Diyanet'in 9 Ülkede Cami Yapımı Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ezan sesine hasret Müslümanlar için de ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa ediyor.

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, camilerin bütün insanlığı kucaklayan ve kendine yöneleni asla kendi dışında bırakmayan birer huzur yuvası olduğunu söyledi.

Kadını çocuğu, genci ve yaşlısıyla, bütün kesimlerinin bu yuvada huzura erme hakkı olduğunu ifade eden Bilgin, camilerde hep birlikte ibadet edilirken bedenlerle birlikte ruhların da manevi bayram ettiğini kaydetti. Peygamberimizin (a.s) yaşadığı dönemden bugüne kadar camilerin ibadetin yanı sıra ilim öğrenilen, toplumun meselelerinin ele alınarak çözüme kavuşturulduğu yerler olduğunu anlatan Bilgin, İslam dininde camilerin ve mescitlerin yapımına özel önem verildiğini belirtti.

TDV olarak ezan sesine hasret Müslümanlar için dünyanın dört bir tarafında cami inşaatlarını sürdürdüklerini vurgulayan Bilgin, hayatın kalbinin attığı camilerin yapımını hayırsever milletimizin üstlendiğine vurgu yaptı. Bilgin, şöyle konuştu:

“Allah'ın evi kabul edilen camiler, İslam'ın en güzel mimari eserleri arasındadır. Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve âhiret gününe iman eden, namaz kılıp zekat veren ve sadece Allah'tan korkan kimselerin imar edeceği (Tevbe, 9/18), Allah için bir mescid inşa edene Allah'ın da o kimse için cennette bir köşk inşa edeceği (Münzirî, Terğîb, I/193), buna mukabil Allah'ın mescidlerinde Allah'ın adının anılmasına engel olup mescidlerin zarar görmesine sebep olanların en zalim kimseler olduğu (Bakara, 2/114) bildirilmiştir.”

2 milyar tutarında cami projesi

TDV’nin kurulduğu günden beri cami projelerini hayata geçirdiğini vurgulayan Bilgin, vakfın yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce camiin yapımına öncülük ettiğini kaydetti.

Bilgin, “Yapımına 1967 yılında başlanan ancak bitirilemeyen Ankara Kocatepe Camisi’ni tamamlayan vakfımız, bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binasının yapmıştır. 2 milyar lira tutarında cami projesi hayata geçirilmiştir. Kocatepe Camii ve Adana Sabancı Merkez Camii, Konya Hacıveyiszade Camii başta olmak üzere, il ve ilçelerde hizmete sunulan camilerin çoğunluğu Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilerek hizmete sunulmuştur” diye konuştu.

9 ülkede cami yapımı sürüyor

TDV’nin birlik mekanları cami inşaatlarının halen 9 ülkede devam ettiğini, 7 ülkede de yer tahsis ve projelendirme olmak üzere toplam 16 caminin işlemleri sürdüğünü vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:

“Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevi Camisini hizmete açtık. Rusya’da da iç dekorasyon ve süslemesini yaptığımız Moskova Camii ibadete açıldı. Halen,  Lefkoşa Hala Sultan Camii, Kırgızistan Bişkek Camii, Arnavutluk Tiran Merkez Camii, Belarus Minsk Camii, Kırım Seyyit Settar Camii ve Medresesi, Filipinler Tacloban Camii, Haiti Boukman Buhara Camii, Cibuti Merkez Camii inşaatları sürüyor.  Hoca Ahmet Yesevi Üniversite Camii, Macaristan Budapeşte Camii, Kosova Piriştine Camii, Romanya Bükreş Camii, Makedonya Üsküp Camii, Karaçay-Çerkesya İslam Enstitisü Camii, İngiltere Cambridge Camii, Kırgızistan Oş İmam Serahsi Külliyesi,  projeleri ise hazırlanıyor. Yakın zaman da bu camilerimizin de yapımına başlayacağız” dedi. 

Gazze camilerini inşa edilecek  

Bilgin, İsrail saldırıları sonucu yıkılan 9 caminin yapımı için projeler tamamlandığını, yapılacak ihalenin ardından yakın zamanda camilerin inşasına başlanacağını vurguladı.

Camilere Online bağış yapılabiliyor  

      Bilgin, camilerin zamanında tamamlanabilmesi için vatandaşların yardımlarına ihtiyaç duyulduğunu da vurgulayarak camilerin yapımı için bir tuğla bağışının dahi büyük önem arz ettiğini söyledi.

TDV'nin dünya genelinde yaptığı camiler ve son durumları hakkında "www.camilereyardim.com" internet adresinden bilgi alınabildiğini vurgulayan Bilgin, “Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve www.camilereyardim.com internet sitelerinden istediği camiye online bağış da yapabilir” diye konuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor Türkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyorTürkiye Diyanet Vakfı, dünyayı sevgi mekânı camilerle süslüyor

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Görmez’den, Zirve’ye ilişkin değerlendirmelerÖnceki Haber

Başkan Görmez’den, Zirve’ye ilişkin değe...

 I.Asya ve Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nde TDV sunumuSonraki Haber

I.Asya ve Pasifik Ülkeleri Müslüman Din...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!