Türkiye kültürü Tahran'da
Tahran'da Türkiye Kültür Sanat Haftası düzenlendi. Sanatın farklı dallarına ait etkinlikler ve konuklarla İran'ın başkentinde Türk rüzgarı...
Yunus Emre Enstitüsü yurtdışındaki Türk kültür merkezlerindeki faaliyetlerine bir yenisini ekledi. Tahran Yunus Emre Kültür Merkezi'nin hayata geçirdiği “Türkiye Kültür Sanat Haftası” kapsamında, İran'da türkiye rüzgarı esti. Edebiyattan ; müziğe, hat sanatından; sinemaya, sergilerden; söyleşilere kadar dop dolu bir programla Türkiye'nin kültürel birikimi iran'da kültür sanat çevreleriyle buluştu.
Türk Kültür Haftası, İran Sanatçılar Evindeki açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında Türkiye ve İran arasındaki kültürel ilişkilerin bu tarz etkinlikler ile daha da artacağı mesajı verildi. Açılış programında söz alan isimlerden biri de Tahran Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal'dı. Öçal konuşmasında kültürel kaynaşmanın önemine vurgu yaptı. Öçal, "Türkçe öğretmek bizim tek işimiz değil, dili öğretmemizin sebebi dil aracalığı ile kültürlerin birbirlerine daha iyi bir şekilde nüfus etmesini sağlamaktır." dedi
Derin tarihi bağları olan iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkiler dışında kültürel ortaklıları da mevcut. Kültürel ilişkilerinin yaklaşık bin yıla uzandığı İran ve Türkiye, kurumlar aracılığı ile sık sık kültürel programlar kapsamında bir araya geliyor.
SERGİ VE SÖYLEŞİLER DÜZENLENDİ
Tahran'da düzenlenen “Türkiye Kültür Sanat Haftası” kapsamında İranlılarla buluşan ilk etkinlik, sanatçılar evinde açılan “Kalem ve Çizginin İzinde Hüsn-ü Hat” adlı hat sergisiydi. Osmanlı hattının tanıtılması adına kültür günlerine özel olarak hazırlanan sergide hattat Aydın Köse'nin yaklaşık 20 hat çalışması yer aldı. İranlı sanatseverler hat eserlerini hayranlıkla inceledi. Atölye çalışmalarıyla Osmanlı hat sanatını yakından inceleme olanağı da buldu.
Türkiye Kültür Sanat Haftası sinema söyleşisine de ev sahipliği yaptı. Programın konukları arasında Türkiye'den katılan yönetmen Derviş Zaim ve film eleştirmeni İhsan Kabil'in yanı sıra İranlı sinema yazarı Hüseyin Lale de vardı.
Sinema söyleşisinde konuşan İhsan Kabil şu ifadeleri kullandı: “Toplumlar arası ülkeler arası siyasi ve ekonomik ilişkiler bir noktaya gelmiş durumda, ancak bunların bana göre vitrini, kültürel çalışmalar göz ardı ediliyordu. Ancak şu da anlaşılıyordu ki kültürel algı olmadan siyasi ve iktisadi gelişmeler biraz galiba tam layıkıyla toplumları temsil edememiş oluyor. Bunun da zannediyorum tamamlayıcısı kültür ve sanat çalışmaları."
ZAİM “BİN YILDIR KOMŞUYUZ”
Son dönemde yayımlanan sanatsal fotoğaflarıyla dikkat çeken fotoğraf sanatçısı Selçuk Azmanoğlu'nun 'Şehir ve İnsan' temalı fotoğraflarından oluşan 'Türkiye'de İnsanlık Halleri' isimli sergi de büyük ses getirdi. Sergiyi gezen yönetmen Derviş Zaim, iki ülke arasında bu tür kültürel etkinliklerin artması gerektiğini ifade etti. Derviş Zaim sergiyle ilgili hissiyatını şu sözlerle ifade etti:
“İran ve Türkiye söz konusu olduğunda bin yıllık bir komşuluktan ve aynı gölgeyi paylaşmaktan bahsetmek lazım. Bu iş karşılıklı birbirini tanımak anlamak bakımından her iki tarafın yararınadır, insan olmanında geleneği budur".
Türkiye kültür sanat haftası çerçevesinde İran'da görücüye çıkan etkinlikler İranlı sanatseverlerden de tam not aldı.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın