Melike Hatun Camii dualarla ibadete açıldı…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ankara’da yapımı tamamlanan Melike Hatun Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katıldığı törenle ibadete açıldı.

Ankara’da yapımı tamamlanan Melike Hatun Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katıldığı törenle ibadete açıldı.

Yapımı dört yıl süren ve aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebildiği, Ulus’ta Erbakan Meydanı’nda inşa edilen Melike Hatun Camii, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Açılışını yaptığımız Melike Hatun Camiinin şehrimize, ülkemize ve İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan…

Camiinin adını aldığı Melike Hatun’un kim olduğundan bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Melike Hatun, halk arasında ‘Sultan Hatun’ olarak bilinir. En eski tahrir defteri kayıtlarına göre Melike Hatun 14. yüzyılda yaşamıştır. Kendisi de aslen Ankaralı olan Melike Hatun’un kabri taşçılar sokakta şahsına ait vakıf bahçesinde bulunmaktadır. Varlıklı bir aileden gelen ve bir tasavvuf ehli olan Melike Hatun, Ankara’da birçok eser yaptırmıştır” diye konuştu.

Melike Hatun Camii’nin mimarisiyle Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ankara Cumhuriyet’in başkenti olmasının ötesinde Selçuklu ve Osmanlının da merkez şehirlerinden biridir. Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin özelliklerini bünyesinde buluşturan eden bu eserin Ankara’nın sembollerinden birisi olacağını düşünüyorum. Melike Hatun Camiinin mimarisi Türkiye’de bir ilk. Şehrimize yaraşır bir eser oldu. Bu şekilde tarihimize ‘vakıf insan’ olarak geçen Melike Hatun’a da vefa borcumuzu bir nebze ödemiş olacağız.”

“Melike Hatun Camiiyle Cumhuriyet’in Ankara’sıyla Osmanlı ve Selçuklunun Ankara’sını buluşturuyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamberimiz bir hadisinde, kim Allah’ın rızasını talep ederek bir mescit inşa ederse Allah’ın ona cennette bir ev inşa edeceğini müjdeliyor. Rabbimiz de Tevbe suresinde, ‘Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder’ Burada çok net bir şekilde bizlere mescitlere sahip çıkmamız, onları imar ve ihya etmemiz emrediliyor. Ülkemizin birçok yerinde ve Ankara’da da bu ayetin bize nakşetmek istediği şuurun ihmal edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde Ankara’nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkârı mümkün olmayan bir gerçektir. Daha önceki dönemlerden kalan camileri ahırlara çeviren zihniyet Ankara’da da mescitleri mahzenlere, bodrumlara, binaların en kör noktalarına mahkûm etmişlerdir. İnsanları kılık kıyafetine bakarak şehir merkezine sokmayanlar, yeni inşa ettikleri şehirleri de camisiz, ezansız, ruhsuz bir şekilde tasarlamışlardır. Bir başkente asla yakışmayan yer altı camileri uzun zaman Ankara’nın kaderi olmuştur”

“Şehrimizin farklı yerlerine yerlerine kazandırdığımız abidevi camilerle şehrimizi kadim kimliğine yeniden kavuşturuyoruz. Bu camide devlet bütçesinin bir kuruşu yoktur. Bu cami hayırseverlerimizin katkılarıyla yapılmıştır. Allah kendilerinden razı olsun. Caminin inşasında katkıda bulunan hayırseverlerimizi, mimarından mühendisine, hattatına, tüm işçi kardeşlerimize, bu eserin vücut bulmasında emeği geçen tüm kardeşlerime huzurunuzda şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını “Rabbim ülkemizi ezansız, camilerimizi de müminsiz, cemaatsiz bırakmasın” duasıyla sonlandırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman…

Açılışa katılan TBMM Başkanı Kahraman, "Bu ezanlarımız susmayacak, devamlı inşallah ülkemiz daha ilerilere giderek, tarihten gelen misyonunun, görevinin şuur ve idraki ile daha da ötelere gidecektir. Bu eserler, devletimizin ilelebet payidar olması için vurulmuş birer damgalardır. Bu ezanlarımız susmayacak, devamlı inşallah ülkemiz daha ilerilere giderek, tarihten gelen misyonunun, görevinin şuur ve idraki ile daha da ötelere gidecektir. Bütün emeği geçenlere, teknik ekibe, bütün çalışanlarına teşekkürlerimizi tekrar sunuyorum. Cenabıhak nice güzel günlere kavuştursun" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım…

Başbakan Binali Yıldırım ise vatandaşların cuma günlerini kutlayarak, Ankara'ya, Ulus'a çok yakışan, güzel bir eserin, Melike Hatun Camisi'nin açılışında bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu camide yapılacak ibadetlerin, hayırların, kabul olması dileğinde bulunan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ankara'nın yıllar önce sadece, göze çarpan Kocatepe Camisi vardı. Daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Cami, sonra Millet Camisi ve şimdi de Melike Hatun Camisi ile beraber Ankara camileriyle de artık gözüken, camileriyle anılan bir başkent haline geldi. Mevlam, bu camide, yüce dinimizi en güzel şekilde yaşamayı bütün müminlere ve bizlere de nasip etsin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ankara başta olmak üzere millete hayırlı olmasını diledi ve camiinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Melike Hatun Camiinin açılışında dua etti…

Melike Hatun Camiinin açılışında dua eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Allah’ım, sen ‘cami’ ismini taşıyorsun. Esma’ül Hüsna’dan biridir ‘Cami’ ismi. Nasıl ki bütün mahlukatı, bütün mevcudatı cami isminle, rahmetinle, merhametinle kuşatıyorsan; burada yapılmış olan bu ulu camii de, bütün müminleri, kadın erkek, genç ihtiyar, çoluk çocuk hepsini kuşatmasını, rahmeti ve merhameti içine almasını nasip eyle Allah’ım” niyazında bulundu.

“Peygamber Efendimiz nasıl ki Medine-i Münevvere’ye hicret ettiğinde ilk olarak Mescid-i Nebevi’yi yaptıysa aynı ruhla bu ve başka camileri de yapmayı bizlere nasip eyle Allah’ım. Camilerimizin içinde mektep, medrese, ilim, hikmet, irfan öğrenmeyi bizlere nasip eyle Allah’ım” duasında bulunan Başkan Erbaş, duasını şu sözlerle sonlandırdı;

“Bizleri her türlü kötülükten, düşmanların şerrinden, kazalardan, belalardan muhafaza eyle Allah’ım. Birliğimizi ve beraberliğimizi daim eyle Allah’ım. Bizlere tuzak kurmak isteyen hainlere fırsat verme Allah’ım. Kardeşliğimizi daim eyle Allah’ım. Milletimizi, memleketimizi, vatanımızı her türlü kötülükten muhafaza eyle Allah’ım. Şehitlerimize rahmet eyle, gazilerimize acil şifalar eyle, ‘Amin’ diyen şu kullarını cennetinle şerefyab eyle Allah’ım”

Melike Hatun Camii…

Ankara’da Erbakan Meydanında, Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebildiği Melike Hatun Camii, 3 bin 600 metrekare alanı kapsıyor. Caminin altında, bin kişilik kongre salonu, fuaye alanı ve otopark yer alıyor.

Caminin kubbe çapı 27 metreyi, yüksekliği ise 43 metreyi buluyor. Öte yandan, her biri 72 metre olan 4 minarenin kaplamasında Marmara taşı kullanıldı. Ana kubbe üzerinde bulunan 8 metre 20 santimetre yüksekliğinde bakır alem bulunan camide, 16 mermer kitabe yer alıyor.

Kapıların ahşap ve çivisiz kündekari sanatının kullanıldığı camide, giriş kapılarının üzerinde altın varak, sedef, bağ ve fildişi işleme kitabeler yer alıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2018 Umre Görevli Mülakat Sonuçları Belli Oldu.Önceki Haber

2018 Umre Görevli Mülakat Sonuçları Bell...

Ünlü ilahiyatçı İhsan Şenocak açığa alındı...Sonraki Haber

Ünlü ilahiyatçı İhsan Şenocak açığa alın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!