eğitim vermeli hem de çocukları camiiye olan sevgilerini artırmak için onlarla çocuk gibi olmalı. Onlara camiyi sevdirebilmek için onlarla arkadaş olmalı onlarla birlikte gerektiğinde oyun oynamalı ki çocuklarımız camiiye ısınsınlar. Burada çocuklarımızın camiiye daha fazla ısınmaları içinde projeler üzerinde çalışmalarımız var. Her şeyden önce, Camilerimizin yüksek olan duvarlarını kıracağız. Çocuklar Camilere geldiği zaman sıkılmasınlar. Kendilerini hapishanede gibi hissetmesinler. Camileri çocuklarımız için ferah hale getireceğiz. Cami duvarları hapishane duvarları gibi yüksek olduğu için çocuklarımız burada kendilerini hapishanede hissediyor. Biz inşallah camilerimizdeki bu bahçe duvarlarını kaldıracağız.
Gençlerimize yönelik ise, Camilerde dini sohbetler ve Kur’an kurslarımız devam ediyor. Camilerimiz eskiden namaz vakitlerinde açık idi. Ancak uyguladığımız projeler ile imamlarımız ve din görevlilerimiz sabah 11:00’den yatsı namazı sonrasına kadar camide dini sohbetler ve Kur’an eğitimi hizmetlerini yapıyor. Burada imamlarımız isteyen herkese dini eğitim ve Kur’an eğitimini veriyor. Camiye gelemeyen esnaflarımız için de projelerimiz var. İmamlarımız belli aralıklarla esnaflarımızın müsait olduğu zamanlarda onları işyerlerinde ziyaret ederek onların kafalarında oluşan dini sorulara bir çay içerek de olsa yerinde cevaplar veriyor.Biz bunları çoğaltmayı düşünüyoruz.Bu konuda çalışmalarımız var.Cami imamlarımız mutlaka çevresindeki esnafı ziyaret ederek onların dini konularındaki sorularını sohbet şeklinde cevaplayacak ve bu şekilde ilişkiler daha da gelişecek.Esnaf camide en az bir vakit namaz kılmak için davet edilecek.İnşallah bunları gerçekleştirmek için çalışmalarımızı daha da artıracağız.Çocuklarımızı camilere özendirmek için hem benim imamından hemde cami cemaatinden yardım bekliyorum.Dedelerimiz en azından bir vakitte olsa torunlarını alıp camiye getirsinler.Burada en büyük sorumluluk onlara düşüyor.Camileri çocuklara sevdirmek için onları cami ile tanıştırmamız gerekir.Lütfen herkes dini sorumluluğunu yapsın.Bu sorumluluktan kaçmasın.Bu yapıldığı taktirde geleceğimiz olan çocuklarımız dinine ve topluma faydalı birer birey olarak yetişir.
ÇOCUKLARA CAMİLERİ NASIL SEVDİREBİLİRİZ?
Biz Camiden kovulan çocuk değil, Koşan Çocukları azarlamadığımız zaman onlara sabır gösterdiğimizde, çat kaş yerine, merhametle, sevgiyle bakabildiğimiz zaman işte o zaman camiyi sevdirebiliriz. İşte bu noktada Camiye gelen çocuklara başta imam ve cemaat, büyük bir heyecanla Camiye gelen bu çocuklarımıza özellikle camiyi sevdirmek için onları tebessümle, şefkatle karşılamalı, Camide koşan ve birbirleriyle şakalaşan çocuklara daha yumuşak ve sevgiyle, merhametle davranışlarda bulunmalıyız. Camilerimizde çocuklarımız zaman zaman bazı yaşlı amcalarımızın sert tepkilerine maruz kalıp kendilerini kapıda buluyorlar, Azarlanıyorlar. Bu hareketler çocuğu camiden soğutuyor ve o yaşlılarımız yüzünden bu çocuklarımız bir ömür boyu camiye gelmek istemiyorlar. Birçoğunun kafasında cami; kaşlarını çatarak gezen, ses çıkaran çocukları azarlayan ve kovalayan amcaların olduğu yer olarak kalıyor. Şimdi bu büyüklerimize soralım; Peygamber Efendimizin (S.A.V) çocuklara olan şefkatini ve sevgisini ümmeti olarak bilmez misiniz? Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem her gördüğü çocuğa selam verip, hatırını sorup şefkatiyle başlarını okşarken; onları camiden kovmak, uzaklaştırmak bizlere yakışır mı? Cami içerisinde, Avluda, bahçede koşan çocuklarımıza kızmak yerine, onlara şefkatle yaklaşıp abdesti anlatmak, temel dini bilgileri öğretmek yakışır biz ümmetine. Onun için ”Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” (Buhâri, Edeb 18)
İDEAL BİR DİN GÖREVLİSİ NASIL OLMALI?
Öncelikle Peygamber Efendimizin mihrabında oturan, onun cübbesini giyen ve onun makamının ismini omuzlarında taşıyan Din Görevlileri, bu makama layık olmak zorundadırlar. Yaptıkları işin Peygamber mesleği olduğunun bilincinde olmalı ve gelebilecek müsbet ve menfi değerlendirmelerin, Efendimizin ruhâniyetini o yönde etkileyeceğinin şuurunda olmalıdırlar.
Kur'an-ı Kerim’de yüce Allah (c.c.) bu iki kavramdan da bahsetmektedir. Özellikle İmam kavramı, yedi yerde tekil, beş yerde de çoğul olarak geçmekte ve bu makam peygamberlere atfedilmekte, onlarla birlikte zikredilmektedir. Meselâ; Bakara suresi 124. ayette İbrahim (a.s.)'ın imam tayin edildiğini Allah (c.c.) şöyle haber vermektedir:"Hani bir zamanlar İbrahim'i Rabbi bir takım kelimelerle imtihan etmek istemiş, o da onları tamamen yerine getirmişti.Ben seni insanlara imam yapacağım!" buyurdu. İbrahim "Zürriyetimden de " dedi. Allah (c.c.), "Senin zürriyetinden olan zalimler,imametime nail olamazlar buyurdu."
Enbiya Suresi 173 de ise , "Onları emirlerimize yol gösteren imamlar yaptık..." derken önceki ayetlerde Hz. İbrahim, Hz. İshak ve Hz. Yakup (a.s.)’dan bahsedilmektedir. Görüldüğü gibi İmam kelimesi peygamberlere yüklenmiş bir vazife olarak dikkatimizi çekmektedir.
ÖZELLİKLE SİZİ SOSYAL MEDYADA EĞİTİCİ BİLGİLER PAYLAŞARAK GÖRÜYORUZ. BU KONUDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Elektronik çağda yaşamamız hasebiyle, ülkemizin en ücra köşelerinde dahi internet vasıtasıyla sosyal medya üzerinden ayetler ve hadisler ışığında o günkü meselelere cevap olması ve insanlara sosyal medya üzerinden doğru bilgi verilmesi için interneti kullanıyorum.Boş zamanlarımda da dini bilgileri paylaşarak insanlara faydalı olmaya çalışıyorum.Umuyorum birçok insan bu bilgilerden faydalanıyor. İcat edilen her yeniliğin birçok getirisi var insanoğluna bizde teknolojiyi kullanarak İnsanlara Allah'ın ayetlerini, Peygamberin hadislerini ve büyük ulemanın görüşlerini sosyal medya üzerinden mesajlarını iletmeye çalışıyoruz. Çünkü insanlarımız zamanlarının çoğunu sosyal medyada geçiriyor. En azından bilgileri gördüğünde merak edip okuyor ve istifade ediyor. Ben sosyal medyayı sadece bu yönde kullanıyorum.Çünkü sosyal medyada acayip bir bilgi kirliliği dolaşıyor.Bende bir din adamı olarak kendimi sorumlu hissediyorum.Bu kirli bilgilerin önüne geçebilmek için hiç yorum katmadan Ayet ve Hadisleri paylaşıyorum.Ayet ve ravilerini de belirtiyorum.Burada amaç insanlara doğru bilgi vermek.Bende sorumluluğum gereği sosyal medyayı kullanma ihtiyacını hissettim umarım faydalı oluyorum.
ŞANLIURFA'DA ALO FETVA HATTINA EN ÇOK NE SORULDU?
Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından vatandaşların taleplerini dile getirmek için kurulan Dini Danışma Hattı olarak bilinen Alo 190 Fetva Hattı’na Şanlıurfalı vatandaşlardan ne gibi sorular geliyor? Şanlıurfa’daki vatandaşlar hangi konuları merak ediyor?
ŞANLIURFA'DA ALO 190 FETVA HATTINA EN ÇOK NE SORULDU?
Alo 190 Fetva Hattı Şanlıurfalı vatandaşların taleplerini telefonla dile getirmek için kurduk.Bu Fetva kurulumuz tatil günleri ve bayramlarda dahi aralıksız vatandaşlarımızın merak ettiği sorulara cevap veriyor. Dini Danışma Hattı olarak bilinen Alo 190 Fetva Hattı’na vatandaşlardan çok farklı sorular geliyor. Bunlar, Namazla birlikte temizlikle ilgili, zekât ile ilgili ve en çok talak (boşama) ve Kabirlere bez yapıştırmak, dilekte bulunmak gibi soruların geldiğini belirten İl müftüsü İhsan Açık, “İnanç dünyamızla, aile hayatımızla ilgili, adak, yemin, kefalet, bidat ve hurafelerle ilgili sorular sıkça geliyor. Ramazan ayında en çok oruçla ilgili sorular geliyor. Ticari, zekât konusu zaman zaman dile getiriliyor” Fetva kurulu üyelerimiz Alo 190 hattını arayan ve telefon başında bulunan vatandaşların sorularına Kur’an, hadis ve çeşitli kitaplar rehberliğinde cevap veriyor, vatandaşların başkalarıyla paylaşmaktan çekindiği sorulara da cevap veriyor. Alo 190 Fetva hattını arayan bayanlara vatandaşlara bayan yetkililer, erkeklere de erkek yetkililer telefon başından yardımcı oluyor.
SAYIN MÜFTÜM ŞANLIURFA İLE İLGİLİ PROJELERİNİZ VAR MI?
Şanlıurfa İle ilgili çok önemli ve bölgeye hitap edecek olan ve 19 dönüm üzerinde muhtemelen yılsonuna doğru temelini atacağımız büyük bir eğitim merkezi projemiz olacak. Bu projemizin yeri hazır ve bütçemizde mevcut.İnşallah bu projeyi Şanlıurfa’ya kazandıracağız.
EĞİTİM PROJE BİNASI NEREDE YAPILACAK?
Şanlıurfa-Gaziantep yolu Şahin Tepesi diye adlandırılan yerde 19 dönüm üzerinde yapılacak.
NE ZAMAN BİTECEK BU PROJE?
İl Müftüsü İhsan Açık:’’İnşallah bu yılsonuna doğru eğitim merkezi temelinin atılacağız ve 2016 yılı sonunda inşallah bu eğitim merkezimiz bitmiş olacak. Ve eğitim merkezinin, 2017 yılında hizmete girecek.Bu eğitim merkezimiz yatılı olacak.Ayrıca her ay köylerde görev yapan cami görevlilerimize burada seminerlere katıldığında git gel olmayacak ve burada konaklayacaklar.Yapıldığında çok şahane bir eser olacak. ‘’Dedi.
VATANDAŞ İSTEDİĞİ ZAMAN SİZE ULAŞABİLİYOR MU?
İl Müftüsü Açık, ‘Telefonum 24 saat açık’
Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, “Benim telefonum müftü olmam vesilesiyle de 24 saat açıktır ve açık kalacak. Telefon ile ilgili bir sıkıntımız olmaz ve bu alışkanlığımızda devam eder. Sonuçta biz vatandaşlarımız için dini hizmetler veriyoruz. Artık vatandaşlarımızın bize kırsalda,mahallede camimizde imam yok gibi şikayetleri olduğu zaman bu şikayetlerini iletebilecekleri bir müftüleri olduğu zaman rahtalıorlar.Daha önceleri vatandaş biz müftüye ulaşamıyoruz.Şikayetlerini çok duyuyorduk. Bizde asla öyle bir durum olmayacaktır.Tek telefon kullanıyorum,telefonum 24 saat açık vatandaşlarımız istediği zaman bizi arayabilirler.''
SAYIN MÜFTÜM, SON OLARAK URFA'YA VE URFALILARA BİR MESAJ VERMEK İSTERMİSİNİZ?
Ben özellikle, Urfalının Urfa'ya sahip çıkmasını istiyorum. Şanlıurfa Peygamberler ve enbiyalar diyarıdır bu nedenle Şanlıurfa batıda çok güzel ve kadim bir şehir olarak biliniyor.Ancak Son dönemlerde meydana gelen olaylar Şanlıurfa'yı olumsuz bir imaja bürümeye başladı.Şanlıurfalılar peygamberler ve enbiyalar diyarı olan bu kadim şehire sahip çıksın.Şanlıurfa kötü anılmasın.''Urfalı Urfa'ya sahip çıksın''Vatandaşlarla zaman zaman konuşuyoruz.Son dönemlerde ilimizde yaşanan olaylardan büyük bir rahatsızlık duyuyor.Konuştuğum insanların hiçbiri bu olayları tasvip etmiyor.Son dönemlerde meydana gelen menfur saldırılarla Şanlıurfa karıştırılmak isteniliyor diyor. Urfalılar artık bu duruma isyan ediyor, Urfalılar teröre rıza göstermez. Bilakis devletine ve milletine sahip çıkar.
Efendim öncelikle bize zaman ayırdığınız için Dünden Bugüne Şafak Gazetesi olarak size teşekkür ediyorum.Bende size teşekkür ediyorum.Sizin şahsınızda Urfa Şafak gazetesine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum. Kaynak:Urfa Şafak Gazetesi
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın