Sembolleşen çizgi film kahramanları
Farklı ülkelerde, farklı çizgi kahramanlar, yaşadıkları coğrafya insanının kültürlerini ve düşünüş biçimlerini yansıtırlar.
Kosovalı çizgi roman çizeri Gani Sunduri, Kosova Savaşı'nın ardından; Arnavutlar'ın simgesi olan çift başlı kartalı bir kahramana dönüştürdü. Karakterin adı: Şiponya yani kara kartal. Haksızlıklara karşı çıkan Kara Kartal'ın ünü Kosova'yla da sınırlı değil. Dünyayı kötülüklerden kurtaran, iyi insanları koruyan, kötü insanlara karşı duran çizgi roman kahramanları, Kosova'da ilgiyle takip ediliyor. Özellikle Kosova Savaşı sonrası ülkede yaşanan problemler çizgi roman sanatçılarına ilham oldu. Sanatçılar bu problemleri eserlerinde eleştirdi ve sebeplerini sorguladı.
Kırmızı renk üzerinde çift başlı kartal olarak tasarlanan bu kahraman Kosovalılar için bir özgürlük sembolü. Kosova'nın bağımsızlık kahramanı olarak kabul edilen "kara kartal" halka yapılan haksızlıklara ve kötülüklere karşı çıkıyor. Kara kartal dünya basınının da ilgisini çekmeyi başardı. Çizgi roman; Fransa, Almanya hatta Türkiye'de ses getirdi.
MAKEDONYA'NIN NASREDDİN HOCA'SI
Makedonya edebiyatında en çok adı geçen, yediden yetmişe tüm Makedonlar'ın bir çok hikayesini ezbere bildiği en önemli halk kahramanı, İtar Peyo. Yerel motiflerle süslediği fıkraların hem anlatıcısı hem de baş kahramanı olan İtar Peyo, kurnazlığıyla ünlü. İtar Peyo, Makedon halk edebiyatında Nasreddin Hoca'nın karşılığı olarak da addediliyor.
İtar Peyo, Makedonyalı bir çizer tarafından Petsko adıyla çizgi romanlaştırıldı. Darko Markoviç'in, adı kendisiyle özdeşleşen ve yaramaz tavırlarıyla ünlü çizgi kahramanı Petsko'nun tarihi Yugoslavya dönemine uzanıyor. 1944 yılında, Makedonya'nın ilk günlük mecmuası olan Nova Makedonya Gazetesi'nde yayınlanmaya başlayan ve bugün özel bir gazetenin son sayfasını süsleyen Petsko'nun maceraları uzun yıllar televizyon ekranlarında da yayınlandı.
SOVYETLER'DEN KALMA BİR ÇİZGİ KAHRAMAN
Rusya'da karikatür sanatının yükselişe geçtiği 1960'larda ortaya çıkan ve günümüzde de hâlâ popülaritesini koruyan bir çizgi kahraman, Çeburaşka. Serüveni Sovyetler Birliği'nde başladığı için sadece Ruslar'ın değil eski sovyet ülkelerinin de sahiplendiği Çeburaşka, 1980 Moskova Olimpiyatları'nın resmi maskotu seçildi. Karakter o dönemlerde altın devrini yaşadı.
Eduard Uspensky'nin 1966'da yazdığı bir hikâyeden doğan çizgi kahraman, tropikal bölgelere ait sevimli bir yaratık olarak literatüre girdi. Roman Kaçanov'un usta çizimleriyle animasyon dünyasına adımını atan Çeburaşka; Miki Maus'un batıda meydana getirdiği tesiri Sovyet coğrafyasında kısa süre içinde yakalamıştı.
KIRGIZ MASALLARI ÇİZGİYE DÖKÜLÜYOR
1990 yılına kadar Sovyet ülkesi Kırgızistan'da halk söylenceleri ve masal kahramanları 1977'de çizgiye dökülmeye başlandı. Ülkede Sovyet çizgi film tarihi 1929'da posta isimli çizgi filmle başladı. Kırgız dilindeki ilk çizgi film ise 1967'de Sayıların Tartışması'ydı. Kırgızistan'da çekilen birçok animasyon filmde millî kahramanlar ekrana yansıtıldı. Bu kahramanlardan akılda kalanlar; Halk Tolubay Sınçı, Alakon Mergenci'ydi.
Kırgızistan'da kısa zamanda birçok başarılı animasyoncu yetişti. Ancak bağımsızlık sonrası yaşanan mali güçlükler, Kırgız çizgi film sektörünün gelişmesini durdurdu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından da Kırgız çizgi filmciliği de ayakta kalamadı. Çizgi filmler uzun süre, efsane ve destanlarla dolu Kırgız sözlü halk edebiyatından beslendi. Kırgızlar'ın gelenekleri, hayatı, aile ilişkileri, çocuk eğitimi, sanatı ve tabiatla olan etkileşimi bu filmlere yansıtıldı.
Çizgi film sektöründe yüzü bir türlü gülmeyen ülkede şimdilerde genç animasyon sanatçıları kendi imkânları ya da sponsor yardımıyla çizgi film sanatını, bilgisayar programları yardımıyla canlandırmaya çalışıyorlar. Ülkede bugüne kadar üretilen çalışmalardan en çok ilgi gören çizgi film ise Türkiye'de de gösterime giren 'Keremet Köç' oldu.
Keremet Köç o kadar sevildi ki; filmin başkahramanları Aktan ve Akılay'ın isimleri ülkede birçok yeni doğan bebeğe verildi. Film dergilere aktarıldı, kreşlerde dağıtıldı. Kırgız toplumunda yaşayan her çocuğun, kendini bulabildiği çizgi filmin üretimi, finans yetersizliği nedeniyle 2010 yılında durduruldu. Sponsor arayışını sürdüren Unisef, Keremet Köç'ü devam ettirmeyi planlıyor.
KÜSKÜN ÇOCUK: HANZALA
Filistin direnişinin simgelerinden biri de çizgi roman kahramanı Hanzala. Naci Ali, Hanzala ismini verdiği çocuk karakteri ile Filistin'de yaşananlara çizgiyle bakmaya çağırdı insanları... Filistin'in küskün çocuğu Hanzala "savaş bittiğinde" yüzünü gösterecekti. Ancak Naci Ali bir suikastte öldürülünce Hanzala'nın yüzü de hep saklı kaldı. Filistin'in küskün çocuğu Hanzala, yüzünü hiç kimseye göstermedi. Elleri arkasından bağlı , yamalı elbiseleri ile Amerika ve İsrail'in karşısında durdu.
Hanzala hep 10 yaşındaydı, hiç büyümedi. Çünkü Naci Ali de Filistin'den ayrılmak zorunda bırakıldığında 10 yaşındaydı. Adı Filistin dâvâsıyla özdeşleşen çizer Naci Salim Ali çizgileriyle dünyaya Filistin gerçeğini anlattı.
Filistin halkını yoksulluğa iten utanç duvarına çizdiği karikatürlere bile tahammül edilemedi. Özgürlüğün öksüz çocuğu kimi zaman İsrailli askerin karşısnda korkusuzca durdu, kimi zaman da zeytin dalı uzattı barışa.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın