Gürcistan Din İşleri Ajansı Başkanlığından Diyanet’e ziyaret…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gürcistan Devlet Din İşleri Ajansı Başkanı Zaza Vashakmadze ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gürcistan Devlet Din İşleri Ajansı Başkanı Zaza Vashakmadze ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece önem arz ettiğini kaydederek, bölgenin barışı ve iki ülkenin geleceği açısından gerçekleşen bu ziyaretlerin önemine değindi.
Çağdaş dünyanın farklı dinleri ve kültürleri birlikte yaşatma konusunda zorlandığını vurgulayan Başkan Görmez, “Çağdaş dünya farklı dinleri, kültürleri birlikte yaşatma konusunda zorlanıyor. Hâlbuki insanlığın hem düşüncede hem bilimde hem de sosyal alanlarda kat ettiği mesafeler, bu çağımızda farklı inançları, kültürleri birlikte yaşatma konusunda daha ileri bir dünya olmasını gerektiriyor. Biz tarih boyunca farklı inançları barış içinde yaşatmış bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.
Başkan Görmez, kabulde yaptığı konuşmadan bazı satır başları şöyle;
“İnsanlığın barışı için yapılması gerekenler var…”
Gürcistan bizim ortak akrabalarımız olan dost ve komşu bir ülkedir. Geleceği kurmak açısından hem Türkiye’de hem de Gürcistan’da akraba olan insanların da geleceği açısından iki ülke arasındaki ilişkiler son derece önem arz ediyor. Doğrusu hem bölgenin barışı hem de insanlığın barışı açısından birlikte yapacağımız çok şey var. Bilhassa din eğitimi ve din özgürlükleri alanında, mabetlerin yapımı alanında dini kurumların toplumsal ilişkilere katkıları açısından yapacağımız çok şey var.
“Çağdaş dünya farklı dinleri ve kültürleri birlikte yaşatma konusunda zorlanıyor…”
Çağdaş dünya farklı dinleri, kültürleri birlikte yaşatma konusunda zorlanıyor. Hâlbuki insanlığın hem düşüncede hem bilimde hem de sosyal alanlarda kat ettiği mesafeler, bu çağımızda farklı inançları, kültürleri birlikte yaşatma konusunda daha ileri bir dünya olmasını gerektiriyor. Biz tarih boyunca farklı inançları barış içinde yaşatmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Bundan yüz sene önce Batının hiçbir başkentinde farklı dinlerin mabedini birlikte göremezdiniz. Ama bundan asırlar önce Hıristiyan, Müslüman, Yahudi, Ortodoks, Ermeni olan insanlar mabetleriyle, dini kurumlarıyla bu coğrafyada özgürce birlikte yaşama kültürünü ortaklaşa geliştirdiler. Fakat modern zamanlarda sosyal fay hatlarındaki oynamalardan dolayı bu konuda insanlar zorlanmaya başladı.
“Din konusunda en tehlikeli husus, mensuplarının kendi dinleri konusunda cahil bırakılmasıdır…”
Din eğitimi üzerinde durulması gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Bir ülke istediği kadar din özgürlüğü versin, sağlıklı bir din eğitimi verilmediği zaman o insanların bu özgürlükleri kullanması mümkün değildir. Din konusunda en tehlikeli hususlardan bir tanesi, din mensuplarının kendi dinleri konusunda cahil bırakılmasıdır. Kendi dinlerini bilmeyenler başka dinlerle olan ilişkileri de geliştiremezler.
“Türkiye, din eğitimi ve dini özgürlükleri son derece önemseyen bir ülkedir…”
Gürcistan farklı dinlerin bir arada yaşadığı bir ülkedir. Din eğitimi konusunda Müslümanların kendi çocuklarına sağlıklı bir din eğitiminin verilmesi sağlanmalıdır. Bunu da kendi haline bırakılarak üç asır önce çocuklarına nasıl bir din eğitimi veriyorlarsa o şekilde devam ettirmek fayda yerine zarar getirir. Biz İslam dünyası içinde din eğitimi konusunu en çok önemseyen ülkelerin başında yer alıyoruz. Biz din eğitimini modern yöntemlerle okul ortamında veriyoruz. Bu noktada her türlü işbirliğine hazırız. Bu gibi konuları asla başka bir emelle değil, iki ülke arasındaki dostluk, komşuluk ve akrabalık adına bu tür katkıları yapmaya hazırız.
“Farklı mabetlerin bir ülkedeki varlığı o ülkeye sadece zenginlik katar…”
Camilerin, mabetlerin ve dini yapıların oluşumuyla ilgili de şunları söylemek gerekir. Farklı mabetlerin bir ülkede varlığı o ülkeye sadece zenginlik katar. Farklı mabetlerin varlığı o ülkedeki din özgürlüğünün de simgesel olarak görünür hale gelmesini sağlar.
Konuk Başkan Vashakmadze ise, ev sahipliği ve gördüğü yakın ilgiden dolayı teşekkür ederek, karşılıklı gerçekleşen bu ziyaretlerin iki ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi;
“Davetiniz ve gösterdiğiniz bu yakın ilgiden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Karşılıklı gerçekleşen bu ziyaretlerle aramızdaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inanıyorum. Büyük bir tecrübesi olan Türkiye’nin birikimlerinden ve Diyanet modelinden faydalanmak istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı büyük bir tecrübeye sahip bir kurumdur. Din hizmetleri ve din eğitimi konusunda da sizlerin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz. Sizin birikim ve tecrübelerinizi biz Gürcistan’da da uygulamak istiyoruz. Din eğitimi, din hizmetleri ve dini özgürlükler konusundaki tecrübelerinizi Gürcistan’a taşımak istiyoruz.”
Kaynak Diyanet [ Okunma Sayısı: 118 ]
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın