Varoluş mücadelesinin adı: Çanakkale
Çanakkale destanının bugün 103. yıl dönümü. Şer imparatorluğu İngiltere’nin öncülüğünde bir araya gelen haçlı birliklerinin ümmetin izzet-i şerefini çiğneme girişimi, Müslümanların cansiperane mücadelesiyle engellendi. Çanakkale Zaferi sadece Müslümanların değil dünya tarihinin de seyrini değiştirdi.
Bugün dünya tarihinin seyrinin değiştiği Çanakkale Zaferi’nin 103. sene-i devriyesi. İslam’ın son kalesi Türk topraklarını işgal etmek için var güçleriyle saldıran haçlı birlikleri, “Osmanlı tokadını” enselerinde hissedince, ardına bile bakmadan kaçtı. Müslümanların lehine kesin bir zaferle sonuçlanan Çanakkale Savaşı sonrası Çarlık Rusya dağıldı, İngiltere’deki hükümet düştü, haçlı ittifakı dağıldı ve kafirlerin birbirini öldüreceği 2. Dünya savaşının da fitili ateşlenmiş oldu. Ezan-ı Muhammedi’nin gök kubbede kıyamete kadar yankılanacağının müjdecisi olan Çanakkale Zaferi, Müslüman Türk’ün iman dolu göğsünün imkansızlıkları başaracağını da yedi düvele göstermiş oldu. Çanakkale Zaferi’nin Müslümanların varoluş mücadelesi olduğunu kaydeden tarihçiler, Çanakkale ruhunun bugün Afrin’de destan yazdığına dikkat çektiler.
ÇANAKKALE BİR DESTANIN ADI
Tarihçi Ensar Gökhan Dalkıran, Osmanlı’nın “Yenilmez” denilen bir donanmaya karşı zafer kazandığına dikkat çekerek, “Çanakkale bir destanın adıdır. Müslümanların varoluş mücadelesidir ve dünya tarihi açısından büyük önem arz etmektedir” dedi. Dünyanın seyrinin Çanakkale Zaferi ile değiştiğine dikkat çeken Dalkıran, “Çok az savaş vardır ki, dünya seyrinin baştan sona değiştirsin. Bu savaşlardan en önemlisi hiç şüphesiz ki Çanakkale Savaşı’dır. Müslümanları yok etmek için saldırıya geçenler, Müslümanların iman dolu yüreği karşısında tuzla buz olmuşlardır” şeklinde konuştu.
DÜN ÇANAKKALE BUGÜN AFRİN
Sınırlı imkanlarla imkansızın başarıldığına dikkat çeken Dalkıran, “Bu destanı yazan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anmalıyız. Bu zaferi gençlerimize en doğru şekilde anlatmalıyız ki, geleceğimiz açısından kılavuz olsun. Çanakkale Zaferi, ezanlarımızın kıyamete kadar gök kubbede yankılanacağının işaretidir” dedi. Bugün aynı ruhun Afrin’de de şahlandığını kaydeden Dalkıran, “Dün Çanakkale’de destan yazanların torunları bugün Afrin’de desten yazmaktadır. Zira biz Afrin’de PKK/PYD’ye karşı değil, haçlı dünyasına karşı savaşıyoruz. 103 yıl önce bizi boğmak isteyen ama başaramayan haçlıların torunlarına karşı savaşıyoruz. Yine başaramayacaklar” dedi.
ALLAH’IN YARDIMIYLA KAZANDIK
Tarihçi Emrah Öztürk de “Tarihimizin batıla karşı şanlı bir direnişi olan Çanakkale savaşlarının yıl dönümünü yaşamaktayız. Yüzyıllarca kılıcımızın gölgesinde fırsat bekleyen küfür, zamanı gelince en sarsıcı ve en güçlü saldırısını yapıp bizi ana yurdumuzda esir etmek ve kendi düzenini rahatça kurmak için dayandı Çanakkale kapılarına. Şüphesiz son kale olan Anadolu düşerse, İslam ordusu mağlub olacaktı. Neticede en kesif ordularını, ateş saçan çelik canavarlarını üzerimize salan küfre karşı, ‘zafer Allah’ındır’ diyerek bedenimizi siper ederek kazandık” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN 18 MART MESAJI
ÇANAKKALE RUHU DİPDİRİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gerek 15 Temmuz gecesi FETÖ ihanet çetesine karşı sergilenen kahramanlıklar, gerekse Afrin harekatı sürecinde 7’den 70’e milletimizin tüm fertlerinin seferber olması, Çanakkale ruhunun bu topraklarda ne kadar diri, ne kadar canlı olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.
DÜNYA GÜCÜMÜZÜ GÖRDÜ
Başbakan Binali Yıldırım, “İstiklalini korumak, ülkesinin her köşesinde huzur ve emniyeti sağlamak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk milleti, 18 Mart 1915 tarihinde dünyadaki en güçlü zırhlarla en ağır silahlarla donanmış bir ordunun nasıl dize getirilebileceğini dünyaya göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.
GENELKURMAY ARŞİVLERİ AÇTI
Çanakkale Zaferi’ne ilişkin Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde, siperde elleri tetikte bekleyen Mehmetçik’ten yemek dağıtımına, cephe hattında gönüllü bombacılık yapan küçük çocuktan düşman donanmasını batıran topçulara kadar çok sayıda fotoğraf yer alıyor.
"ÇANAKKALE RUHU" YENİDEN CANLANACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı, büyük bir kahramanlık destanı yazılan 33 bin 500 hektar üzerindeki Gelibolu Tarihi Alanı’nda çok sayıda yeni restorasyon ve tanıtım çalışması yapacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde, Gelibolu’nun 1915 öncesine dayanan tarihinin araştırılabilmesi için de çalışmalar başlatıldı.
ŞEHİTLERİN RUHUNA FATİHA
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yılında, şehitlikler ziyaretçi akınına uğruyor. Vatandaşlar, gittikleri şehitliklerde Kur’an okuyup dua ediyor.
Görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda 276 kilogramlık top mermisini kaldırıp namluya sürerek, savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı’nın (Seyit Çabuk) Balıkesir’in Havran ilçesindeki anıtı ve kabri de ziyaret edilen yerler arasında. Koca Seyit’in torununun çocuğu ve anıtın bekçisi Muhammed Yıkar, “Ben şu an Koca Seyit adına yaptırılan müze ve anıttan sorumlu olarak çalışıyorum. Yıl içinde binlerce ziyaretçiyi ağırlıyoruz. İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok ilden gelen oluyor. Ben gelen misafirlere dedemden bahsediyorum” dedi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın