Görmez Batı Trakya da Bektaşi Dergahını ziyaret etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler Köyündeki Bektaşi dergâhını ziyaret etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler Köyündeki Bektaşi dergâhını ziyaret etti.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Batı Trakya’da Bektaşi Dergahını ziyaret etti…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler Köyündeki Bektaşi dergâhını ziyaret etti.
1350 yılında Rumeli'ye gelerek İslam'ın yayılmasına hizmet eden Seyit Ali Sultan'ın makamını ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i Kırklar Kapısında Seyyid Ali Sultan Dergahının Baş Postnişi (Dede) Mehmet Koç karşıladı.
Dede Mehmet Koç ve dergahın sakinleriyle birlikte Meydan Evini gezen Başkan Görmez, burada yaptığı açıklamada, “Alevi’siyle, Sünni’siyle, Nakşi’siyle, Bektaşi’siyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız. Aynı Allah’a, aynı Peygambere, aynı ahirete iman ediyoruz. Aynı kitabın mensuplarıyız. Aramızda bu kadar mensubiyet varken bizim başka mensubiyetlerimizi İslam’a olan mensubiyetimizin önüne geçirmek doğru değil. İslam dünyasında büyük acılar yaşanıyor. İnsan-ı Kamil yetiştiren dergahlarımızı ötelemekle biz çok şey kaybettik” ifadelerini kullandı.
İslam dünyasında yaşanan Kamil İnsan sorununun, irfan geleneğini kaybetmekten dolayı olduğunu kaydeden Başkan Görmez, şunları söyledi;
“Hoca Ahmet Yesevi ve Hacı Bektaş-ı Veli İslam’ın rahmet mesajlarını bu topraklara yaydılar…”
Beraat Kandili'ni Batı Trakya'daki millet varlığımızla birlikte geçirmek üzere Batı Trakya'da olmaktan, Batı Trakya'daki kardeşlerimizle bu güzel geceyi idrak etmekten hakikaten büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık duydum. Türkiye'ye dönerken bu dergaha uğramamak olmazdı. Hem Anadolu'da, hem de Rumeli'de bu dergahları kaybetmekle İslam medeniyeti çok şey kaybetti. Bugün burada ziyaret ettiğimiz zat ve benzeri insanlar asırlar önce, beş, altı, yedi asır önce İslamiyet’in en büyük ideali olan "insan-ı kamil" idealini bu topraklara getirmek için geldiler. Hem Hoca Ahmet Yesevi, hem Hacı Bektaş-ı Veli'nin "kamil insan" öğretisini yer yüzünde yaymak için bu topraklara yüce dinimizin rahmet mesajlarını getirdiler. Ben onlara rahmet diliyorum.
“Son asırlarda İslam dünyasında Kamil İnsan sorunu yaşanıyorsa, irfan geleneğimizi kaybettiğimizdendir…”
Son asırlarda, son yıllarda, İslam dünyasında bir "kamil insan" sorunu yaşıyorsak, irfan geleneğimizi, bu medeniyetimizde "kamil insan" yetiştirme mekanları olan dergahları zayıflattığımızdan, bu dergahları kaybetmiş olmaktan dolayı çok büyük kayıplar yaşadığımızı ifade etmek isterim. Dört Kapı, Kırk Makam üzerinden, "eline, beline, diline sahip ol" felsefesi üzerinden "kamil insan" öğretisi üzerinde yeniden durmamız gerektiğini tekrar ifade etmek istiyorum. Seçilmiş müftülerimizle birlikte buradaki kardeşlerimizi ziyaret etmekten büyük mutluluk duydum.
“Alevi’siyle, Sünni’siyle, Nakşi’siyle, Bektaşi’siyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız…”
Alevi’siyle, Sünni’siyle, Nakşi’siyle, Bektaşi’siyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız. Aynı Allah’a, aynı Peygambere, aynı ahirete iman ediyoruz. Aynı kitabın mensuplarıyız. Aramızda bu kadar mensubiyet varken bizim başka mensubiyetlerimizi İslam’a olan mensubiyetimizin önüne geçirmek doğru değil. İslam dünyasında büyük acılar yaşanıyor. İnsan-ı Kamil yetiştiren dergahlarımızı ötelemekle biz çok şey kaybettik.
Seyyid Ali Sultan’ın kabri başında dua eden Başkan Görmez, duanın ardından Seyyid Ali Sultan’ın kabri başındaki anı defterini imzaladı. Başkan Görmez’in anı defterine yazdığı mesajda şu ifadeler vardı;
“2015 Berat Kandilini Batı Trakya'daki millet varlığımızla birlikte idrak etmenin bahtiyarlığını yaşadık. Türkiye'ye dönerken Hoca Ahmet Yesevi'nin ve Hacı Bektaş-i Veli'nin İslam'ın öngördüğü insan-ı kamil öğretilerini Yüzyıllar önce Rumeli'ye taşıyan Seyyid Ali Sultan Dergâhını ziyaret etmekten, buranın bekçiliğini yapan Bektaşi kardeşlerimizle buluşmaktan dolayı ikinci bir bahtiyarlık yaşadık.”
Ziyaret, bir Diyanet İşleri Başkanının Batı Trakya’da Bektaşi Derneğini ilk defa ziyaret etmesinden dolayı ayrıca bir öneme sahip.
"Biz, Türkiye'de kiliseleri onarırken, Balkanlar'daki insanlık mirası olan eserlerin restore edilmemiş olması üzücüdür"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Batı Trakya ziyaretinin son gününde Dimetoka’ya hareket ederek tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camiini ziyaret etti.
Seyyid Ali Sultan Dergahını ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in ikinci ziyaret noktası 1420'de ibadete açılan, 1952'de çatısından su alıyor gerekçesiyle ibadete kapatılan ve halen restorasyonu devam eden Çelebi Sultan Mehmet Camii oldu.
Tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camiinin uzun yıllar süren restorasyon çalışmaları sebep gösterilerek kapalı tutulmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Görmez, "Balkanlar'daki insanlık mirası olan bu eserlerin, bu tür oyalamalarla restore edilmemiş olmasından sadece üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim" dedi.
Çelebi Sultan Mehmet Camii, Osmanlı mirasının en önemli eserlerindendir
Caminin kapılarının kapalı olmasından dolayı da üzüntülerini dile getiren Başkan Görmez, şunları söyledi;
"Çelebi Sultan Mehmet Camii, Osmanlı mirasının en önemli eserlerindendir. Bursa'daki Ulu Cami'nin bir benzeridir aynı zamanda. On sene önce de buraya gelerek bu camiyi görmüştüm. On sene önce geldiğimde restorasyon vardı. ‘Bir iki sene içerisinde bitirilecek’ denmişti ama hala bitmemiş olmasından dolayı gerçekten üzüntü duydum. Ayrıca bugün kapılarının açılmamış olmasından da büyük üzüntü duydum ki en azından son durumu görecektik.
Biz, Türkiye'de kiliseleri onarırken, Balkanlar'daki insanlık mirası olan eserlerin restore edilmemiş olması üzücüdür
Biz, bir taraftan Türkiye'de kiliseleri tamir ederken, onarırken, bir taraftan da Balkanlar'daki insanlık mirası olan bu eserlerin bu tür oyalamalarla restore edilmemiş olmasından da sadece üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim."
Başkan Görmez, daha sonra Dimetoka Müslümanları Derneği'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Süleyman Macur tarafından karşılanan Başkan Görmez, derneğin sorunları dinleyerek halkla sohbet etti.
Kaynak Diyanet İşleri Başkanlığı [ Okunma Sayısı: 86 ]
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın