Bangladeşli bile değişti!
Arakan’daki soykırıma tüm dünya sessiz kalırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya liderleriyle başlattığı telefon trafiği meyvelerini vermeye başladı.
Türkiye’nin öncü olarak bin ton yardım malzemesini eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetle Arakanlılara ulaştırmaları sonrası hızlanan yardımlar, Bangladeş sınırındaki Cox’s Bazar bölgesine ulaşmaya devam ediyor. Öyle ki, şimdiye dek Arakan’dan sığınmacı kabul etmeyen Bangladeş’te yetkililer şimdi, gelen yardımları Müslümanlara kendi elleriyle ulaştırıyor. Kıt imkanlarla bambudan yaptıkları derme çatma çadırlarda yardım bekleyen Arakanlı mültecilere, aradan geçen 15 günden sonra Bangladeşliler ilk defa yardım etti. 50 kilometrelik Teknaf yolu üzerinde çamur içinde toplanan Arakanlılar, durmaksızın giden kamyonlardan atılan kıyafet ve pirinç torbalarını havada yakalamaya çalışırlarken bazen birbirlerini eziyor. Yardımların kontrollü şekilde verilmediği Arakan’da henüz bir kriz masası da oluşturulmadı.
45 binlik yardım
Arakan’da zulmün başladığı andan itibaren bölgeye gelen İHH (İnsani Yardım Vakfı), 2 bin kişiye günlük sıcak yemek vererek mültecilerin hayata tutunmasına büyük destek oluyor. Arakan sınırı üzerindeki Naf Nehri’ni geçen bitap durumdaki Müslümanları karşılayan İHH ekipleri, gelenlere su, meyve suyu ve gıda paketleri dağıtıyor. Palonkhali kampındaki yaklaşık 2 bin aileye pirinç yardımı ile 200 aileye nakdi yardımda bulunan İnsani Yardım Vakfı yetkilileri dün itibariyle yaklaşık 45 bin kişiye yardım ulaştırdıklarını söylediler.
Şimdi herkes bize soruyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Bangladeş’e giden AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, “Bangladeş kamp kurulmasına izin verdiği an stoklarımızdaki çadırları gemiye yükleyip gönderebiliriz. Sadece gıda değil, barınma, sağlık, eğitim gibi birçok alanda yardım yapmaya hazırız” dedi. Bangladeş’in az gelişmiş bir ülke olduğunu hatırlatan Güllüoğlu, “Bangladeş yetkilileri, ‘Ben kendim zaten fakirim. Yeni bir göçmen nüfusu istemiyorum’ diyorlar. Böylece de vatansız, kimliksiz bir kitle ortada kalıyor. Türkiye ise en üst düzeyde buraya gelerek ‘bir kriz var, sana yardım etmeye hazırım’ diyor. Buradaki temaslar çok olumlu geçti, pozitif geri dönüş bekliyoruz” açıklaması yaptı. Türkiye’nin dünyanın dikkatini Arakan’a çekmek adına önemli bir adım attığını dile getiren Güllüoğlu, “Bizim Bangladeş’e gittiğimizi gören farklı ülkeden insanlar ve kurumlar arayıp ‘Biz ne yapabiliriz’ diye soruyorlar. İzin çıktıktan sonra dünyada birçok ülke Arakanlı Müslümanlara yardım edecektir” ifadelerini kullandı. Bangladeş’te karşılaştıklarını manzaraları ise Güllüoğlu, “Bizi görenler ilk kendi hikayesini anlattı. Bir teyzenin 9 çocuğu varmış. 3 evladı yanında ama 6’sının nere olduğunu bilmiyor. Bir amca, çocuklarının gözünün önünde öldürüldüğünü, 13 yaşında genç biri ise tüm ailesini kaybettiğini sadece kendisinin kaçabildiğini söyledi. 10 gün yürüyerek Bangladeş’e gelenler olmuş” ifadeleriyle anlattı.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın