Geçici Öğreticilerin Statüsü Nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan Kur’an Kursu öğreticileri için en yaygın olarak kullanılan isim Fahri öğreticiler tabiridir. Diğeri ise geçici öğreticiler ismidir. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine yönelik kurslar ile öğrenci yurt ve pansiyonları yönergesi ilgili madde aşağıdaki şekildedir.
DiniHaberler.com.tr: Diyanet Camiası, sendikalar ve basın bu hocalarımızın statüsü ve unvanları ile ilgili çeşitli isimler ve unvanlar kullanmaktadırlar.
Uzun zamandır kadro ve iş güvencesi taleplerini dile getiren Geçici Kur’an Kursu öğreticileri ile ilgili Diyanet Camiası, sendikalar ve basın bu hocalarımızın statüsü ve unvanları ile ilgili çeşitli isimler ve unvanlar kullanmaktadırlar.
Kur’an öğreticisi hocalarımız için en yaygın olarak kullanılan isim Fahri öğreticiler tabiridir. Diğeri ise geçici öğreticiler ismidir. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine yönelik kurslar ile öğrenci yurt ve pansiyonları yönergesi ilgili madde aşağıdaki şekildedir.
Madde 10 - (1) Kurslarda öğretici ihtiyacının kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanması esastır. Ancak bu ihtiyaç kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanamadığı takdirde, vekil veya geçici öğretici görevlendirilebilir.
(2) Kur’an kursu öğreticiliğinde vekil olarak görevlendirilecek olanlar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86’ncı maddesinde ve Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili maddesinde yer alan şartları haiz olmak kaydıyla açıktan vekil olarak atanır.
(3) Geçici öğretici görevlendirmelerinde öncelikle vekil öğreticide aranan şartlar aranır. Bu şartları haiz aday bulunamaması durumunda, geçerlilik süresi geçmiş olsa da mesleki yeterlik belgesi bulunanlar; bu nitelikleri haiz adayın da bulunamaması halinde mesleki yeterlikleri bakımından müftülükçe yapılacak sınavda başarılı olanlar geçici olarak ek ders ücreti karşılığında müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile görevlendirilebilir.
(4) Kur’an kursu öğreticiliğinde açıktan vekil veya geçici olarak görevlendirilenler, üzerinde resmi görevi bulunanlar hariç 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hükümlerine göre çalıştırılır.
İlgili yönerge hükümlerine bakıldığında, Fahri öğreticilik diye bir görevlendirme şekli ve unvanın olmadığı görülmektedir.
Dolayısıyla Kur’an hizmeti veren öğreticileriler ile ilgili yönerge maddelerine bakıldığında, asıl işi ifa eden memurun olmadığı yerlerde belirli şartlar taşıyan öğreticiler, Müezzinler ve İmam adayları arasından asıl memurun yerine geçici veya vekil olarak görevlendirilen ve 5510 sayılı SGK hükümlerine göre 4/C maddesine göre primleri yatırılan ve asıl işi yapan bir görevlendirme şekli olduğu anlaşılmaktadır.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın