Arkadaşlık üzerine

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arkadaşlık üzerine
İnsan sosyal bir varlıktır. Arkadaşlık kişilerarası bir ilişki türüdür. Hayatımızın her aşamasında yanımızda arkadaş veya arkadaşlar bulunur. Ancak her arkadaş türü faydalı olmayabilir. Arkadaş seçimi, bireyin kaderini bile değiştirebileceğinden, kişinin hayatında büyük önem taşır.

Kur'an, tüm müminlerin dost ve kardeş olduğunu söyler ve tüm müminlerin aynı bakış açısına sahip olmasını bekler.

Hucurât suresi 10. ayetinde şöyle buyrulmaktadır:'' Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız.''

Bu nedenle tüm müminler dost ve kardeştir. Dünya ve ahiret işlerinde ilerlemek ve için birbirlerine yardım etmelidirler.

İnsanın kişiliğini oluşturan fakörlerden biride arkadaştır. Çünkü insanın karekterini etkiler, bu etki insanın düşünce ve davranışlarında daha belirgindir. Kur'an-ı Kerim'in bir başka ayetinde ise dostların kötü özelliklerinden birine işaret ederek, ancak müminlerin iyi dost olabileceğinden bahsedilir: ''...Zaten aralarında ortaklık ilişkileri bulunanların çoğu birbirine haksızlık ederler; yalnız iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapmakta olanlar böyle değildir; ama onlar da o kadar az ki!...'' ( Sâd :24 )

Dost ve arkadaş seçiminde  gerekli özenin gösterilmemesi neticesinde bu dünyada kayıplara yol açacağı gibi kıyamet gününde de pişmanlık duyulur. Kur'an-ı Kerim'in Furkân suresi 28. ayetinde şöyle derbyrulmuştur: ''Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim! '  Kıyamet gününde insanın pişmanlıklarından biri de kötü bir arkadaş seçmektir.

Günah ve fitneye dayalı dostluklar, o gün düşmanlığa dönüşecektir, çünkü her biri diğerini sefalet ve yoksulluklarına sebep sayar. Oysa müminlerin ve salihlerin dostluğu hem bu dünyada hem de ahirette nimettir.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Araç sahiplerine müjde! İndirim oranı belli olduÖnceki Haber

Araç sahiplerine müjde! İndirim oranı be...

Twitter ve Hindistan'da İslamofobinin tanıtımıSonraki Haber

Twitter ve Hindistan'da İslamofobinin ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!