Dijital Çağda Din İstismar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dijital Çağda Din İstismar
"Dijital Çağda Din İstismarı" konulu konferansta konuşan İzmir İl Müftüsü Salih Sezik, "Bizler İslam'ın eğitim, bilim, ticaret, iktisat, sanat, siyaset ve iletişime dair evrensel ahlakını, dijital dünyaya ve onun sağladığı imkanlarla tüm insanlığa yeniden teklif etmeliyiz." dedi.

İzmir İl Müftülüğünce Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine yönelik "Dijital Çağda Din İstismarı" konulu konferans düzenlendi.

Buca Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nda düzenlenen konferansa İzmir Müftüsü Salih Sezik konuşmacı olarak katıldı.

İl Müftüsü Sezik, "Tarih boyunca bireysel ve toplumsal gelişim, değişim ve dönüşümün en önemli etkeni; insanın ihtiyaçları ve eşyayla ilişkisi ekseninde gelişen bilgi olmuştur. Bu bağlamda her yeniliğin ve gelişmenin aynı zamanda yeni ihtiyaçlara ve gelişmelere kapı araladığı da bir gerçektir." dedi.

- Dijital dünyanın tehlikelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmak önemli bir sorumluluktur

Dijital çağda sahih dini bilginin önemine dikkati çeken Müftü Sezik, şunları kaydetti:

"Gelişen teknoloji ile bugün neredeyse tüm mekanik sistemler yerini artık dijital sistemlere bırakmıştır. Bu gelişmelerin bireysel ve toplumsal düzlemde ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçların, her geçen gün dünyayı daha büyük değişime ve dönüşüme zorladığı da bir gerçektir. Baş döndürücü bir hızla gelişen bilgisayar teknolojileri, internetin icadı, arama motorları, sosyal medya ve bu çerçevede ortaya çıkan akıllı cihazlar, insanlara dünyanın her yerinden ortak bir dijital ağa erişme imkanı sağlamakta, bilgiye erişimi ve bilgi paylaşımını ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır. Diğer yandan hayatla iç içe giren internet ve özellikle sosyal medya araçları, birçok alanda büyük imkanlar, kolaylıklar ve fırsatlar sunmasının yanı sıra mahremiyet, gizlilik, güvenlik gibi pek çok alanda ciddi riskleri de beraberinde getirmektedir. Ayrıca yanlış veya zararlı bilgi, kul hakkı ihlalleri, şiddet, nefret ve ırkçılık faaliyetleri, kumar ve bağımlılık gibi durumlar dijital dünyanın sıkça karşılaşılan sorunları arasında yer almaktadır. Bu noktada dijital dünyanın tehlikelerine karşı bireysel, toplumsal ve kurumsal bazda dikkatli ve tedbirli olmak önemli bir sorumluluktur."

Dijital dünyanın kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kaydeden Sezik, "Bizler, öncelikle kaçınılmaz bir şekilde hayatın merkezinde yer alan ve her an iç içe olduğumuz dijital dünyanın gerçeklikleri karşısında sağlam bir duruş sergileyerek imkan ve risklerinden haberdar olmak ve bu alanla ilişkilerimizi sürekli güncel tutmak zorundayız. İnsana, hayata ve dünyaya dair bir gelecek tasavvuru olan hiç kimse, bu çağın gerçekliklerine bigane kalamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığının dijital çağın imkanlarından faydalanarak insanlığı sahih dini bilgi ile buluşturduğunu aktaran Sezik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyanet İşleri Başkanlığı İslam akaidini ve varlık, alem ve hayat tasavvurunu, çağın getirdiği şart ve algılara uygun bir yöntemle tüm dünyaya yeniden izah etme gayreti içinde teknolojik keşifleri, yenilikleri ve dijital dünyanın tüm gerçekliklerini dikkate alarak aileden topluma, ticaretten teknolojiye, sağlıktan sanata, spordan eğlenceye varıncaya kadar her alanda İslam düşüncesini ve fıkhını inşa etmeye çalışmaktadır. Bizler İslam'ın eğitim, bilim, ticaret, iktisat, sanat, siyaset ve iletişime dair evrensel ahlakını, dijital dünyaya ve onun sağladığı imkanlarla tüm insanlığa yeniden teklif etmeliyiz. Hem gerçek hem de sanal dünyada iyiliğin egemen olması ve hayatın her yönüyle yeniden inşası için gayret sarf etmeliyiz. Sizlere çok güveniyoruz, hayallerinizi çok çalışarak gerçekleştiriniz. Anne-babalarınız ve ülkemiz sizden çok şey bekliyor."

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Dini Haberler


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet 2021 Yılı Personel Alımı Sınavı sonuçları açıklandıÖnceki Haber

Diyanet 2021 Yılı Personel Alımı Sınavı...

Camilerde normal saf düzenine geçiliyorSonraki Haber

Camilerde normal saf düzenine geçiliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!