Kırım Tatar Meclisi\'nin davası başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Rus Mahkemesi Kırım Tatar Millî Meclisi yasaklama davasını görüşmeye başladı

Kırım’daki Rus Mahkemesi, Kırım Tatar Meclisinin, aşırılık yanlısı ve Rusya topraklarında faaliyetleri yasaklanan bir örgüt olarak tanınmasına ilişkin iddiayı görüşmeye başladı. Mahkemede, duruşma için sıkı güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Duruşmanın yapıldığı Adliye binası polisler tarafından kuşatıldı.

Kırım Tatar Meclisine karşı dava, 15 Şubat 2015 tarihinde, yarımadadaki Rus Savcısı Natalia Poklonskaya tarafından açılmıştı. Savcı tarafından hazırlananan iddianamede davanın Kırım Tatar insanlarının talebi üzerine yapıldığı öne sürülüyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin başkanı Refat Çubarov hakkında 2015 Ekim'de Rusya'nın toprak bütünlüğünü ihlal çağrısında bulunduğu iddiasıyla hakkında gıyaben tutuklama kararı verilmişti.

2014 yılında ise Kırım Meclisinin eski başkanı Mustafa Cemiloğluna, Rusya'ya ve Kırım'a giriş yasağı getirilmişti. Ocak 2016 yılında onun hakkında gıyaben tutuklama kararı çıkarılarak, arananlar listesinde konulmuştu.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 10 MART

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komitesi Başkanı Zair Smedlâyev, QHA muhabirine verdiği özel röportajında Rus işgali altındaki sözde Kırım Başsavcılığı tarafından Kırım Tatar Milli Meclis’ine karşı açılan davayı yorumladı.

Zair Smedlayev, Meclis’i kapatma davasının nasıl yürütüldüğünü detaylı anlattı. Başkan Kırım Tatarlarının yürütme organının faaliyetlerini yasaklayarak işgalci yönetimin yerine kukla bir organizasyon oluşturabileceklerini ve Meclis’in aktif üyelerine misilleme başlatabileceklerini tahmin ediyor. Zair Smedlayev, gençliğinde de bu durumu yaşadığını ama yapılacak işkenceden de zulümden de korkmadığını ifade ediyor.

Zair Smedlayev QHA'ya şunları söyledi:

"Savunmanın ana hattını düşündük. İddianamede Rusya mevzuatına göre bile çok fazla tutarsızlık var. Meclisi yeniden biçimlendirme çabaları boşa çıkınca yok etme emri verildi. Remzi İlyasov’u Meclis Başkanı ya da en azından milletvekili yapma girişimleri başarısız oldu. Sonra yine Remzi İlyasov ya da fonları zimmetine geçirme suçundan aranan Seytumer Nimetullaev tarafından sözde ulusal teşkilat benzeri ‘‘ Kırım Birliği ’’ ve ‘‘Kırım’’ hareketi yaratma girişimleri oldu. Meclis’i yıkamadılar ve başka bir şeye özendiremediler. Meclis üyelerinin çoğunluğunun desteklediği bir ilke ve tutum var.

Yukarıdan bir emir var. Kırım’daki sözde yetkililerin bu kadarına akılları ermez, böyle bir insan yoktur. Dolayısıyla yukarıdan emir geliyor, onlar yerine getiriyorlar. Yukarıdan emir gelse buradaki her şeyi yok etmeleri emredilse, işgalcilerin mahkemesi her şeyin kanun çerçevesinde olduğu imajını doğurur. Kırım’da ve Rusya’da yürütülen bu yargı sistemi mahkemenin bir baskı aracı haline geldiğini gösteriyor. Baskı makinesinin çarklarından biri."

Zair Smedlayev, "Rus yetkililer uluslararası kuruluşların yarımadaya geçmelerine izin verecekler mi?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: 

"Ben bu sürecin çok uzayacağını düşünüyorum.Onlara giriş izni verebilirler. Ama bürokratik gecikmelerden dolayı bekletirler. Bu süre zarfında Meclis’in aşırı faaliyetlerde bulunan örgüt olduğunu karara bağlayacaklar. Sonra da Rusya topraklarında yasaklayacaklar. Kırım’da olan biteni kabul eden kuklaları koyarak Kırım Tatarlarının Ulusal Özyönetimi olan Meclisi siyasi arenadan uzaklaştırmak istiyorlar."

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bangladeş\'te İslam resmi din olmaktan çıkarılabilirÖnceki Haber

Bangladeş\'te İslam resmi din olmaktan ç...

Doğum Günü Kutlamanın İslamdaki Yeri ve HükmüSonraki Haber

Doğum Günü Kutlamanın İslamdaki Yeri ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!