Osman Yüksel Serdengeçti anılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Tek parti dönemindeki uygulamalara karşı verdiği tavizsiz mücadele ile tanınan Serdengeçti vefatının 32. yılında anılıyor

Zor zamanlarda doğruları söylemesi ile bilinen Gazeteci Yazar Osman Yüksel Serdengeçti, 32 yıl önce bugün vefat etmişti.

Serdengeçti, 1917 yılında Antalya’nın Akseki ilçesinde dünyaya geldi. Asıl adı Osman Zeki Yüksel’dir. Serdengeçti dergisinde bu imzayla çıkan yazılarından dolayı bu soyadı ile tanındı. Aralarında Ahmet Hamdi Akseki, eski müftülerden Hacı Salih Efendi’nin de bulunduğu âlimler yetiştirmiş bir aileye mensuptur.

Ankara’da Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde 2. Sınıf öğrencisi iken Mayıs 1944’te meydana gelen olaylara karıştığı için öğrenimi yarıda kaldı. Nihal Atsız ve Alpaslan Türkeş’le birlikte bir süre tutuklu kaldı. Serbest bırakılınca fakülteye başvurarak öğrenimine devam etmek istediyse de kendisine izin verilmedi. Bu olay üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanına yazdığı hakaret içerikli sayılabilecek dilekçeden dolayı mahkûm edildi. Serdengeçti mektubuna "Yüksek makamın alçak vekiline" diye başlamıştı.

Hapisten çıkınca ünlü Serdengeçti dergisini çıkarmaya başladı. Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açıldı ve sık sık tutuklanıp serbest bırakıldı. Başlığının altında ‘Allah, Vatan, Millet Yolunda’ cümlesi sürekli yer alan dergideki yazılarında sık sık kullandığı ‘Açın kapıları Osman geliyor’ sözü, yeni tutuklanmalara hazır olduğunu bildiriyordu. Kendisine Serdengeçti unvanını kazandıran dergi, sık sık kapanması ve Osman Yüksel’in yazılarından dolayı çok sayıda mahkûmiyet kararı alması nedeniyle 1947-1962 yılları arasında 33 sayı çıkabildi. Osman Yüksel, 1952 yılında da “Bağrı Yanık” isimli bir de mizah dergisi çıkardı.

Osman Yüksel tek parti yönetiminin İslâmiyet ve Müslümanlar üzerindeki baskısını protesto eden aydınların önde gelenlerindendi. Neşrettiği yazılarında kalemini bir kılıç gibi kullanmış, yanlış gördüğü uygulamaları eleştirmekten hiç çekinmemişti

1965 yılında politikaya atıldı ve Adalet Partisi’nin Antalya milletvekilliğini 4 yıl boyunca sürdürdü. Batılılaşmayı boykot eden tavırlarından dolayı ‘kravatsız milletvekili’ olarak mecliste ün kazandı. Partisinin politikasına ve parti yöneticilerine yönelttiği ağır eleştiriler yüzünden partiden ihraç edildi. Hayatının geri kalan kısmında mücadelesine yazdığı yazılarla ve kitaplarla devam etti. Son olarak Yeni İstanbul gazetesinde ‘Selam’ başlığı altında günlük fıkralar yayınladı.

10 Kasım 1983 günü vefat etti.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarihte bugün, Mustafa Kemal hayatını kaybettiÖnceki Haber

Tarihte bugün, Mustafa Kemal hayatını ka...

Başkan Görmez\'le Yola DevamSonraki Haber

Başkan Görmez\'le Yola Devam

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!