Sabah ezanı saatleri değişti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sabah ezanı saatleri değişti
Sabah ezanı 19 Kasım Pazartesi gününden itibaren imsak vaktinde okunacak. Namaz tıpkı Ramazan’da olduğu gibi ezandan yarım saat sonra kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlardan gelen talepler nedeniyle bu kararı aldı.

Sabah ezanı 19 Kasım Pazartesi gününden itibaren imsak vaktinde okunacak. Namaz tıpkı Ramazan’da olduğu gibi ezandan yarım saat sonra kılınacak.

İstanbul'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 06.03'te okunacak.

Ankara'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.47'de okunacak.

İzmir'de 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 06.09'da okunacak.

Kayseri'de 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.36'da okunacak.

Trabzon'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.20'de okunacak.

Adana'da 19 Kasım Pazartesi günü sabah ezanı 05.35'te okunacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen talepler nedeniyle bu kararı aldı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulaması sonrası sabah namazı ve imsak vakitleri ilerledi. Sabit saat uygulaması nedeniyle kış aylarında sabah ezanı vakti karıştırılabiliyordu. Vatandaşların talepleri doğrultusunda sabah namazı imsak ile birlikte okunacak. 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi?

 

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır.

Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).
Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanetine, Ülkene Sahip Çık!Önceki Haber

Diyanetine, Ülkene Sahip Çık!

Diyanet Aşere Takrib kursuna sınavla 20 kursiyer alacakSonraki Haber

Diyanet Aşere Takrib kursuna sınavla 20...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!