Türkiye Diyanet Vakfı\'ndan Gazze\'ye 9 cami

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Filistin Gazze şeridinde İsrail saldırıları sonrası yıkılan camilerin temelini atacak.

İsrail saldırıları sonucu yıkılan 9 caminin yeniden inşası için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Saldırılarda yıkılan camilerin yapımı için gerekli ön çalışmaların yapılmasının ardından proje adaptasyonu ve bütçe onay süreci de tamamlandı.

İsrail ambargosu altındaki Gazze’de yaşayan Müslümanların büyük bir özlemle beklediği camilerin yeniden ayağa kaldırılması için ilk adım 2 Aralık Çarşamba günü atılacak.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, camilerin, toplumun dini, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinde önemli rolü bulunan müesseseler olduğunu söyledi.

Kubbeleri altında gönülleri buluşturan camilerin, Müslümanın ilk mektebi, toplumun manevi merkezi, şehrin ruhu, sokağın kalbi, milletin umudu olduğunu vurgulayan Bilgin, “Camiler, asr-ı saadetten beri hem yapı hem de işlev olarak yüce dinimiz İslam’ın bütün esaslarını ve mesajlarını temsil eden kurum olma niteliğine sahiptir. Yeryüzünün ilk mescidi Mescid-i Haram ve Peygamberimizin Medine’ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak inşa ettirdiği Mescid-i Nebevî başta olmak üzere bütün camiler, medeniyetin merkezi, ilim ve irfanın beşiği, fakir ve kimsesizin meskeni ve müminlerin kardeşlik kaynağı olmuştur. Kâbe’nin birer şubesi ve Allah’ın evi olan camiler, kalplerin huzur ve sükûn bulduğu mekânlardır” diye konuştu.

İslâm kardeşliğinin ve birlikteliğin sembolü olan camilerin, toplumun tüm kesimlerinin, kadın-erkek, genç-yaşlı, çocuk yetişkin, engelli-engelsiz her yaştan ve her kesimden Müslümanın rahatlıkla ibadetlerini eda edebilecekleri yerler olduğunu vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:

“Hz. Peygamber (s.a.s) ve sahâbe dönemlerinden günümüze kadar cami ve mescidlerin imarı tüm İslâm âleminde önem görmüş ve Müslümanlar, nesiller boyu farklı kültür ve medeniyetlerin ürünü olan mimarî ve sanatsal özelliklere sahip muhteşem camilerle yeryüzünü donatmışlardır. Yeni kurdukları şehirlerde camiyi hayatın merkezine alan bir plânlama yapmışlar; dinî mimariye önem vererek camilerin, mimarî ve tezyinat bakımından en güzel yapılar olmasına özen göstermişlerdir.”

Türkiye Diyanet Vakfı olarak ümmetin her bir ferdi ile kalpleri ve gönülleri buluşturacak birlik mekanları camiler inşa ettiklerini vurgulayan Bilgin, “ Vakfımız, 1975 yılında Kocatepe Camii tuğlalarına attığı ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binaları yapmıştır. 9 ülkede cami inşaatlarımız, 7 ülkede de yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 16 caminin yapımı devam etmektedir. Vakfımız tarafından yurtdışındaki camilerin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları ile devam eden projeler için 200 milyon dolar kaynak ayrılmıştır” dedi.

İsrail saldırılarından yıkılan 9 caminin yeniden imar edilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çalışma başlatıldığını hatırlatan Bilgin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz ile birlikte Filistin Gazze Şeridi’nde yapılacak  Ez Züheyr Camii, Bedir Camii, Hamza Camii, Buhari Camii, Hasan El Benna Camii, Safa Camii, Muslim Camii, Sultan Abdulhamid Camii,  Tevhid Camii’nin temelini atacaklarını bildirdi.

Mazhar Bilgin, “Filistin’de İsrail saldırıları sonucu yıkılan 9 caminin temelini atacağız. Saldırılarda zarar gören 9 cami projesi için 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayırdık, inşaatların temellerinin atılması için ilk etapta 1 milyon 247 bin dolar ulaştıracağız” dedi.

Diyanet Vakfı'ndan Gazze'ye 9 cami Diyanet Vakfı'ndan Gazze'ye 9 cami Diyanet Vakfı'ndan Gazze'ye 9 cami Diyanet Vakfı'ndan Gazze'ye 9 cami Diyanet Vakfı'ndan Gazze'ye 9 cami

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sakarya\'da 4-6 Yaş ve Görme Engelliler Kur\'an Kursu açıldı…Önceki Haber

Sakarya\'da 4-6 Yaş ve Görme Engelliler...

İl Müftüsü Mustafa Erkan’dan Halkbank Müdürüne ZiyaretSonraki Haber

İl Müftüsü Mustafa Erkan’dan Halkbank Mü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!