Endonezya’da Esma-ül Hüsna camii
Esma-ül Hüsna Ulu Camii, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın eteklerindeki Gading Serpong bölgesinde yer almaktadır. Bu cami 2013 yılında açılmıştır.
Kufi hattıyla yazılmış Allah’ın 99 ismi caminin ibadet edildiği yapının gövdesini kaplar. Caminin çatısında yıldızlar, dış duvarlarda ise Esma-ül Hüsna yazılıdır.
Kufi, çeşitli Arap alfabeleri arasındaki en eski hat biçimidir ve eski Nebati yazısının değiştirilmiş bir biçiminden oluşur. İslâmî yazılardan alan Kufi yazısı, 7. yüzyılın sonlarında Irak'ın Kufe kentinde Nebati alfabesinden geliştirildi.
Bu hat, şu anda Bağdat'ın 170 km güneyinde Necef ilinde bulunan Mezopotamya'daki Kufe şehrinin kuruluşundan yaklaşık yüz yıl öncede (Miladi 538 civarında) bilinmekte idi.
İslam öncesi zamanlarda, Kufi yazısı birkaç Arap bölgesinde kullanıldı. Kur’an ve Tevrat'ın Arapça ilk versiyonlarında Kufi yazısının harfleri kullanılmıştır. Başlangıçta Kufi hattında noktalama işareti kullanılmıyordu.
Endonezya'daki İran Kültür Ateşeliğine göre, bu camiyi çevreleyen yazıtlar, çok güzel ve özenle tasarlanmış Esma-ül Hüsna isimlerinden veya Allah'ın 99 isminden başka bir şey değildir.
3.000 metrekare arsa üzerinde bulunan Esma-ül Hüsna Ulu Camii, 2013 yılında Tangrang Belediye Başkanı İsmet İskand tarafından açıldı. Bu camii üç katlıdır.
Esma-ül Hüsna Ulu camii Mütevellisi Musaleh şöyle söyledi: Bu caminin varlığı yirmi yıl önce bu bölgedeki Müslüman azınlık ile ilgilidir, daha sonra Gadding Serpong Müslüman Derneği'ne katılan Müslümanlar, bir ibadet yeri ve Müslümanlar için bir cazibe merkezi kurma girişiminde bulundular. 1998'de Müslümanlar, o zamanlar azınlık oldukları için Gading Serpong'da bir ibadet merkezine sahip değildi.
Esmaü-ül Hüsna Ulu Camii'nin içi oldukça geniştir ve 3.000 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahiptir. Bu caminin varlığıyla birlikte bu bölgedeki Müslümanlar artık Ramazan ve Kurban Bayramı namazlarını, Ramazan'da teravih namazlarını geniş alanlı evlerde kılmak ve kurbanlık hayvanlarını kesmek zorunda değiller.
Geçmişte cami, bakım ve yapı açısından Endonezya'nın Banton eyaletinde birinci olurken, aynı zamanda Endonezya genelinde cami yönetimi açısından ikinci sırada yer aldı. Cami, Depo, Bakai, Bandung, Chiamis, Kalimantan ve Sulawesi gibi farklı bölgelerden ibadet edenler tarafından ziyaret edildi.
Bu cami sadece Müslümanlara açık değil, cami hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen gayrimüslimleri de ağırlıyor. Cami, özellikle dini faaliyetler hakkında bilgi edinmek için ziyaret eden gayrimüslim okullar için genellikle bir turizm merkezi haline gelmiştir.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Kaynak:İqna
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın